Να δεχτούμε ότι και ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί, ως άνθρωποι και αυτοί, κάνουν λάθη. Παρά το γεγονός ότι υπερψηφίστηκαν από τον ελληνικό λαό για να βελτιώσουν τη ζωή του, μπορούμε να δεχτούμε ότι έκαναν και αυτοί λάθος εκτιμήσεις και υπέπεσαν σε σφάλματα στο ζήτημα της ακρίβειας, επιδεινώνοντας, άθελά τους, την κατάσταση.

Ads

Σε αυτό το πνεύμα, ας μην αμφισβητήσουμε την καθυστερημένη διαπίστωση στην οποία προχώρησε ο πρωθυπουργός, ότι για την ακρίβεια ευθύνονται οι μηχανισμοί της αγοράς που ευνοούν κερδοσκοπικές κινήσεις σε βάρος των καταναλωτών.

Έστω και αργά, να δεχτούμε ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται σήμερα το λάθος της και αναγνωρίζει τις πραγματικές αιτίες για την ακρίβεια που πλήττει τη χώρα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ας δεχτούμε λοιπόν ότι τόσον καιρό στην κυβέρνηση «επλανώντο πλάνην οικτράν» υποστηρίζοντας ότι η ενεργειακή αγορά και η αγορά των προϊόντων πρώτης ανάγκης θα αυτορυθμίζονταν, χωρίς επεμβάσεις και χωρίς ελέγχους από το κράτος.

Ads

Κι ακόμη, ας δεχτούμε ότι τόσα χρόνια έσφαλλαν υποστηρίζοντας ότι η ακρίβεια στην Ελλάδα ήταν εισαγόμενη και ότι δεν ευθύνονταν γι’ αυτήν η απουσία ελέγχων στην αγορά και το έλλειμμα στην αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδειας.

Ανθρώπινα τα λάθη, ακόμη και για πρωθυπουργούς.

Αυτό που δεν μπορούμε να δεχτούμε, όμως, είναι η από μέρους τους κοροϊδία.

Αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έστω και αργά, πολύ αργότερα πάντως από τους ευρωπαίους συναδέλφους του, κατανόησε τους μηχανισμούς της αγοράς και «ανέκρουσε πρύμναν» όσον αφορά στη θεωρία της αυτορρύθμισης της αγοράς και στο αφήγημα της εισαγόμενης ακρίβειας, όλοι περίμεναν τις διορθωτικές κινήσεις.

Γιατί ο πρωθυπουργός δεν είναι ρεπόρτερ για να κάνει διαπιστώσεις. Είναι υπεύθυνος ηγέτης μιας χώρας και οι διαπιστώσεις του οφείλουν να ακολουθούνται από συγκεκριμένα και άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα.

Αυτό που θα περίμενε, λοιπόν, ο κάθε καλοπροαίρετος με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό πολίτης, μετά από την αναγνώριση από μέρους τους της μέχρι τώρα λάθος πορείας, θα ήταν να ανακοινώσουν άμεσα μέτρα, αντίστοιχα με εκείνα που έλαβαν οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι και οι λοιποί ευρωπαίοι εταίροι μας που αντιμετώπισαν επιτυχώς την κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια, χαμηλώνοντας εντυπωσιακά τις τιμές.

Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

ΚΙΝΗΣΗ 1η: Επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ.

Εφόσον είναι σαφές ότι η μητέρα της ακρίβειας είναι η κερδοσκοπία στην ενεργειακή αγορά, αφού οι ανατιμήσεις στο ρεύμα είναι αυτές που είναι περισσότερο δυσβάστακτες, αλλά και που προκάλεσαν ντόμινο αυξήσεων στα υπόλοιπα καταναλωτικά προϊόντα, θα περίμενε κανείς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας πλέον αντιληφθεί τους κερδοσκοπικούς μηχανισμούς της ανεξέλεγκτης αγοράς, να προχωρήσει στο γενναίο διορθωτικό βήμα που προχώρησε από την αρχή της ενεργειακής κρίσης ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν:

Να επανακρατικοποιήσει, δηλαδή, τη ΔΕΗ.

