Λίγες μέρες μετά τις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αντιμέτωπος με το παρελθόν του αλλά κυρίως με το μέλλον του. Ο πρώτος απολογισμός έγινε. Το εκλογικό αποτέλεσμα του 31,53% εδραίωσε το κόμμα ως τον αδιαμφισβήτητο εκφραστή των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων. Οι στόχοι τέθηκαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να ασκήσει υπεύθυνη και δυναμική αντιπολίτευση και παράλληλα να μετασχηματιστεί στον κεντρικό προοδευτικό πόλο, αντιστοιχίζοντας τα μέλη του με τους ψηφοφόρους του.

Ads

Για το που βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ η επόμενη μέρα αλλά και για το πως θα επιτευχθούν οι στόχοι του, μιλά στο Tvxs.gr, η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

«Πιστεύω», λέει η Θεανώ Φωτίου, «ότι το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών πρέπει να αναγνωσθεί μαζί με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το οποίο ενώ σηματοδοτεί μια ήττα, ταυτόχρονα, με το 24%, απηχεί την αποδοχή του κυβερνητικού έργου και του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από 4,5 πολύ δύσκολα χρόνια, με αποφάσεις μεγάλου πολιτικού κόστους, αλλά απολύτως αναγκαίες για τη χώρα και τον λαό». «Σηματοδοτεί δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα μοναδικό παράδειγμα αριστερού ριζοσπαστικού κόμματος στην Ευρώπη, ριζώνει στην ελληνική κοινωνία, παρά το γεγονός ότι η ισχύς του στον συνδικαλισμό, στην αυτοδιοίκηση, στα μίντια είναι αναντίστοιχη με το πολιτικό του μέγεθος», λέει. «Με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών ο λαός μας δίνει εκ νέου μια μεγάλη ευκαιρία. Τώρα, περιμένει να δει από εμάς δύο πράγματα: πρώτον, αν θα υπερασπιστούμε με κάθε μέσο – αλλά και με τη συμμετοχή του- όλα όσα κατακτήσαμε, τα οποία σήμερα απειλούνται, και δεύτερον αν θα βρούμε νέους τρόπους να μιλήσουμε με τον λαό», σημειώνει η Θεανώ Φωτίου.

Διαφανές κράτος πρόνοιας ή πίσω στο πελατειακό κράτος;

Ads

Αποχωρώντας από το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αφήνει πίσω της μια σημαντική παρακαταθήκη. Με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης η φτώχεια και η παιδική φτώχεια έπεσε στο επίπεδο του 2008, δηλαδή στο προ κρίσης επίπεδο. Αύξησε τον προϋπολογισμό της Κοινωνικής Αλληλεγγύης από 780 εκατομμύρια σε 3,5 δις ευρώ. Δίνονται 200.000 σχολικά γεύματα κάθε μέρα, με προοπτική σε δύο χρόνια να καλυφθούν όλα τα παιδιά του δημοτικού σχολείου, δηλαδή 600.000 μαθητές. 1.400.000 παιδιά ωφελούνται από το επίδομα παιδιού. 140.000 παιδιά έχουν δωρεάν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, διπλάσια από το 2014. Συνολικά οι δαπάνες για το παιδί αυξήθηκαν από 822 εκατομμύρια σε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα αναπηρικά επιδόματα έγιναν ακατάσχετα και αφορολόγητα και πληρώνονται την ίδια μέρα κάθε μήνα, ενώ το 15% των θέσεων που προκηρύσσονται στο Δημόσιο αφορούν αποκλειστικά ανάπηρους. Για πρώτη φορά 700.000 πολίτες παίρνουν επίδομα στέγης. Ιδρύθηκε η Ειδική Γραμματεία για τους Ρομά για την στέγασή τους, την ένταξή τους στην εργασία και την κοινωνία. Για πρώτη φορά υπήρξε νομοθεσία για την επιτροπεία των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων. Ο νέος νόμος για την αναδοχή και υιοθεσία μειώνει τον χρόνο αναμονής από 6-8 έτη σε 8-12 μήνες και βάζει τέλος στην εμπορεία βρεφών. Μπήκε σε εφαρμογή το πιλοτικό πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης για τα Λεχαινά. Όλο το προνοιακό κράτος μετατράπηκε σε ψηφιακό με τα 242 Κέντρα Κοινότητας και τον ΟΠΕΚΑ που έβαλε φρένο στις πελατειακές σχέσεις και τη διαφθορά του παλιού καθεστώτος.

