Αυτό ακριβώς άρμοζε στη Σμύρνη. Έτσι σκέφθηκα χθες όταν μια ομάδα δημοσιογράφων από την Ελλάδα και την Τουρκία έθεσαν από κοινού τελεία και παύλα σε μια προσπάθεια 10 ετών. Αυτό άρμοζε στη Σμύρνη. Οι δημοσιογράφοι των δυο χωρών, μια προσπάθεια 10 ετών, την έφτασαν σε ένα σημείο το οποίο θα εξασφαλίσει στους νέους συναδέλφους τους μια πλατφόρμα συνεργασίας.

Ads

Άρθρο της Ferai Tınç για την εφημερίδα Hürriyet, υπό τον τίτλο «Μια αρχή και ο Πάγκαλος»

Η επιμονή του Oktay Ekşi, προέδρου του Συμβουλίου Τύπου της Τουρκίας, αλλά και τα πρώτα βήματα που πραγματοποίησαν οι Haluk Şahin, Nur Batur, Γιώργος Κιρμπάκης, Γιάννης Τζανετάκος, Πάνος Κολλιοπάνος και Άλκης Κούρκουλας μετέφεραν τη νέα αυτή περίοδο σε ένα νέο στάδιο. Αποφάσισαν τη δημιουργία μιας Ελληνοτουρκικής Δημοσιογραφικής Ένωσης.

Η συνάντηση για τη δημιουργία της πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Αντιπρόεδρου της ελληνικής κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου και του Τούρκου υπουργού Επικρατείας Hayati Yazıcı. Ο Yazıcı, όπως άλλωστε αναμενόταν, αναφέρθηκε στη σημασία την οποία αποδίδει η Τουρκία στην ανάπτυξη και στη συμβολή των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ads

Ο Πάγκαλος, ήταν ένας πολιτικός του οποίου ακόμη και το όνομά του αρκούσε στο να δημιουργηθεί κρίση μεταξύ των δυο χωρών. Όμως, προχθές, απέναντι μας υπήρχε ένα εντελώς διαφορετικό άτομο. Βρισκόμασταν αντιμέτωποι με έναν πολιτικό, ο οποίος επέλεγε με προσοχή τις λέξεις του και κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να μπορέσει να ελέγξει το διάβολο που έχει μέσα του.

Ο Πάγκαλος, να μην μας πει και το εξής: «Παρακολουθώ τις συναντήσεις σας από την αρχή και εγώ είμαι φίλος των δημοσιογράφων εκείνων οι οποίοι δείχνουν την αλληλεγγύη τους μεταξύ των δυο χωρών».

Βρήκα τον Πάγκαλο, ο οποίος δεν αφήνει τους δημοσιογράφους ούτε να τον πλησιάσουν, πολύ ήπιο. Ο Πάγκαλος, παρόλα τα υφιστάμενα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ανέφερε ότι χρησιμοποίησε την πλέον λογική επιλογή σύμφωνα και με τους όρους των ημερών μας.

«Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, ουδείς βρίσκεται σε ασφάλεια. Ουδείς αισθάνεται ότι είναι συνδεδεμένος σε ένα οποιοδήποτε στρατόπεδο. Είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε το δικό μας δρόμο. Θα πρέπει να αντιληφθούμε το πώς σκέπτεται ο απέναντί μας και να επιτύχουμε την προσέγγιση» σημείωσε.

Όταν οι δυο λαοί άρχισαν να γνωρίζουν ο ένας τον άλλο ήρθαν αντιμέτωποι με δυο εκπλήξεις. Η έκπληξη για τους Έλληνες, όταν αντάμωσαν με τους Τούρκους, ήταν να αντιληφθούν το πόσο προόδευσε η Τουρκία, αλλά και «τις μεσογειακές ιδιότητες τις οποίες φέρει ο τουρκικός λαός» πρόσθεσε. Η έκπληξη για τους Τούρκους ήρθε όταν μετέβησαν στην Ελλάδα και αντίκρισαν «έναν λαό ο οποίος φέρει τις ιδιαιτερότητες των ανατολικών εδαφών».

Ο Πάγκαλος με μεγάλη ειλικρίνεια επαίνεσε την οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Εσείς στον οικονομικό τομέα έχετε εξασφαλίσει σημαντικά οφέλη. Εμείς, δυστυχώς, στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε δύσκολη κατάσταση».

Η ομιλία του συγγραφέα Γιάννη Κακουλίδη σηματοδοτούσε ότι οι τουρκικές τηλεοπτικές σειρές αποτελούν μια παρηγοριά για τον ελληνικό λαό, ο οποίος δεν έχει πλέον τις ίδιες δυνατότητες για νυκτερινή ζωή. Ο Κακουλίδης μάλιστα ανέφερε ότι τις ημέρες που προβάλλεται η τηλεοπτική σειρά «Χίλιες και μια Νύκτα» οι δρόμοι το βράδυ είναι άδειοι.

Ο Πάγκαλος είχε και μια ωραία είδηση. Η Ελλάδα επιθυμεί, μέχρι το τέλος του έτους, να φέρει κάποιες διευκολύνσεις όσον αφορά το θέμα των προξενικών θεωρήσεων. Άλλωστε και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης Ekrem Demirtaş, μιλώντας στο 6ο Συνέδριο Ελληνοτουρκικών ΜΜΕ, είπε: «Μόνο κατά το μήνα Αύγουστο δυο χιλιάδες άτομα, κάτοχοι πράσινων διαβατηρίων, επισκέφτηκαν τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο». Η καλή είδηση είναι ότι έρχονται διευκολύνσεις και για τα μπλε διαβατήρια.

«Στην Ε.Ε. πραγματοποιήθηκαν κάποιες εφαρμογές αναφορικά με τις όμορες χώρες. Εμείς επωφελούμενοι από αυτό θέλουμε να εξασφαλίσουμε επισκέψεις, συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, άνευ θεωρήσεων». Μάλιστα, ανέφερε, ότι οι προεργασίες θα έχουν τελειώσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.