Ο πρωθυπουργός στην αρχή του καλοκαιριού, στις 7 Ιουλίου, όταν επισκέφτηκε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, διαπίστωσε ότι στη χώρα συντελείται μια κοσμογονία όσον αφορά στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, με πρώτο μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της ανθρώπινης περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος.

Ads

Συγκεκριμένα διαπίστωσε ότι υλοποιήθηκε ένας «πολύ μεθοδικός σχεδιασμός για τη φετινή αντιπυρική περίοδο με περισσότερα εναέρια μέσα και περισσότερες δράσεις πρόληψης». Κι ακόμη διαπίστωσε πολύ καλό συντονισμό όλων των φορέων που συμμετέχουν στην αντιπυρική προστασία.

Τίποτε από όσα διαπίστωσε και από όσα υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στην αρχή του καλοκαιριού δεν βγήκε αληθινό μετά τις φετινές δασικές πυρκαγιές.

Ούτε μεθοδικός σχεδιασμός υπήρξε, καθώς με λιγότερες κατά 50% μεγάλες πυρκαγιές φέτος, σε σχέση με τις εκείνες της τελευταίας εικοσαετίας, είχαμε 195% περισσότερες καμένες εκτάσεις, σε σχέση με τις μέσες εκτάσεις που κάηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως διαβεβαιώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο και όπως προκύπτει από τα διεθνή στοιχεία.

Ads

Που σημαίνει ότι φέτος με τις μισές μεγάλες πυρκαγιές σε σχέση με το παρελθόν, είχαμε στην Ελλάδα διπλάσιες φυσικές καταστροφές.

Ούτε όμως δράσεις έγκαιρης πρόληψης εκ του αποτελέσματος διαπιστώθηκαν, αφού όταν ο πρωθυπουργός έκανε τις υπεραισιόδοξες δηλώσεις του, οι διαγωνισμοί για την ανάθεση του καθαρισμού των δασών από την καύσιμη ύλη, που έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί από την άνοιξη ακόμη, δεν είχαν καν ανατεθεί. Με τον διαγωνισμό της Αττικής να υλοποιείται κατόπιν εορτής, στις 20 Ιουλίου…

Όπως πάντα, βέβαια, η επικοινωνιακή μηχανή της κυβέρνησης της ΝΔ, για κάθε αποτυχία της, έχει έτοιμες δικαιολογίες.

Η δικαιολογία του πολύ… δύσκολου καλοκαιριού, με τις πολύ ακραίες κλιματικές συνθήκες φέτος διαψεύστηκε αμέσως μόλις δημοσιεύτηκαν τα πρώτα διεθνή στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Σύστημα για Δασικές Πυρκαγιές.

Το οποίο αποκαλύπτει ότι στις γειτονικές μας μεσογειακές χώρες, με τις ίδιες κλιματικές συνθήκες με εμάς και με περισσότερα περιστατικά μεγάλων πυρκαγιών φέτος, είχαν με απόσταση πολύ λιγότερες καμένες εκτάσεις.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα έρχεται πρώτη φέτος το καλοκαίρι ανάμεσα σε 20 μεσογειακές χώρες, με 1.200.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων, με δεύτερη με απόσταση την Ισπανία, με 500.000 στρέμματα καμένης δασικής γης.

Η πραγματικότητα αυτή καταρρίπτει τον μύθο των ιδιαίτερα ακραίων καιρικών φαινομένων το φετινό καλοκαίρι. Αφού αν ήταν έτσι, θα είχαν και οι γειτονικές μας μεσογειακές χώρες εξ ίσου με εμάς μεγάλες καταστροφές.

Δεύτερη γραμμή άμυνας της επικοινωνιακής μηχανής της κυβέρνησης ήταν η αμφισβήτηση των διεθνών μετρήσεων. Έφτασαν να μιλήσουν για «την προπαγάνδα των αριθμών», αμφισβητώντας το ευρωπαϊκό κέντρο παρατήρησης πυρκαγιών και το Εθνικό Αστεροσκοπείο, προκειμένου να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις για τις τεράστιες ευθύνες τους.

Όταν η πραγματικότητα δεν βολεύει την προπαγάνδα, αλίμονο στην πραγματικότητα…

Τρίτη και καταγέλαστη γραμμή άμυνας ήταν ότι οι φετινές πυρκαγιές ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών από… πρόσφυγες και μετανάστες.

