Ας ξεκινήσει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η εποχή της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, απ’ το κατεξοχήν «ηλεκτρονικό» πεδίο, που είναι η δημόσια τηλεόραση.

Ads

Είμαι βέβαιος ότι ένα ταπεινό κάλεσμα απ’ οποιοδήποτε Μέσο σε πολίτες και δημιουργούς θα μας εξέπληττε με τον πλούτο που θα κόμιζε. Αν ζητούσαμε δηλαδή απ’ την κοινωνία να προτείνει ιδέες και εκπομπές για την ΕΡΤ, και ζητούσαμε παράλληλα από δημιουργούς ανοιχτά να μας προτείνουν τους προϋπολογισμούς τους, είναι βέβαιο ότι σε ένα ορίζοντα τριετίας η δημόσια τηλεόραση θα είχε αλλάξει όχι μόνο η ίδια, αλλά και όσους την παρακολουθούν. Σε πρώτη φάση βέβαια η ΕΡΤ θα πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό, να απαλλαγεί απ’ τον εμπορευματικό της χαρακτήρα, να αποδεσμευτεί απ’ τη διαφήμιση και τον εναγκαλισμό με τα κόμματα και τις φατρίες και να στραφεί στον διαπαιδαγωγικό, πολιτισμικό της ρόλο. Σε δεύτερη φάση πρέπει να εξορθολογιστεί η λειτουργία της, οι εξοπλισμοί, το ανθρώπινο δυναμικό της. Κι έπειτα να ανοίξει με διαφάνεια στην κοινωνία. Να δημοσιεύονται οι προϋπολογισμοί των εκπομπών στο Διαδίκτυο, να τίθενται σε διάλογο τα προγράμματα, οι ώρες προβολής, να γίνονται ανοιχτοί διαγωνσιμοί με ανεξάρτητες επιτροπές κ.λπ. Να υπάρχει αξιοκρατική αξιολόγηση των προτάσεων, διασφάλιση της ανεξαρτησίας των δημιουργών, επαρκής κάλυψη αναγκών, πλουραλισμός κ.λπ. Είναι προφανές, ότι αυτό που θεμελιωδώς απαιτείται απ’ όσους διοικούν την ΕΡΤ είναι το ΟΡΑΜΑ για μια δημόσια τηλεόραση που απευθύνεται σε πολίτες κι όχι σε ψηφοφόρους ή καταναλωτές.

Σήμερα, σε μια εποχή όπου ένα κινητό τηλέφωνο κι ένας υπολογιστής μπορούν να παράξουν τηλεοπτικό πρόαγραμμα, δε νοείται η συντήρηση ενός γραφειοκρατικού μηχανισμού που δεν έχει άλλο στόχο απ’ την διαιώνιση της ανοησίας, της ακρισίας, του κενού. Δεν αναφέρομαι μόνο στη Eurovision. Η ΕΡΤ κινείται με άξονα τις δεσμεύσεις της απέναντι σε κομματικά, επιχειρηματικά ή προσωπικά συμφέροντα. Δε λειτουργεί αξιοκρατικά, δεν προωθεί την καινοτομία, δεν έχει σπίθα, δεν αγκαλιάζει το καινούργιο. Δεν επιτελεί τον κοινωνικό και πολιτισμικό της ρόλο έναντι των πολιτών που την χρηματοδοτούν, και οι οποίοι σε τελική ανάλυση είναι εκείνοι που πρέπει να την ελέγχουν και να έχουν λόγο για την πορεία της.

Απ’ την προσωπική μου πείρα, γνωρίζω ότι όσες προτάσεις κι αν κάνει κάποιος στην ΕΡΤ, εάν δεν έχει ΜΕΣΟ ή ΔΟΝΤΙ δεν έχει καμία πιθανότητα επιλογής. Στα συρτάρια της ΕΡΤ χορταριάζουν εκατοντάδες ενδιαφέρουσες προτάσεις, με πολύ συμφέρον κόστος, που δεν πρόκειται ποτέ να υλοποιηθούν γιατί δεν «προωθούνται» απ’ τους κατάλληλους, ενώ την ίδια στιγμή κάποια πρόσωπα αμείβονται με υπέρογκα ποσά για να μην κάνουν τίποτα. Αυτά είναι γνωστά. Εάν αυτά που υποσχέθηκε ο κ. Πρωθυπουργός, η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η αλλαγή νοοτροπιών, το «μάτωμα» δεν ήταν κούφια προεκλογικά λόγια, ας ξεκινήσει κάποιος να δουλεύει για την ΕΡΤ και θα βρει στήριξη απ’ την κοινωνία. Το αποτέλεσμα θα φανεί γρήγορα, θα εκτιμηθεί απ’ τους πάντες, και θα δώσει καινούργια πνοή σ’ αυτή τη χώρα που καθημερινά βουλιάζει στον οχετό της ιδιωτικής τηλεόρασης και των σκανδάλων που δημιουργεί προκειμένου να πουλάει προϊόντα, μαζί με φόβο κι εφησυχασμό εναλλάξ.

Ads

Πηγή: https://andriotakis.wordpress.com/