Υπέρ των τραπεζικών συγχωνεύσεων τάσσεται ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Νίκος Απέργης, ο οποίος ωστόσο θεωρεί ότι η εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς θα μπορούσε να διεκπεραιωθεί με ευνοϊκότερους όρους για το ελληνικό Δημόσιο. Ο ίδιος εκφράζει τον προβληματισμό του για το μέλλον των εργαζομένων εν μέσω χαλεπών καιρών για την απασχόληση.

Ads

 
«Το γενικό πλαίσιο υπαγορεύει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να κυριαρχείται κυρίως από 2-3 ομίλους. Είναι θέμα οικονομιών κλίμακας και καλύτερης αξιοποίησης του ενεργητικού, διότι με αυτόν τον τρόπο μειώνεται και το κόστος διάθεσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία», διαπιστώνει καταρχάς ο κ. Απέργης, ο οποίος εκφράζει την άποψη ότι αυτό που χρειάζεται το τραπεζικό σύστημα είναι κριτήρια καλής λειτουργίας, είτε πρόκειται για ιδιωτικό είτε για δημόσιο πυλώνα. «Δεδομένης της σημερινής επιβαρυμένης εικόνας του δημοσιονομικού περιβάλλοντος, η λογική ενός δημόσιου τραπεζικού πυλώνα ο οποίος θα βασίζεται στο κράτος για να αντλεί χρηματοδότηση έχει τελειώσει για τα επόμενα 10-15 χρόνια», προσθέτει.
 
Ειδικότερα ως προς την εξαγορά του οικονομικά υγιούς μέρους της Αγροτικής Τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς, εκτιμά ότι η μεταβίβαση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με καλύτερους όρους για το ελληνικό Δημόσιο, δεδομένου ότι τα οφέλη για τον αγοραστή είναι ούτως ή άλλως σημαντικά. «Αυτό είναι ένα καλό ‘κόλπο’ το οποίο είδαμε και στην περίπτωση της Proton Bank: κάποιος που αγοράζει «πετάει» το μη υγιές κομμάτι στο Δημόσιο. Σε μια συγχώνευση, εξαγορά κλπ οφείλει να αναλαμβάνει κανείς το ρίσκο να αγοράζει και το μη υγιές μέρος και να βρίσκει τρόπους να το βελτιώνει. Νομίζω ότι το δέλεαρ για την εξαγορά ήταν ούτως ή άλλως αρκετά μεγάλο (σημαντικός αριθμός καταθέσεων, εδραιωμένο δίκτυο στην τραπεζική αγορά, κλπ). Άλλωστε, είχε ήδη αρχίσει να εξυγιαίνεται και το προβληματικό μέρος της Αγροτικής, συνεπώς υπήρχε κίνητρο για την αγορά της. Σήμερα, το Δημόσιο χρειάζεται να απαλλαγεί από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία και όχι το αντίθετο», εξηγεί ο κ. Απέργης.
 
Ο ίδιος εκφράζει τον προβληματισμό του αναφορικά με το μέλλον των εργαζομένων, επικαλούμενος το γεγονός ότι τα τελευταία 2 χρόνια η Τράπεζα Πειραιώς είχε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου των υπαλλήλων της για να μειώσει το μισθολογικό κόστος: «Από τη μία πλευρά, βάσει τεχνοκρατικών κριτηρίων, δεν μπορούμε να αγνοούμε την ανάγκη να περιοριστεί το κόστος για το τραπεζικό σύστημα. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι περικοπές σε προσωπικό δεν είναι ό,τι καλύτερο αυτήν την εποχή».