Η ΕΣΗΕΑ έστειλε επιστολή της προς στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για τη λογοκρισία της Έλενας Ακρίτα από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ». Και πολύ καλά έκανε, η αλά Ουγγαρία ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταγγέλλεται διεθνώς. Υπάρχει μόνο ένα λάθος στην επιστολή.
 
«Πρόκειται για ιστορική εφημερίδα της Ελλάδας, με μεγάλη κυκλοφορία.. ». Το ιστορική είναι σωστό, το μεγάλη κυκλοφορία λάθος. Είναι γεγονός ότι τα Νέα είναι πρώτα στις πωλήσεις, αλλά με 11.000 περίπου φύλλα την ημέρα πανελλαδικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου διανομής «Άργος» που ανήκει στον ίδιο όμιλο (Μαρινάκη) με τα «Νέα». Δεν το λες και μεγάλη κυκλοφορία, όταν πριν από 20 χρόνια πουλούσε 300.000.
 
Σε όλο τον κόσμο πέφτουν οι κυκλοφορίες των εφημερίδων, αλλά στην Ελλάδα το πρόβλημα έχει πάρει καταστροφικές διαστάσεις. Από τον Guardian μέχρι την ισπανική El Pais, οι ποιοτικές εφημερίδες κρατάνε ένα μέρος της παλιάς τους κυκλοφορίας και κάπως ισοφαρίζουν τις ζημιές, αναπτύσσοντας τις διαδικτυακές συνδρομές, που στην Ελλάδα υστερούν δραματικά.
 
Η ελληνική ιδιαιτερότητα έχει να κάνει με την έλλειψη αξιοπιστίας των ΜΜΕ. Σε μια έρευνα του Reuters το 2019, μόνο το 27% απάντησε πως εμπιστεύεται τις ειδήσεις. Στο σχετικό κατάλογο η Ελλάδα κατατάσσεται στην 36η θέση ανάμεσα στις 38 χώρες της έρευνας.
 
Παλιότερα, οι περισσότεροι Έλληνες εκδότες ήταν δημοσιογράφοι(Ελένη Βλάχου της παλιάς Καθημερινής, ένα τρανταχτό παράδειγμα) και είχαν δημοσιογραφικό μεράκι( Τεγόπουλος, Ελευθεροτυπία),  Η παρακμή ξεκίνησε με την είσοδο στο χώρο επιχειρηματιών που αγοράζουν ΜΜΕ αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοσιογραφία.
 
Και αυτό είναι διεθνές φαινόμενο, αλλά αλλού το βλέπουν ως επένδυση. Επειδή στην Ελλάδα η αγορά είναι μικρή, πολλές εξαγορές γίνονται για να εξυπηρετηθούν επιχειρηματικοί και άλλοι σκοποί. Παράλληλα, ο κάθε νεόκοπος εκδότης μεταφέρει τις συνήθειες από τον δικό του επαγγελματικό χώρο, στο εντελώς διαφορετικό περιβάλλον της δημοσιογραφίας. Αν είναι εφοπλιστής, παραδείγματος χάριν, βλέπει τους δημοσιογράφους σαν ένα είδος μούτσων που πρέπει να κάνουν τη λάντζα και να υπακούν εντολές. Για αυτό δεν τους πληρώνει άλλωστε;
 
H εύκολη επιβολή των επιχειρηματιών στα μέσα ενημέρωσης που εξαγοράζουν έχει να κάνει και με την έλλειψη αντίστασης εκ μέρους των δημοσιογράφων. Πάλι σε άλλες χώρες, η είσοδος επιχειρηματιών στις εφημερίδες προκάλεσε τη συσπείρωση και την αντίδραση των δημοσιογράφων, που ζήτησαν από τη νέα ιδιοκτησία να μην παρεμβαίνει στη δουλειά τους και έθεσαν κανόνες. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι η γαλλική Liberation. Ετσι διατήρησαν μέρος της αξιοπιστίας τους.
 
Στην Ελλάδα, όπως έχω ήδη αναλύσει, το δημοσιογραφικό επάγγελμα ήταν για ένα μεγάλο διάστημα ένα είδος συντεχνίας, που ενδιαφερόταν αποκλειστικά για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας. Στην Ελλάδα μετά τον εμφύλιο, η πολιτική εξουσία έλεγχε, κυρίως μέσω εξαγοράς, τους δημοσιογράφους, ιδίως τους πολιτικούς συντάκτες, προσφέροντας κρατικές θέσεις. Στο εξαιρετικό του βιβλίο « Η Αθέατη Όψη- τύπος και πολιτική στη Μεταπολίτευση» ο βετεράνος δημοσιογράφος Πάνος Λουκάκος διηγείται ότι, όταν έγινε πολιτικός συντάκτης τη δεκαετία του ’70, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβερνώσας  Νέας Δημοκρατίας του πρότεινε αμέσως μία αρμομισθία σε κρατικό μέσο ενημέρωσης. Η νεοδεξιά του κ. Μητσοτάκη ακολουθεί πιστά την παράδοση..
 
Με εξαίρεση τον πρώτο, « επαναστατικό » καιρό μετά την μεταπολίτευση, οι δημοσιογράφοι και οι Ενώσεις τους δεν έχουν κάνει ποτέ απεργία για να διαμαρτυρηθούν εναντίον λογοκριτικών πρακτικών και του περιορισμού της ελευθερίας του τύπου. Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα είχαν περάσει πρακτικές τύπου « λίστας Πέτσα», όταν ΜΜΕ,  συχνά ανύπαρκτα, ενισχύθηκαν σκανδαλωδώς με δημόσιο χρήμα λόγω της φιλοκυβερνητικής του γραμμής, την ίδια στιγμή που άλλα υποχρηματοδοτήθηκαν ή αγνοήθηκαν εντελώς. Ούτε στην Ουγγαρία δεν έγινε αυτό.
 
Ας ελπίσουμε ότι πρόσφατοι εξαναγκασμοί σε παραίτηση των Ε. Ακρίτα και Δ. Κρουστάλλη, μετά τη βάρβαρη λογοκρισία που αντιμετώπισαν στο συγκρότημα Μαρινάκη, θα οδηγήσουν την ΕΣΗΕΑ σε δυναμικές, απεργιακές αντιδράσεις. Σίγουρα η κατάσταση για τους απλούς δημοσιογράφους, ιδίως τους νέους, είναι πολύ δύσκολη. Αλλά πρέπει να υπάρξει ένα στοπ, γιατί υπάρχουν και χειρότερα: αν στον Big Brother του 1984 η ιστορία ξαναγραφόταν, στην Ελλάδα του 2020 σβήνεται από το χάρτη: το ρεπορτάζ του Βήματος και του in.gr για τα διπλά βιβλία που κρατούσε η κυβέρνηση για τα τεστ και τα κρούσματα,  έχουν εξαφανιστεί από το διαδίκτυο. Στη θέση τους, η ιστοσελίδα γράφει: «Ουπς, κάτι πήγε στραβά ». Ε όχι και «κάτι ».
 
ΥΓ Από ότι φαίνεται, η  μοναδική λύση είναι αυτή.