Η Θεανώ Φωτίου έχει χαρακτηρίσει τις γαλάζιες εξαγγελίες για το κοινωνικό κράτος ως επερχόμενο Μεσαίωνα. Όταν μάλιστα άκουσε onair ότι τα επιδόματα θυμίζουν στην Όλγα Κεφαλογιάννη κάτι από Λατινική Αμερική, ρώτησε ξεκάθαρα αν η ΝΔ πρόκειται να τα κόψει, χωρίς όμως να έχει λάβει σαφή απάντηση μέχρι και σήμερα.

Σχολιάζοντας την κριτική τής ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «λεηλάτησε» τη μεσαία τάξη, υπογραμμίζει ότι ήταν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που «χτύπησαν αλύπητα» τα μεσαία στρώματα και υπενθυμίζει ότι βάσει των επίσημων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ το εισόδημα τετραμελούς οικογένειας το 2009 ήταν από 25.000 έως 35.000 ευρώ και πριν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πέσει στα 15.000 έως 21.000 ευρώ. «Όσο περίεργο κι αν μπορεί να ακούγεται σε μερικούς, το εισόδημα αυτών των στρωμάτων αυξήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως μας λένε στα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ», λέει στο Tvxs.gr. Εξηγεί επίσης ποιοι είναι πραγματικά αυτοί που θα δουν τη ζωή τους να αλλάζει και θα κληθούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη τους, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφαρμόσει το νεοφιλελεύθερο σχέδιο του. «Το επίδομα παιδιού αφορά ανθρώπους με εισόδημα έως 30.000 ευρώ, το ίδιο και η πρόσβαση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς», λέει για παράδειγμα. «Φανταστείτε τι θα γίνει αν αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πληρώνουν για την Υγεία, για την Παιδεία, αν χάσουν τα επιδόματα που δικαιούνταν μέχρι σήμερα», συμπληρώνει και προβλέπει ότι «η μεσαία τάξη είναι αυτή που θα ξανα-φτωχοποιηθεί».

Τονίζει επίσης πως, παρά τη σκληρή προπαγάνδα του αντίπαλου στρατοπέδου, οι πολίτες είδαν τα αποτελέσματα της κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στην καθημερινότητά τους και γι’ αυτό είναι έτοιμοι να αντιδράσουν αν απειληθούν αυτά τα κεκτημένα. «Αν η ΝΔ κόψει τα επιδόματα δεν θα βρει απέναντί της μόνο τους 86 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την κοινωνία, ενωμένη μαζί μας σε μια γροθιά», προειδοποιεί.

Άνοιγμα στην κοινωνία

Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι να εξοφλήσει το «δάνειο», όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, αυτή τη φορά όχι στους δανειστές, αλλά στους ψηφοφόρους που τόσο το 2015 όσο και τώρα «έδειξαν» ξανά το κόμμα ως τον οδηγό της προόδου. Την αντίληψη περί «δανείου», τη συμμερίζεται και η Θεανώ Φωτίου και εκτιμά ότι χρειάζεται ένας νέος τρόπος οργάνωσης αλλά κι επικοινωνίας μεταξύ του κόμματος και του λαού.

«Κρατώντας προφανώς όλα τα ριζοσπαστικά μας χαρακτηριστικά αλλά και τιμώντας τη συμμαχία μας με τον προοδευτικό κόσμο, είμαστε υποχρεωμένοι να αποκτήσουμε βαθιές ρίζες μέσα στην κοινωνία. Για να γίνει αυτό δεν αρκεί να γίνουμε ένα μεγάλο κόμμα, χρειάζεται να μεγαλώσουμε με την κοινωνία σε κίνηση, ώστε να υπερασπίζονται οι ίδιοι οι πολίτες τα κεκτημένα δικαιώματά του, που εμείς θεσμικά κατοχυρώσαμε». «Αυτός», μας λέει η κ. Φωτίου, «είναι ο ρόλος μας αυτή την περίοδο: η πληροφόρηση του λαού – δηλαδή να σπάσουμε τη σιγή ασυρμάτου που επιβάλλουν τα μίντια, και το λιβανωτό προς τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση Μητσοτάκη αφενός και αφετέρου να συζητήσουμε με τον τρόπο με τον λαό για τις μορφές οργάνωσης, αντίστασης και ανατροπής που πρέπει να δημιουργηθούν».

