Ο πολιτικός χρόνος που έτρεξε μέσα σε μια εβδομάδα, μετά την αδιανόητη τραγωδία των Τεμπών, μοιάζει με ολόκληρη τετραετία. Τη φθορά που δεν εισέπραξε η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης επί 4 χρόνια, την εισπράττει σε μια εβδομάδα – δικαιολογημένα- για το συγκλονιστικό δυστύχημα.

Ads

Η επικοινωνιακή «φούσκα» στην οποία επιβίωνε με άνεση ο Μητσοτάκης «έσκασε»,  η κυβέρνηση πέφτει με θόρυβο και η ανεπανάληπτη οργή του κόσμου, ξεγυμνώνει όχι μόνο την ανικανότητα αλλά και τον απίστευτο αμοραλισμό της, την αίσθηση του ακαταδίωκτου που την καθοδηγούσε μέχρι εδώ.  

Καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση χειρίζεται με την ενδεδειγμένη σύνεση την κρίση και επέλεξε τη σιωπή -σε αντιδιαστολή προφανώς και με όσα ασύλληπτα είχε κάνει η ΝΔ ως αντιπολίτευση-  η κυβέρνηση θεωρούσε ότι η εκατόμβη των νεκρών νέων θα είναι business as usual και θα βγει αλώβητη με το χυδαίο αφήγημα που επιχείρησε να καλλιεργήσει το πρώτο 24ωρο. Ίσως αυτό να συνέβαλε αποφασιστικά στην πρωτοφανή οργή που νιώθει ο κόσμος και φαίνεται ότι έχει προκαλέσει ένα πολιτικό σοκ και μια ανατροπή που δεν έχει προηγούμενο και ίσως πυροδοτεί και  σοβαρές εξελίξεις. 

Αφού η κυβέρνηση είναι σε ελεύθερη πτώση, ο στρατός των ακριβοπληρωμένων στελεχών της παίζει τα τελευταία χαρτιά του απελπισμένα: Τοξικότητα και υπεκφυγές με την υπόθεση του ακατάλληλου Σταθμάρχη που τοποθετήθηκε παράνομα, υποκρισία και βολικές παραιτήσεις «για τα μάτια του κόσμου» , «μισές» συγνώμες με καθυστέρηση 5 ημερών,  στρεψοδικία και χυδαίοι συμψηφισμοί για τις ευθύνες.

Ads

Και ταυτόχρονα μια γιγάντια επιχείρηση μιντιακής παραπλάνησης, που συγκρούεται με την πραγματικότητα και εξοργίζει:  Στα δελτία ειδήσεων της Τρίτης, ο τηλεθεατής παρακολούθησε ένα εντελώς άσχετο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έγινε το 2017 και «ξέθαψε» ο Ντογιάκος ερευνώντας για τα… Τέμπη (ο Εισαγγελέας ΑΠ που εντέλλεται δημοσίως από τον Πρωθυπουργό για τον τρόπο που θα διεξάγει την ποινική έρευνα…), αναλυτικό ρεπορτάζ με εικόνες από την τραγωδία στο… Μάτι, μια ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που διαπίστωσε -ως μη όφειλε- κίνδυνο πολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας (σαν να κοιμήθηκαν στο Όσλο και ξύπνησαν στην Αθήνα ξαφνικά), μια άσχετη αντιπαράθεση για το αν ο γιατρός που έδωσε την αναρρωτική στον προϊστάμενο των Σταθμαρχών είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ, βολικές ή επικίνδυνες γενικεύσεις για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης. Της οποίας ο Πρωθυπουργός σχεδίαζε να εγκαινιάσει λίγες ώρες μετά το δυστύχημα ένα -εικονικό- κέντρο τηλεδιοίκησης, στην πιο τραγική και αντιπροσωπευτική παλινωδία του.

Ενώ εκκρεμεί ακόμη και η επίσημη ανακοίνωση του αριθμού των νεκρών, με υπαρκτές υπόνοιες ότι έχει συνειδητά «θολώσει», ενώ οι διαδηλωτές δέρνονται αλύπητα και προληπτικά υπό το φόβο ότι θα ξεσπάσει το κύμα της οργής, οι θεσμοί της χώρας μοιάζουν να έχουν φαλκιδευτεί πλήρως για να υπηρετήσουν το αφήγημα της κυβέρνησης. Η οποία στην αποδρομή της φαίνεται ότι συμπαρασύρει  και την ελάχιστη εμπιστοσύνη που είχε απομείνει στους θεσμούς. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο τις δύο τελευταίες μέρες παραβίασε θεμελιώδεις συνταγματικούς κανόνες ανερυθρίαστα.

Μπορεί στα Τέμπη να κατέρρευσε το επίπλαστο αφήγημα του Μητσοτάκη, με πολύ βαρύ τίμημα για τους πολίτες και την αίσθηση της κοινωνικής συνοχής, όμως το αρνητικό αποτύπωμα της ΝΔ θα έχει συνέπειες στο μέλλον. Και  το πολιτικό σύστημα οφείλει να μελετήσει τη μαζική και οριζόντια οργή των πολιτών, πολύ προσεκτικά και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους με ειλικρίνεια.