Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει σήμερα,  βρίσκεται μπροστά σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Αν θα βάλει τις βάσεις για την άμυνα και την ανάκαμψη του κόμματος μετά τη βαριά ήττα της Κυριακής ή θα επαληθεύσει την προφητεία Βορίδη το 2018: όταν δήλωνε ότι χρειάζεται μια στρατηγική ήττα της Αριστεράς «για να μην ξαναβρεθεί στην εξουσία με οποιαδήποτε μορφή της».
 
Τότε, πριν από τις εκλογές του 2019, ο μετέπειτα υπουργός της ΝΔ έκανε λόγο για αλλαγές στους θεσμούς, που θα έκαναν πραγματικότητα το όνειρο της ελληνικής δεξιάς για την εξουδετέρωση της Αριστεράς. Στην πραγματικότητα όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ασχολήθηκε τόσο με την αλλαγή των θεσμών, καθώς είχε άλλες πιο ..υλικές προτεραιότητες, από τις απευθείας αναθέσεις μέχρι τις υποκλοπές. Ήταν η αριστερά που έφερε τον εαυτό της σε εξαιρετικά κρίσιμη θέση, καθώς με μια σειρά από λάθος κινήσεις, πολύ πριν από το βράδυ των εκλογών, οδηγήθηκε μόνη της στην άκρη του γκρεμού.
 
Όμως αυτή η στιγμή δεν είναι η κατάλληλη για την ανασκόπηση των προηγούμενων χρόνων, που έπρεπε να είχε γίνει τη σωστή στιγμή. Ούτε είναι ώρα για αλληκατηγορίες περί «αηδιαστικών δηλώσεων» ή προτάσεων γύρω από συγκεκριμένα πρόσωπα, οι οποίες ερεθίζουν προσωπικές έριδες ή φιλοδοξίες. Αυτή τη στιγμή προέχει η αντιμετώπιση της μεγάλης απειλής: της πιθανής, καταστροφικής για τη χώρα, παντοκρατορίας Μητσοτάκη.
 
Διαβάστε, Μητσοτάκης: Λάθος οι δηλώσεις Γεωργιάδη
 
Γιατί δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα κροκοδείλια δάκρυα Μητσοτάκη για τις δηλώσεις Αδωνι Γεωργιάδη περί 180 βουλευτών και αλλαγής του Συντάγματος, θα στεγνώσουν την 26η Ιουνίου: από τις παραβιάσεις του lockdown μέχρι τις υποκλοπές, ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει πολλές αποδείξεις για τον κυνισμό, την αλαζονεία αλλά και την πρόσδεση του σε οικονομικά συμφέροντα. Αν φτάσει στην αυτοδυναμία και κυβερνήσει παντοδύναμος, η Ελλάδα του 2027 θα είναι νεοφιλελεύθερα τροποποιημένη, στην παιδεία, την υγεία, τις εργασιακές σχέσεις και την οικονομία.
 
Προέχει τώρα να γίνει μια πολιτική συζήτηση γύρω από αυτό, αν δηλαδή στις επόμενες εκλογές η ανάσχεση του εκλογικού ρεύματος υπέρ του Κ. Μητσοτάκη είναι εφικτή. Η απάντηση είναι ναι, για όποιον μιλήσει με στελέχη ή απλούς ανθρώπους στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας, όπου η ΝΔ βρέθηκε ξαφνικά στην πρώτη θέση: ούτε πριν τις εκλογές υπήρχαν αλλά ούτε και μετά την Κυριακή εκδηλώθηκαν πολίτες υπέρ της ΝΔ. Ακόμη και νεοδημοκρατικά στελέχη αναρωτιούνται που βρέθηκαν τόσοι ψηφοφόροι.
 
Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες βρέθηκαν την Κυριακή μπροστά σε μία κατάσταση, που παλιότερα η Αριστερά ξόρκιζε αλλά αυτή τη φορά είχε η ίδια δημιουργήσει: την ΤΙΝΑ(Τhere Ιs Νo Αlternative). Οπως σωστά διαπιστώνει σε ένα άρθρο του ο Αρης Σπηλιοτόπουλος, στάθηκαν πίσω από το παραβάν χωρίς να υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Και επειδή οι περισσότεροι ψηφοφόροι (πλήν των ιδεολογικά/κομματικά τοποθετημένων) ψηφίζουν για κυβέρνηση, υπερψήφισαν τη ΝΔ.
 
Διαβάστε: Τις εκλογές δεν τις κέρδισε ο Μητσοτάκης. Τις έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ
 
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι -οι περισσότεροι- συμφωνούν με τις πρακτικές της κυβέρνησης της ΝΔ ή με το πρόγραμμα της για την επόμενη. Σε μια χώρα που δεν έχει συνέλθει ακόμη από τη χρεοκοπία του 2010, οι πολίτες απλώς επέλεξαν τη σταθερότητα από τη Δήμητρα!
 
Μετά τη βαριά ήττα, είναι βέβαια πιο δύσκολο να αποδώσει σήμερα μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Μπορεί όμως να διατυπωθούν οι θέσεις του κόμματος για τα θέματα πάνω στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπίσει τα συμφέροντα της κοινωνίας, από μια ισχυροποιημένη θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και επειδή κάθε άλλο παρά είναι καιρός για πολυτέλειες και φλυαρίες, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επικεντρωθεί σε πέντε θέματα και σε συγκεκριμένες, κοστολογημένες προτάσεις πάνω σε αυτά:  ακρίβεια, υγεία, παιδεία, πλειστηριασμοί και κλιματική κρίση, ιδίως για τις νέες και τους νέους.
 
Και φυσικά  χρειάζονται σαφείς κινήσεις, με αυτοκριτική και καθαρές θέσεις- που να δείχνουν στους πολίτες ότι το μήνυμα ελήφθη και η εποχή των στρουθοκαμήλων (ότι φταίνε οι δημοσκοπήσεις ή τα άλλα κόμματα) έχει τελειώσει. 
 
Γιατί η παράταξη δεν διαθέτει πλέον άφθονα πυρομαχικά και τα υπάρχοντα δεν πρέπει να ξοδευτούν σε αχρείαστα πυρά εναντίον των άλλων προοδευτικών κομμάτων, παρά μόνο για αμυντικούς σκοπούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποκτήσει ξανά την πολιτική ηγεμονία, μόνο αν τεθεί επικεφαλής μιας δημοκρατικής πανστρατιάς κατά της πιθανής παντοδυναμίας Μητσοτάκη, αποφεύγοντας να μπλεχτεί σε περιττούς καυγάδες που βοηθούν τον αντίπαλο. Άλλωστε σε πέντε μήνες ακολουθούν αυτοδιοικητικές εκλογές και οι συμμαχίες θα είναι απαραίτητες, ώστε να μην καταλάβει η ΝΔ τις περιφέρειες και τους δήμους.
 
Τα υπόλοιπα, από τον απολογισμό μέχρι τις ευθύνες όλων για την ήττα, πρέπει να παραπεμφθούν για μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Τώρα προέχει να μην περάσει, το στρατηγικό σχέδιο Βορίδη.