Μετά το «άδειασμα» από τον Νίκο Δένδια αλλά και την «οπισθοχώρηση» του ίδιου του Άδωνι Γεωργιάδη για τις δηλώσεις του περί 180 βουλευτών και επίσπευσης της Συνταγματικής Αναθεώρησης εκ μέρους της ΝΔ, ήταν η σειρά του Κυριάκου Μητσοτάκη να τον επικρίνει.

Ads

«Ήταν λάθος αυτές οι δηλώσεις. Νομίζω διορθώθηκαν και στην πορεία. Δεν αποτυπώνουν σε καμία περίπτωση τη δική μου φιλοσοφία» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Alpha.

«Είναι πρακτικά αδύνατο να πάρει η ΝΔ 180 έδρες στις επόμενες εκλογές, ειδικά αν μπουν περισσότερα κόμματα στη Βουλή. Το σημαντικότερο είναι ότι το Σύνταγμα απαιτεί 180 βουλευτές, είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη Βουλή, ακριβώς γιατί απαιτεί από εμάς να αναζητήσουμε ευρύτερες συναινέσεις για να αλλάξουμε τον καταστατικό χάρτη της χώρας. Και αυτό θα το επιδιώξω. Αλλά αν θέλουμε να κάνουμε μια γενναία συνταγματική αναθεώρηση θα πρέπει να βρούμε συγκλίσεις, δεν γίνεται αλλιώς» δήλωσε ακόμη για να προσθέσει:

«Άρα μακριά από μένα οποιαδήποτε λογική ότι θέλω να αλλάξω το Σύνταγμα μόνος μου, σε μια κατεύθυνση που να ικανοποιεί μόνο εμένα, ούτε είναι στις προθέσεις μου, ούτε αριθμητικά θα είναι εφικτό, ούτε η φιλοσοφία του Συντάγματος είναι τελικά αυτή».

Υπενθυμίζεται πως ο Άδωνις Γεωργιάδης το βράδυ της Κυριακής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ είχε δηλώσει σχετικά:

Ads

«Στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται, θυμίζω ότι ένας διακηρυγμένος στόχος της ΝΔ είναι η αλλαγή του Συντάγματος που θέλει 180 (σ.σ. βουλευτές). Ίσως θα είχε αξία να δούμε τη μάχη της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης για να πιάσουμε το 180. Δηλαδή να πούμε στον κόσμο στις δεύτερες εκλογές ότι “παιδιά τώρα το στοίχημα δεν είναι να πάρει η ΝΔ την κυβέρνηση”. Είναι να πάρουμε 180 μόνοι μας και να πάμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στη μεταπολίτευση».

Λίγες μέρες μετά, ακολούθησε το «άδειασμα» από τον Νίκο Δένδια, ο οποίος φωτογράφισε τον πρώην υπουργό:

«Τώρα για εμάς ποια είναι η πρόκληση. Να μην επιδειχθεί η παραμικρή αλαζονεία. Ε, υπάρχουν, προφανώς υπάρχουν διάφορες αντιλήψεις μέσα στη Νέα Δημοκρατία, ακούω, διαβάζω.
Υπάρχει μια αντίληψη που λέει να το πάμε, να φτάσουμε στο 180 και από εκεί και πέρα να μπορούμε να αλλάξουμε και το Σύνταγμα, να αλλάξουμε συνολικά το γίγνεσθαι στη χώρα. Εγώ θα προσυπέγραφα μια πολύ πιο σεμνή αντίληψη, να κρατήσουμε ένα πολύ καλό ποσοστό. Να έχουμε μια δεύτερη τετραετία συνέχισης της πρώτης και από εκεί και πέρα να μπορέσουμε πραγματικά να οδηγήσουμε τη χώρα σε ένα καλύτερο ευρωπαϊκό αύριο. Αυτή θα ήταν η δική μου συνταγή επιτυχίας. Νομίζω ότι αυτή είναι και η συνταγή επιτυχίας που θα επιλέξει και ο πρωθυπουργός».

Τελικά, ο Άδωνις Γεωργιάδης «μάζεψε» τις αρχικές δηλώσεις του, υποστηρίζοντας πως συμφωνεί με τον Νίκο Δένδια και πως δεν υπονόησε αυτό που χρεώνουν.