Απαντώντας στην ερώτηση αν η διάσπαση του 2015 έφερε στην επιφάνεια ένα χάσμα μεταξύ της «Αριστεράς στα λόγια» από «την Αριστερά στην πράξη», σημειώνει ότι «ορισμένοι σύντροφοί μας, καθόλα τιμημένοι κι αγαπημένοι, ενώ είχαμε ξεκινήσει το πείραμα της κυβερνώσας Αριστεράς, παρέμειναν στη ρητορεία ενός αντιπολιτευόμενου αριστερού κόμματος. Ωστόσο, όταν κυβερνάς πρέπει να κρίνεις τι είναι αριστερό και τι δεξιό κάθε φορά, δηλαδή είναι αν αυτό που αποφασίζεις και πράττεις κάθε φορά είναι υπέρ των πολλών, υπέρ των εργαζομένων και υπέρ των αδύναμων», λέει με νόημα.

Όσον αφορά το πώς θα γίνει στην πράξη το άνοιγμα του κόμματος προς τους πολίτες, η Θεανώ Φωτίου πιστεύει πως η προεκλογική εκστρατεία αποκάλυψε πού έκανε λάθος ο ΣΥΡΙΖΑ και ποιον δρόμο πρέπει να ακολουθήσει τώρα. «Επιφορτισμένοι με ένα βαρύ κυβερνητικό φορτίο παραλείψαμε να μιλήσουμε με τον λαό. Ήδη από το 2017, δηλαδή έναν χρόνο πριν βγούμε από τα μνημόνια, έπρεπε τα μέλη της κυβέρνησης και τα στελέχη του κόμματος να κάνουμε συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα και να εξηγούμε στο λαό τι συμβαίνει και τι κάνουμε. Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, λιγότερο στις ευρωεκλογές αλλά κυρίως και για τις εθνικές εκλογές. Βγήκαμε στον δρόμο, μιλήσαμε με τους πολίτες. Και νομίζω ότι αυτό εκτιμήθηκε», σημειώνει.

Αναφορικά δε με τα παράπονα ότι κάποιοι θεώρησαν «κληρονομικό τους δικαίωμα» το κόμμα και προέβαλλαν αντιστάσεις στη διεύρυνσή του, απαντά ότι η ίδια δεν βίωσε συνέβη κάτι ανάλογο. «Αυτό που διαπίστωσα όμως πριν τρεις ημέρες, σε εκδήλωση μετά τις εκλογές στην τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλλιθέα ήταν οι πολίτες που συστρατεύτηκα μαζί μας αυτές τις συγκλονιστικές τρεις εβδομάδες να έρχονται και να γράφονται αθρόα στο κόμμα», δηλώνει. «Για μένα αυτό σημαίνει διεύρυνση του κόμματος», υπογραμμίζει.

Άνοιγμα και στην επικοινωνία

Η Θεανώ Φωτίου στέκεται όμως και σε έναν ακόμη παράγοντα που θεωρεί ότι είναι πολύ κρίσιμος για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα δεν πρέπει να ανοιχτεί μόνο σε επίπεδο μελών αλλά και επικοινωνιακά. «Αν έχεις απέναντι σου ένα μιντιακό σύστημα το οποίο διαστρεβλώνει τα πάντα, κάτι πρέπει να κάνεις», πιστεύει.

«Αμφιβάλλω, αν το έργο μας επικοινωνήθηκε ακόμη και στο 31,53% του κόσμου που μας ψήφισε», λέει στο Tvxs και εκτιμά ότι ακόμα και το ποσοστό της ΝΔ ήταν ως έναν βαθμό αποτέλεσμα των fake news και της προπαγάνδας, που στήθηκαν, όχι μόνο εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εις βάρος του ελληνικού λαού, ώστε να σβηστεί από τη συλλογική του μνήμη τι του είχε συμβεί πριν από το 2015.

«Χρειάζεται λοιπόν να εφεύρουμε νέους αποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας, να αξιοποιήσουμε όλα τα ψηφιακά μέσα και να τα ενισχύσουμε με ένα διαδικτυακό κανάλι αξιόπιστης, αντικειμενικής ενημέρωσης, χωρίς τους περιορισμούς που θα επέβαλλε μια στενή κομματική αντίληψη», καταλήγει η Θεανώ Φωτίου.

To Tvxs.gr ανοίγει το διάλογο για την επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο δρόμο προς το συνέδριο για τον μετασχηματισμό του κόμματος, δίνουμε το βήμα, φιλοξενώντας συνεντεύξεις κι άρθρα στελεχών, μελών και αναγνωστών για το αύριο του προοδευτικού μετώπου. Μπορείτε να στείλετε το δικό σας άρθρο γνώμης στο tvxspolitiki@gmail.com.