Οι Κούρδοι της Τουρκίας αισθάνονται σαν τους Ουκρανούς ή τους Παλαιστίνιους, που σήμερα βρίσκονται κάτω από τις βόμβες της Μόσχας και του Τελ Αβίβ. Εδώ και καιρό βομβαρδίζονται από την τουρκική πολεμική αεροπορία στη Συρία, το Ιράκ και την ανατολική και νοτιοανατολική Ανατολία.

Ads

Η λεγόμενη ”Διεθνής Κοινότητα”, μια διπλωματική έκφραση που σημαίνει τις πρωτεύουσες της Δύσης, η οποία ενήργησε με διαφορετικό τρόπο, δηλαδή με διπλά μέτρα και σταθμά, απέναντι στις επιθέσεις του Πούτιν και του Νετανιάχου, είναι σχεδόν εντελώς κουφή και τυφλή μπροστά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη Συρία. Αυτή η σιωπή φυσικά ενθαρρύνει τον Μοναδικό Άνδρα στην Άγκυρα, ο οποίος είναι ανίκανος, ακόμη και μετά την εκλογική του νίκη στις 14 Μαΐου, να λύσει τα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά προβλήματα μιας χώρας που εξακολουθεί να υποφέρει από κοινωνική κρίση.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο του 2007, απάντησε λακωνικά σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για τους Παλαιστίνιους: “Μη με ρωτάτε για τους Παλαιστίνιους, δεν πρόκειται να μιλήσω για τους Κούρδους!”.

Πρέπει να πούμε ότι ο Ερντογάν είναι ένα πολιτικό ον που ξέρει πώς να επωφεληθεί από κάθε σύγκρουση. Η Άγκυρα, η οποία είχε σχετικά καλές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο, μπόρεσε να μπει ανάμεσα στους δύο εμπόλεμους και να βρει ακόμη μια προσωρινή λύση για την εξαγωγή των ουκρανικών δημητριακών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ads

Ο Ερντογάν είχε αρχικά προσφέρει τις υπηρεσίες του ως μεσολαβητής μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι, αλλά οι δύο ηγέτες δεν τον πήραν στα σοβαρά. Η Μόσχα και το Κίεβο έχουν πλέον σοβαρές αμφιβολίες για την πολιτική ακεραιότητα και την ειλικρίνεια του Τούρκου προέδρου, ο οποίος δεν αναγνωρίζεται ως αξιόπιστος σύμμαχος από καμία από τις δύο χώρες.

Ο Ερντογάν δεν έχασε χρόνο για να παρουσιαστεί για άλλη μια φορά ως μεσάζων μεταξύ του Ισραήλ και Χαμάς. Οι δύο ηγέτες απέτυχαν για άλλη μια φορά να πάρουν στα σοβαρά την πρόταση του Τούρκου Προέδρου.

Από παλαιστινιακής πλευράς, παρόλο που ο Ερντογάν έχει δεχθεί πολλές φορές επίσημα ηγέτες Χαμάς στην Άγκυρα και παρόλο που αρκετοί μαχητές Χαμάς βρίσκονται υπό την προστασία του καθεστώτος στην Τουρκία, οι Παλαιστίνιοι δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με τις διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις που συνεχίζουν να αναπτύσσονται μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ. Ο Ερντογάν δεν καταδίκασε πρόσφατα τις τρομοκρατικές ενέργειες Χαμάς. Ο Τούρκος ηγέτης επέκρινε μάλιστα έντονα τη στάση της Ουάσιγκτον: “Τι ψάχνει αυτό το αμερικανικό αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή;”

Οι προγραμματισμένες πτήσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ που εκτελούνται από την κρατική αεροπορική εταιρεία και εκείνες που εκτελούνται από ιδιωτικές τουρκικές αεροπορικές εταιρείες έχουν ανασταλεί.

Από την ισραηλινή πλευρά, ο Ερντογάν δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στο Τελ Αβίβ. Οι θερμές αντισημιτικές ομιλίες του Τούρκου προέδρου τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια γίνονται καλά αποδεκτές από τη συντριπτική πλειοψηφία του τουρκικού πληθυσμού. Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: ο τουρκικός αντισημιτισμός δεν μισεί μόνο τους Εβραίους, αλλά και τους Άραβες.

Τους Εβραίους, επειδή η πλειονότητα των Τούρκων πιστεύει ότι τα εγγόνια του Μωυσή είναι οι ορκισμένοι εχθροί του Ισλάμ, και τους Άραβες “επειδή μας άρπαξαν από πίσω όταν διαλύθηκε η Οθωμανική Αυτοκρατορία”. Από τότε που το είδωλό τους ήρθε στην εξουσία το 2002, οι υποστηρικτές του Ερντογάν έχουν γίνει πολύ πιο φιλοαραβικοί από τον υπόλοιπο πληθυσμό, επειδή “είναι αδελφοί μας στη θρησκεία”.

Ενώ στην Τουρκία κάθε πολιτική, κοινωνική ή πολιτιστική μαζική διαδήλωση των αντιπάλων απαγορεύεται από τους νομάρχες, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη στις 8 Οκτωβρίου κατά της επιθετικότητας του Ισραήλ και σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη. Στη διαδήλωση φωνάζονταν συχνά θρησκευτικά συνθήματα.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ γνωρίζουν καλά τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες της πολιτικής, οικονομικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης που παρέχει η Άγκυρα στους ηγέτες και τους ακτιβιστές Χαμάς.

Την Πέμπτη, ο διεθνούς φήμης Τούρκος πιανίστας Φαζίλ Σέι έκανε μια δήλωση στον λογαριασμό του στο Χ, η οποία δεν έτυχε πολύ καλής υποδοχής από τους 500.000 και πλέον υποστηρικτές του: “Προς το παρόν, ο Ερντογάν είναι ο ηγέτης σε ολόκληρο τον πλανήτη που έχει κάνει τις καλύτερες και πιο ακριβείς δηλώσεις για την ειρήνη”.

Πρώην κεμαλιστής διαχρονικά, ο αγαπημένος καλλιτέχνης των αντιπάλων του χθες, προσκλήθηκε από τον Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο το 2019, για να ερμηνεύσει την πανηγυρική παράσταση μιας σονάτας για πιάνο στις 29 Οκτωβρίου, την Εθνική Επέτειο. Η επίσημη τουρκική αντιπολίτευση δεν έχει αντιταχθεί στην πολιτική του Ερντογάν σε σχέση με τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης.

“Ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο”, έλεγε ο Ατατούρκ, παρόλο που είχε ήδη ένοπλες συγκρούσεις τόσο στη χώρα όσο και στον κόσμο. “Πόλεμος στην πατρίδα, πόλεμος στον κόσμο”, επιμένει σήμερα ο Ερντογάν.

*Ο Ραγκίπ Ντουράν είναι Τούρκος δημοσιογράφος.