«Μα και να είχαμε 180, το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο, είναι απίθανο σενάριο, και να είχαμε 180, η συνταγματική αναθεώρηση θέλει και επόμενες εκλογές. Δεν σημαίνει ότι ψηφίζουμε 180 και αλλάζει το Σύνταγμα», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Μητσοτάκης: Να δουν οι πολίτες ποιοι είναι πατριώτες στην πράξη

Σχετικά με υψηλά ποσοστά ποσοστά που πήραν κόμματα πιο δεξιά από τη ΝΔ στη Β. Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης είπε τα εξης: «Σίγουρα γεωγραφική ικανοποίηση είναι η Κρήτη. Σημαίνει για μένα πολλά. Όπως και η μεγάλη επιτυχία της ΝΔ στις λαϊκές συνοικίες της Αθήνας όπως στο Πέραμα. Οι άνθρωποι εκεί ψήφισαν για τις δουλειές τους. Δεν ψήφισαν με κομματικές παρωπίδες. Λέει πολλά για το κοινωνικό αποτύπωμα της πολιτικής μας. Είδαν οι πολίτες ότι και στις δύσκολες εποχές της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης στρέψαμε το ενδιαφέρον μας στους πιο αδύναμους.

»Στη Βόρεια Ελλάδα, εγώ είμαι υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης. Αισθάνεται ότι είναι παραμελημένη, σε ένα βαθμό δικαιολογημένο. Δεν βάφτηκε τυχαία ο χάρτης γαλάζιος. Στη Β. Ελλάδα έχουμε ευκαιρία να βελτιώσουμε τα ποσοστά μας. Στους πολίτες που τοποθετούνται σε κόμματα δεξιά της ΝΔ , θα τους έλεγα να δουν ποιοι είναι οι πατριώτες στην πράξη και όχι στα λόγια. Να αναλογιστούν αν αξίζει να δώσουν τη ψήφο τους σε κόμματα διαμαρτυρίας που ουσιαστικά δεν έχουν να συνεισφέρουν πολλά στη διακυβέρνηση της χώρας. Κι εγώ θα ξαναρχίσω να γυρνάω την Ελλάδα και αυτό είναι απαίτηση που έχω από όλα τα στελέχη μας. Θα αξιολογήσω πολύ προσεκτικά τη δουλειά που θα κάνουν τα στελέχη και έχω την απαίτηση να τρέξουν για το κόμμα όπως έτρεξαν για τον εαυτό τους».

Στο ερώτημα «Τσίπρας ή Ανδρουλάκης» είπε ότι θα το κρίνουν οι πολίτες. Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση απέτυχε και σίγουρα δεν συμμετείχε στην προσπάθεια για ευρύτερες συναινέσεις. «Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να παίξει αυτό το ρόλο; Δεν το ξέρω. Εξακολουθεί να μου δίνει την εντύπωση ότι θέλει να γυρίσει πίσω στις μεγάλες δόξες του ’80, μόνο που είμαστε στο 2023. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 12 μονάδες, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 2, δεν το λες και θρίαμβο», συνέχισε.

«Για μένα το πιο σημαντικό είναι ότι ένα ολόκληρο υπόδειγμα πολιτικής που στηρίχθηκε σε fake news και ότι οι αντίπαλοί μας είναι εχθροί μας ηττήθηκε. Και χθες ο κ. Τσίπρας τα φόρτωσε στην κοινωνία. Δεν χρειαζόμαστε άλλη τοξικότητα. Ο κόσμος δεν ενδιαφερόταν να ακούσει τη δική μου κριτική στην αντιπολίτευση. Η κοινωνία σήμερα περιμένει από τους πολιτικούς να λύνουν προβλήματα. Το υπόδειγμα μιας πολιτικής δύναμης που προσπάθησε, έκανε λάθη και τα αναγνώρισε, εγώ ο ίδιος τσαλακώθηκα πολλές φορές, αυτό είναι το υπόδειγμα ηγεσίας το οποίο πρεσβεύω, αυτή η πολιτική της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών πιστεύω ότι επιβραβεύθηκε», υπογράμμισε.

Απαντώντας στη θέση της αντιπολίτευσης ότι στόχος είναι να περιοριστεί μια αλαζονική κυβέρνηση απάντησε τα εξης: «Η εκτελεστική εξουσία ελέγχεται. Η χώρα έχει κατεξοχήν κυβερνηθεί από αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Εμείς ποτέ δεν σταματήσαμε να αναζητούμε ευρύτερες συναινέσεις. Έχω αποδείξει ότι η αυτοδύναμη ΝΔ μπορεί να ανοίγεται σε στελεχιακό δυναμικό από άλλους χώρους. Αυτή η προσπάθεια της συνεχούς διεύρυνσης δεν υπάρχει λόγος να μη συνεχιστει. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό, τόσο μεγαλύτερη η ευθύνη σε θέματα που αφορούν τη συμπεριφορά μου και αφορά όλα τα στελέχη».