Μια ιδιαίτερα τιμητική διάκριση έλαβε η ελληνική οικονομία από το έγκριτο περιοδικό “The Economist”, αφού κατέταξε τη χώρα μας στην κορυφή της λίστας 35 χωρών με την καλύτερη επίδοση στην οικονομία για το 2023, μιλώντας για «άλλον έναν απίθανο θρίαμβο».

Ads

Ειδικότερα, η ανάλυση του Economist συμπεριελάμβανε πέντε οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες (πληθωρισμός, «εύρος πληθωρισμού», ΑΕΠ, θέσεις εργασίας και επιδόσεις του χρηματιστηρίου), όπου η Ελλάδα συγκέντρωσε τους καλύτερους βαθμούς στην οικονομία ανάμεσα σε 35 κυρίως πλούσιες χώρες. 

Μάλιστα, αξιοσημείωτη αναφορά γίνεται στην αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας της ελληνικής αγοράς κατά 43,8%. Πιο συγκεκριμένα, ο Economist επαινεί την οικονομία μας λέγοντας:

«Για ένδοξες αποδόσεις μετοχών, κοιτάξτε χιλιάδες μίλια δυτικά – στην Ελλάδα. Εκεί η πραγματική αξία του χρηματιστηρίου έχει αυξηθεί κατά πάνω από 40%. Οι επενδυτές ενδιαφέρθηκαν και πάλι για τις ελληνικές εταιρείες καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις φιλικές προς τις αγορές». Αναφερόμενος εκτενώς στις χαμηλές οικονομικές επιδόσεις χωρών όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, καθώς και η Φινλανδία, ο Economist καταλήγει αναφορικά με την πρωτιά της Ελλάδας: «Ενώ οι Φινλανδοί που μπορούν να παρηγορηθούν αυτά τα Χριστούγεννα πνίγοντας τον πόνο τους σε ένα päntsdrunk (τοπικό ποτό), ο υπόλοιπος κόσμος θα πρέπει να υψώσει ένα ποτήρι ούζο σε αυτόν τον απίθανο πρωταθλητή».

Ads

Ωστόσο, η Ελλάδα βγαίνει νικήτρια της χρονιάς και για ορισμένους ακόμα λόγους, σύμφωνα πάντα με το διεθνές περιοδικό:

Δέκα χρόνια πριν, η Ελλάδα ήταν «σακατεμένη» από μια κρίση χρέους και «γελοιοποιημένη» από τη Wall Street, με τα εισοδήματα των πολιτών σε κατάρρευση, το κοινωνικό συμβόλαιο να έχει διαρραγεί και τα «εξτρεμιστικά κόμματα» της αριστεράς και της δεξιάς να «οργιάζουν».

Σήμερα η Ελλάδα δεν είναι «τέλεια», πλην όμως ύστερα από μια επώδυνη, πολύχρονη οικονομική περιπέτεια, βρίσκεται στην κορυφή της ετήσιας κατάταξης του περιοδικού για τις «οικονομίες του κόσμου το 2023». Με μια κεντροδεξιά κυβέρνηση που επανεξελέγη τον Ιούνιο, η εξωτερική της πολιτική είναι φιλοαμερικανική, φιλοευρωπαϊκή και επιφυλακτική απέναντι στη Ρωσία. Η Ελλάδα αποδεικνύει ότι είναι εφικτό από το χείλος της κατάρρευσης να εφαρμόσει δύσκολες αλλά ορθολογικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να αποκαταστήσει το κοινωνικό συμβόλαιο που στα χρόνια της κρίσεις είχε διαρραγεί. 

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η υπεραπόδοση της οικονομίας «επιστρέφει» στους πολίτες, καθώς περισσότερα από 700 εκ. ευρώ δόθηκαν τον Δεκέμβριο ως μέτρα στήριξης, πρωτίστως για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Πιο αναλυτικά, μόνο κατά τον τρέχοντα μήνα οι ενισχύσεις ύψους 717 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνουν:

(Α) Οικονομική στήριξη ύψους 352 εκατ. ευρώ για 2,3 εκατ. πολίτες, που αφορά τους δικαιούχους του επιδόματος παιδιών του ΟΠΕΚΑ, των επιδομάτων αναπηρίας του ΟΠΕΚΑ και του ΕΦΚΑ, του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, για τους οποίους αυξάνεται και το επίδομα μόνιμα κατά 8%, χαμηλοσυνταξιούχους με κύριες συντάξεις έως 700 ευρώ και τους ανασφάλιστους υπερήλικες,

(Β) Ενίσχυση για 740.000 περίπου συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά με κόστος 107 εκατ. ευρώ,

(Γ) Προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης για περισσότερους από 1 εκατομμύριο δικαιούχους ύψους 189 εκατ. ευρώ,

(Δ) Το διπλό Market Pass για τη Θεσσαλία και τον Έβρο ύψους 35 εκατ. ευρώ και (Ε) Το Youth Pass για νέους 18 και 19 ετών ύψους 31 εκατ. ευρώ.

Το ζήτημα από εδώ και στο εξής είναι η Ελλάδα να συνεχίσει να ακολουθεί έναν δρόμο σταθερής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, προχωρώντας ταυτόχρονα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

  • Ο Νίκος Κανέλλος είναι Τομεάρχης Έρευνας και Καινοτομίας της ΝΔ και Διδάκτωρ του ΕΜΠ στη γνωστική περιοχή της Οικονομικής και Στρατηγικής Ανάλυσης της Καινοτομίας και των Σύγχρονων Τεχνολογιών