Πρωθυπουργός (από τον Έβρο): «Η ζημιά δεν είναι τόσο καταστροφική όσο στην αρχή φοβόμασταν»! Θλιβερό, αλλά -δυστυχώς- όχι το μόνο: αντί μέτρων στήριξης… γενικότητες, υποσχέσεις, απευθείας αναθέσεις και το αγαπημένο τους «PASS».

Ads

Το πιο ισχυρό συναίσθημα είναι αυτή η απέραντη θλίψη που σφίγγει τις καρδιές όλων των Ελλήνων για όσους και όσα έχασε και χάνει αυτή η όμορφη χώρα τα τελευταία χρόνια. Όμως, πιο τρομακτική ακόμη είναι η βεβαιότητα που έχουμε, πλέον, όλοι πως η κρατική μηχανή έχει πλήρως απαξιωθεί! Οι Έλληνες νιώθουμε ανυπεράσπιστοι στο έλεος των φυσικών φαινομένων και των ανθρώπινων λαθών ή υστεροβουλιών…

Ακόμη κι αν διαγράψουμε όλα όσα έχουμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια, η τελευταία περίοδος ήταν αποκαλυπτική… Κατακάηκε η Ρόδος, ολοκληρώθηκε η καταστροφή της Πάρνηθας και έγινε στάχτη μια από τις μεγαλύτερες φυσικές περιουσίες της χώρας… το δάσος της Δαδιάς, μαζί με ακόμη 800.000 και πλέον στρέμματα που την καθιστούν ως τη μεγαλύτερη φωτιά σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια (πηγή: Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές, Copernicus). Κι ενώ παρακαλούσαμε να βρέξει, μήπως τελειώσει η βασανιστική καταστροφή της ζωής μας στο Έβρο, δεν ήταν δυνατόν να περάσει από το μυαλό μας ότι αυτή η βροχή θα έφερνε άλλη μια τραγωδία για την χώρα.
Κι όλα αυτά γιατί έχουμε μια Κυβέρνηση που εγκατέλειψε κάθε σχέδιο πολιτικής προστασίας του τόπου μας. Ή, απλώς, δεν έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική κρίση.

Το ανερμάτιστο σύνθημα αυτής της Κυβέρνησης για προάσπιση της ανθρώπινης ζωής με κάθε κόστος κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος κάτω από το βάρος των δεκάδων νεκρών που θρηνούμε από τις πυρκαγιές, αλλά και από τις πλημμύρες. Αποδεικνύοντας, ξανά, ότι η πολιτική προστασία της χώρας είναι πολύ σοβαρή δουλειά για να την αφήσουμε στα χέρια των «άριστων» της Νέας Δημοκρατίας.

Ads

Κι αυτό γιατί…

  • Ενώ από το 2016 η χώρα διαθέτει Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, για την οποία προβλέπεται η ανά δεκαετία αναθεώρηση και επικαιροποίηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προφανώς την θεωρεί «πολυτέλεια»: Τα προβλεπόμενα Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής (ΠΕΣΠΚΑ) καθυστερούν και έχουν υποτιμηθεί εδώ και τέσσερα χρόνια!
  • Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέρριψε την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για δημιουργία Εθνικής Αρχής για την Πολιτική Προστασία. Με τον τρόπο αυτό, άφησε τη χώρα δίχως έναν ανεξάρτητο, επιχειρησιακά και επιστημονικά, μηχανισμό με θεσμική συνέχεια και ξεκάθαρους στρατηγικούς στόχους. Ο νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ για την πολιτική προστασία είναι σε αναστολή εδώ και τρία χρόνια. Από τον Μάρτιο του 2020. Το μόνο που έκανε ήταν να δημιουργήσει, το φθινόπωρο του 2021, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο μέχρι και σήμερα παραμένει χωρίς οργανόγραμμα!
  • Όπως αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023 είχε αξιοποιήσει μόλις το 0,5% (!) των διαθέσιμων κονδυλίων για πολιτική προστασία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Κι όμως, ενώ έχουν ακολουθήσει αυτή την καταστροφική πολιτική, εξακολουθούν να επιρρίπτουν ευθύνες μόνο στα φυσικά φαινόμενα, προσποιούμενοι πως δεν γνώριζαν ή δεν είχαν τρόπο να αντιδράσουν. Ωστόσο, τα ερωτήματα που αντηχούν σε ολόκληρη την χώρα με αφορμή την απίστευτή καταστροφή στην Θεσσαλία απαιτούν απαντήσεις…

