Κι ενώ ανθρωπότητα έζησε το θερμότερο καλοκαίρι της στα τελευταία 120.000 χρόνια του πλανήτη γη, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα, και ενώ εδώ σ’ εμάς στην Αττική, το «Αττικό τοπίο», συνδημιούργημα του ανθρώπου  και της φύσης, που θαύμασαν και «ύμνησαν» συγγραφείς και ζωγράφοι, από τους ξένους περιηγητές του 17ου αιώνα μέχρι τον Νικόλαο Λύτρα και τον Κωνσταντίνο Μαλέα, σήμερα αλλοιωμένο εν πολλοίς, γεμίζει ολοένα και περισσότερο με τσιμεντένια τερατουργήματα μιας αφιλόξενης μεγαλούπολης, η Οικολογική Συμμαχία, μια παρούσα παράταξη στο Συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής, εξακολουθεί να αγνοείται τόσο ειδησεογραφικά όσο και δημοσκοπικά από το σύνολο του τύπου.

Ads

Με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα Γιώργο Δημητρίου και 108 εκλεκτούς επιστήμονες και ενεργούς πολίτες υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους – απ’ όλα τα θεματικά πεδία της οικολογικής οπτικής, του Περιβαλλοντισμού και της Πολιτικής Οικολογίας – και ποσόστωση της τάξης του 48%, η «Οικολογική Συμμαχία» συμμετέχει στις Περιφερειακές Εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, για δεύτερη φορά μετά την επιτυχή είσοδο της στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον Μάιο 2019 ως περιφερειακή παράταξη, εκλέγοντας 3 συμβούλους.

Γιατί λοιπόν στο ιστορικό παρόν πλαίσιο αποφασίσαμε να στηρίξουμε την Οικολογική Συμμαχία;

Γιατί η οικολογία ως ολιστική θέαση φύσης και ανθρώπου χρειάζεται να γίνει κοινή συνείδηση και προϋπόθεση για κάθε αλλαγή σε μία οικολογική μετάβαση βιώσιμης ευημερίας.

Ads

Γιατί είμαστε μια ανεξάρτητη, αυτόνομη, παράταξη και όχι εντολοδόχοι κομμάτων.

Γιατί, όσοι κι όσες συμπαρατασσόμαστε  μαζί της σκεφτόμαστε και ενεργούμε με βάση την επιστήμη, την τεκμηρίωση και τις καλές πρακτικές διαχείρισης του περιβάλλοντος γιατί το περιβάλλον, δομημένο και αδόμητο, συντελεί σε μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση του πολιτισμού που αναπτύσσεται μέσα σε αυτό. Γιατί  Άνθρωπος και περιβάλλον είναι άρρηκτα δεμένα. Δεν υπάρχει ανθρώπινη ζωή εκτός φυσικού περιβάλλοντος.

H «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ» παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα Σχέδιο που βάζει σε νέα βάση την μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Αττική, παλεύοντας μόνοι κατά

– της οχετοποίησης των ρεμάτων,

– της καταστροφής των υγροτόπων,

– της χημικής εντομοκτονίας σε αγρούς, ρέματα και υγροτόπους,

– της πρωτοφανούς αδιαφορίας ή και απέχθειας για το αστικό και περιαστικό πράσινο,

– της μετατροπής πάρκων και αλσών σε τόπους παρακμιακών εκδηλώσεων και εμποραπανηγύρεων,

– της εμμονικής προσκόλλησης στην παρωχημένη ιδέα των ΧΥΤΑ,

– της εμμονικής παράβλεψης της υποχρέωσης υιοθέτησης του εργαλείου των «πράσινων συμβάσεων»,

– της προαγωγής της αυτοκίνησης,

– της τυφλής έγκρισης των καταστροφικών master plans της ΟΛΠ ΑΕ,

– της διατήρησης των διαλυτηρίων στον αρχαιολογικό χώρο της Σαλαμίνας,

– της ουσιαστικής απουσίας του οποιουδήποτε προγραμματικού σχεδίου Πολιτικής Προστασίας,