Η οποία από προστάτης των καταναλωτών, που ήταν όσο παρέμενε υπό δημόσιο χαρακτήρα, μετετράπη μετά την ιδιωτικοποίησή της και αυτή σε κερδοσκοπική επιχείρηση που κέρδισε δις ευρώ σε βάρος των καταναλωτών.

Η επαναφορά της ΔΕΗ σε δημόσιο χαρακτήρα θα αποκαταστήσει τον δημόσιο φορέα ο οποίος θα ελέγξει την κερδοσκοπία στην ενεργειακή αγορά και θα σύρει το κάρο της μείωσης των τιμών. Καθώς αν η ΔΕΗ χαμηλώσει αισθητά τις τιμές, λόγω ανταγωνισμού, θα ακολουθήσουν αναγκαστικά και οι υπόλοιπες ενεργειακές επιχειρήσεις.

ΚΙΝΗΣΗ 2η: Επιβολή πλαφόν στο ρεύμα και στη βενζίνη, καθώς και στα καταναλωτικά προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως το γάλα, τα τρόφιμα κλπ.

Η κίνηση αυτή, που ήταν η πρώτη που έκαναν οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για το ρεύμα μόλις ξέσπασε η ενεργειακή κρίση, ζητώντας και εξασφαλίζοντας την έγκριση της ΕΕ, είναι η μόνη κίνηση που θα ομαλοποιήσει την αγορά, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά την ακρίβεια.

ΚΙΝΗΣΗ 3η: Φορολόγηση των υπερκερδών των μεγάλων ενεργειακών επιχειρήσεων που κέρδισαν, κερδοσκοπώντας σε βάρος των καταναλωτών, δις ευρώ από την ενεργειακή κρίση.

Τα έσοδα από την φορολόγηση πρέπει να επιστραφούν με διάφορους τρόπους πίσω, στους καταναλωτές που επιβαρύνθηκαν υπερβολικά από την αισχροκέρδεια λόγω απουσίας ελέγχων, προσφέροντας ανακούφιση στα νοικοκυριά.

ΚΙΝΗΣΗ 4η: Αυστηροί έλεγχοι στις αγορές.

Επειδή πάντοτε υπάρχουν κερδοσκοπικές κινήσεις, ακόμη και εκεί που λειτουργεί ο υγιής ανταγωνισμός που θα αποκατασταθεί με τα προηγούμενα βήματα της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ και της επιβολής πλαφόν στις τιμές, οι έλεγχοι πρέπει να ενταθούν και οι ποινές στους παραβάτες οφείλουν να είναι παραδειγματικές.

Δυστυχώς, κανένα από τα τέσσερα βήματα στα οποία προχώρησαν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη δεν έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά την αναγνώριση των λαθών της στην καταπολέμηση της ακρίβειας.

Η μη λήψη μέτρων, αλλά μόνον στα λόγια η «κήρυξη πολέμου» με την κερδοσκοπία, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από συγκεκριμένες κυβερνητικές παρεμβάσεις, δείχνει, δυστυχώς, το μέγεθος της κυβερνητικής υποκρισίας και της κοροϊδίας σε βάρος των πολιτών.

Οι οποίοι δεν χρειάζονται την ηθική, πλην μη συνοδευόμενη από έμπρακτα μέτρα, συμπαράσταση του πρωθυπουργού.

Χρειάζονται την πρακτική του στήριξη με τη λήψη των τεσσάρων συγκεκριμένων μέτρων που έλαβαν και οι ευρωπαίοι εταίροι μας με αποδεδειγμένη, εκ του αποτελέσματος, επιτυχία.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα…

*Ο Γιάννης Μυλόπουλος είναι Καθηγητής, πρώην Πρύτανης ΑΠΘ, Επικεφαλής παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»