Ο χαλασμός που βλέπουμε με τρόμο στην Εύβοια ήταν αποτέλεσμα άγριας καταιγίδας που όμως φαίνεται ότι επιδεινώθηκε από την κατάχρηση των φυσικών υποδομών προστασίας μας από τις κλιματικές καταστροφές.

Ads

Οι περιοχές που πλημμύρισαν είναι λεκάνες νερών που κατεβαίνουν από τα βουνά. Στις καταιγίδες, αυτές οι φυσικές λεκάνες απορροφούν σε μεγάλο βαθμό τα νερά, εάν μείνουν σε φυσική κατάσταση και χωρίς να καλυφθούν από σκληρές επιφάνειες (μπετά, άσφαλτο, κλπ.)

Όπως αναφέρουν τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας (απαίτηση από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) για την περιοχή «Χαμηλή ζώνη λεκάνης ρ. Ψαχνών, Παραλία Πολιτικών νήσου Ευβοίας (GR07RAK0011)», «[λ]όγω περιορισμού της κοίτης των ρεμάτων υπάρχει αδυναμία παροχέτευσης της πλημμυρικής αιχμής, η οποία έχει αυξηθεί από τις πυρκαγιές.» Επίσης, «[η] υψηλή και πολύ υψηλή τρωτότητα εμφανίζονται κοντά στους οικισμούς Καστέλλα και Ψαχνά».

image

Ads

image

Με την κλιματική κρίση να μας φέρνει μπροστά σε μια χαοτική κανονικότητα τέτοιων καταστροφών, νομίζω πως ήρθε η ώρα να ξαναδούμε σοβαρά το ζήτημα της δόμησης σε όλα τα λεκανοπέδια, τις λεκάνες απορροής και σίγουρα τις παράκτιες περιοχές της χώρας. Ακόμα και αν κάποτε έχουμε σε ετοιμότητα το καλύτερο σύστημα πολιτικής προστασίας και τις πιο υπεύθυνες και ευαίσθητες πολιτικές ηγεσίες στη χώρα, το σίγουρο είναι πως είναι πια θέμα ζωής και θανάτου η προστασία των δρόμων του νερού, των ακτών, των φυσικών συστημάτων γενικότερα. Η φύση είναι η καλύτερη λύση στην κλιματική κρίση.

Δείτε επίσης εδώ πάρα πολύ χρήσιμη αποτύπωση (Elias Tziritis, Natalia Kalevra, Παναγιώτα Μαραγκού και Μιλτιάδης Αθανασίου) της καταστροφής από την πυρκαγιά του 2019 στο Κοντοδεσπότι, πάνω από τα Ψαχνά: https://panda.maps.arcgis.com/apps/MapJournal/index.html…

Πηγή: Facebook