– της ουσιαστικής απουσίας του οποιουδήποτε ενδιαφέροντος για τα δικαιώματα των ζώων – παραγωγικών, άγριας φύσης ή και οικόσιτων – στο χώρο της Περιφέρειας,

– της εμμονικής αδιαφορίας για την καταθλιπτική υποβάθμιση μεγάλων περιοχών της Περιφέρειας, όπως η Δυτική Αττική ή και τα Μέθανα,

– της αντιμετώπισης της φτώχειας στην Περιφέρεια – της τάξης του 33% – με μεθόδους της εποχής του Καρόλου Ντίκενς,

– της τυφλής έγκρισης ψευδεπίγραφων ΜΠΕ και ΣΜΠΕ, ενίοτε αντίθετων στον νόμο,

– της παρωχημένης πρακτικής παρασιτικών εσόδων και εξόδων από μέρους της Περιφερειακής Διοίκησης,

– της εμμονικής διατήρησης της Περιφέρειας στον παρωχημένο ρόλο του τυφλού εκτελεστικού οργάνου της κεντρικής διακυβέρνησης και,

– της ψευδεπίγραφης επίκλησης ως «πράσινων», προτάσεων και πρακτικών που πλέουν κυριολεκτικά στο μαύρο.

Στα 4 χρόνια θητείας πραγματοποιήσαμε πληθώρα παρεμβάσεων και καταθέσαμε περισσότερες από 90 εισηγήσεις, ερωτήσεις και επερωτήσεις.

«Θα είμαστε» για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον

– Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολίτικών της Περιφέρειας.

– Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.

– Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.

Οι καιροί ου μενετοί Χριστίνα Φίλιππα, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με την Οικολογική Συμμαχία

Η Χριστίνα Φίλιππα γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι ερευνήτρια -συγγραφέας μα πάνω απ΄ όλα «Ενεργός πολίτης». Εργάστηκε ως μόνιμος υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

Υπήρξε εκλεγμένη σύμβουλος της Κοινότητας Φιλοθέης του δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού (2010-2014).

Είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του σωματείου «Σύλλογος Πολιτών υπέρ των ρεμάτων, ΡΟΗ» για την προστασία και ανάδειξη των ποταμών και των αστικών (κυρίως) ρεμάτων σε πανελλαδική εμβέλεια.

Διαχειρίστρια της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Ιάνθη αμκε» για το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Έχει διοργανώσει ημερίδες, διαλέξεις, επιστημονικά σεμινάρια σχετικά με τη διαχείριση των ρεμάτων και του φυσικού περιβάλλοντος στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Αρθρογραφία της έχει δημοσιευθεί σε εφημερίδες και σάιτ. Μετά από πρόταση της και με την επίβλεψή της έχουν πραγματοποιηθεί οι εξής εκδόσεις:

Εκ φύσεως η πόλη μας, ανακαλύπτοντας τη φύση στο δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού από το δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, 2015. Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο που αφορά φύση εντός αστικού ιστού.

Ιχνηλατώντας τον Ποδονίφτη και το Άλσος στο δήμο Ν. Φιλαδέλφειας -Ν. Χαλκηδόνας από το δήμο Ν.Φ-Ν.Χ, 2019 και «Το Ρέμα της Φιλοθέης-Η διαδρομή του Ποδονίφτη στο δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, από το δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, 2020.

Το 2016 ο δήμος Φιλοθέης -Ψυχικού εξέδωσε το βιβλίο της Οδωνύμια Φιλοθέης-η ιστορία καθ οδόν. Το 2023 εκδόθηκε το δεύτερο βιβλίο της Πανάγος Μελισσιώτης – ο κουρέας θεατρικός συγγραφέας, η συναρπαστική ζωή και τα έργα του από τις εκδόσεις «Ηδύφωνο».