Θα μας πουν τι έγινε τα ακριβώς τρία χρόνια που μεσολάβησαν από τον καταστροφικό «Ιανό» που είχε «χτυπήσει» την ίδια περιοχή; Πού πήγαν τα υπέρογκα κονδύλια για αντιπλημμυρική προστασία που διαφήμιζαν οι Υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η Περιφέρεια Θεσσαλίας;

Θα μας εξηγήσουν γιατί, παρότι οι επιστημονικοί φορείς προειδοποιούσαν για την ένταση του φαινομένου, το αρμόδιο Υπουργείο δεν έκανε την παραμικρή προετοιμασία και καθησύχαζε τον πληθυσμό διαφημίζοντας την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού;

Γιατί, άραγε, καθυστέρησε ο συντονισμός μεταξύ Πολιτικής Προστασίας και Ενόπλων Δυνάμεων με συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος τις πρώτες ώρες της τραγωδίας;

Είναι αλήθεια πως στις συσκέψεις που έγιναν για την κακοκαιρία στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στις οποίες συμμετείχε και ο κ. Μητσοτάκης, υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση για την ένταση του φαινομένου, την ποσότητα του νερού που θα έπεφτε και τον κίνδυνο πλημμύρας, καθώς και εισηγήσεις για εκκένωση συγκεκριμένων περιοχών; Γιατί αγνοήθηκαν;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε και σε αυτή την περίπτωση αυτό που κάνει πάντα. Επικοινωνιακή διαχείριση.

Στην επίσκεψή του στον Έβρο ο Πρωθυπουργός μας είπε, μάλιστα, ότι «η ζημιά δεν είναι τόσο καταστροφική όσο στην αρχή φοβόμασταν»! Ωστόσο, το θλιβερό δεν εντοπίζεται μόνο σε αυτή του δήλωση όμως, αλλά στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε, τα οποία περιλαμβάνουν γενικότητες, υποσχέσεις για νέες μελέτες, απευθείας αναθέσεις για «γρήγορη» αποκατάσταση και, φυσικά, το αγαπημένο της κυβέρνησης “PASS”. Δεν μας είπε πώς θα στηρίξει τους κτηνοτρόφους, τους ελαιοπαραγωγούς, τους μελισσοκόμους και γενικότερα την τοπική οικονομία του κεντρικού και νότιου Έβρου που επλήγη από την φυσική καταστροφή, τις επιπτώσεις της οποίας από εδώ και πέρα θα βιώσουμε.

Δυστυχώς, η χώρα ζει τη μια βιβλική καταστροφή μετά την άλλη και δεν έχουμε καμία ελπίδα πως το κράτος θα συνεισφέρει έστω και λίγο στον μετριασμό των επιπτώσεων. Όσο η Κυβέρνηση νοιάζεται μόνο για την εικόνα της και την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων και αδιαφορεί για την οργάνωση του κράτους, την ασφάλεια, την υγεία και την ευημερία των πολιτών, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη για ισχυρή αντιπολίτευση, η οποία θα συγκροτήσει το συντομότερο δυνατό ένα ρεαλιστικό, σύγχρονο και ριζοσπαστικό κυβερνητικό πρόγραμμα ώστε να δώσει διέξοδο στους Έλληνες πολίτες.

  • Η Κατερίνα Μπέρδου είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο Νομό Έβρου, δικηγόρος.