Αν όμως ήταν πράγματι έτσι και αν τις φωτιές τις βάζουν όντως οι κακοί πρόσφυγες, πως γίνεται και τα περιστατικά μεγάλων πυρκαγιών μειώθηκαν στο μισό φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα καλοκαίρια;

Και πως γίνεται ακόμη και φέτος στην Ελλάδα είχαμε μείωση των περιστατικών με μεγάλες πυρκαγιές, ενώ στις γειτονικές χώρες παρατηρήθηκε αύξηση;

Ακόμη τέλος και αν πράγματι τις φωτιές τις βάζουν μετανάστες, γιατί ειδικά τα ελληνικά δάση ήταν έτοιμα να καούν, ενώ των γειτονικών μας κρατών ήταν πιο ανθεκτικά;

Γιατί δηλαδή η Ελλάδα δεν προνόησε εγκαίρως να καθαρίσει τα δάση από την καύσιμη ύλη και γιατί δεν φρόντισε να ανοίξει εγκαίρως δασικούς δρόμους και αντιπυρικές ζώνες, παρά μόνο περίμενε να αρχίσει η αντιπυρική περίοδος για να το πράξει;

Κι ύστερα, μήπως φταίνε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που, από τα μόλις 187 εκατομμύρια ευρώ που προβλέφθηκαν από τα δεκάδες δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης για την αντιπυρική προστασία και την προσαρμογή στις συνθήκες της κλιματικής κρίσης, είχαν απορροφηθεί μέχρι τον Ιούλιο μόνο 950.000 ευρώ; Λιγότερο δηλαδή από το 0,5%;

Η κατακόρυφη αύξηση των καμένων εκτάσεων φέτος σε σχέση με τα τελευταία 20 χρόνια, παρά το γεγονός των λιγότερων περιστατικών μεγάλων πυρκαγιών, σε συνδυασμό με την ελληνική πρωτιά ανάμεσα στις 20 γειτονικές μας μεσογειακές χώρες που μοιράζονται με εμάς τις ίδιες ακριβώς κλιματικές συνθήκες, είναι η καλύτερη επιβεβαίωση της αλήθειας.

Που είναι ότι μετά από τέσσερα χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη, η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση από την άποψη των καταστροφών που υπέστη από τις δασικές πυρκαγιές.

Παρόλες τις συγγνώμες του πρωθυπουργού και τις υποσχέσεις για βελτίωση του συστήματος αντιπυρικής προστασίας το καλοκαίρι του 2021, οπότε και πάλι ήμασταν πρώτοι στις καταστροφές από τις πυρκαγιές.

Τα γεγονότα είναι κόλαφος για την κυβέρνηση.

Αν ευθύνονταν για τις τεράστιες καταστροφές η κλιματική κρίση και τα εξαιρετικά ακραία φαινόμενα ειδικά φέτος το καλοκαίρι, θα είχαμε εξ ίσου μεγάλες καταστροφές και αλλού.

Αν πάλι ευθύνονταν η αδράνεια και η ανικανότητα του επιτελικού κράτους, μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια θα είχαν μάθει και θα είχαν ανταποκριθεί θετικά στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης.

Στην προκειμένη περίπτωση είναι σαφές ότι δεν πρόκειται ούτε για επιτελική αδράνεια,  ούτε για κρατική ανικανότητα. Οι δυσανάλογα μεγάλες καταστροφές του φετινού καλοκαιριού δείχνουν με σαφήνεια πολιτική σκοπιμότητα.

Άλλωστε τα δάση, όπως ειλικρινέστατα παρατήρησε ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε για ένα δάσος στην Κέρκυρα που καταστράφηκε για να χτιστεί ένα ξενοδοχείο, κάποτε θα καούν. Ποιος, λοιπόν, ο λόγος να προστατευτούν;

Την αλήθεια την είπαν, όμως, ξεκάθαρα φέτος το καλοκαίρι στη Βουλή τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός περιβάλλοντος.

Μόνον επιχειρηματικά συμφέροντα μπορούν να σώσουν τα δάση από τις πυρκαγιές.

Μένει να βρεθεί τώρα και ποιος θα σώσει τα δάση από τα συμφέροντα στα οποία θα εκχωρηθούν, υποτίθεται για να σωθούν.