Σε πέντε περιφέρειες το ΠΑΣΟΚ πλησίασε την πολυπόθητη 2η θέση χωρίς όμως να το πετύχει σε καμία, παρά μόνο σε 6 μεμονωμένους νομούς. Υπάρχει ωστόσο μια τάση στις νησιωτικές περιφέρειες του Αιγαίου. Σορόκος ονομάζεται ο νοτιοανατολικός άνεμος και θεωρείται επικίνδυνος από τους αλιείς κι είναι γνωστή η παροιμία τους: «Σοροκάδα και Γαρμπής; Θάρθει βράδι και θα δεις!».

Ads

Οι περισσότεροι παρατηρητές του ανταγωνισμού ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ εστιάζουν στην μάχη της Κρήτης που έχει την ιδιαιτερότητα της εντοπιότητας, ωστόσο στις δύο περιφέρειες του Αιγαίου τα πράγματα φαίνεται ότι ήταν ακόμη χειρότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΡΗΤΗ

Στους τρεις πιο ανατολικούς νομούς της μεγαλονήσου τα δύο κόμματα της κεντροαριστεράς έλαβαν σχεδόν ίσο αριθμό ψήφων:

Ads

Ωστόσο η διαφορά στα Χανιά παρέμεινε μεγάλη κι αυτό επηρέασε την συνολική εικόνα του νησιού:

Χανιά επί 89323 ψηφισάντων: 18.439 vs. 9.752 

Οπότε στο σύνολο της Κρήτης επί 359,604 ψηφισάντων το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε: 77.268  vs.  68.381 δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ 21,5% vs. ΠΑΣΟΚ 19%

Το ΠΑΣΟΚ ανέπτυξε ιδιαίτερη δυναμική στην Κρήτη όπως έδειξε η εκλογή τριών ολότελα νέων προσώπων. Η δε παράδοξη προτίμηση Ανδρουλάκη στην έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης έδειξε ότι στοχεύει στην ‘ανατροπή’ σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης (όπου διαθέτει ήδη τον Περιφερειάρχη). Η μελέτη των αποτελεσμάτων δείχνει όμως ότι το σύνολο της διαφοράς των 2,5% ανάμεσα στα δύο κόμματα βρίσκεται στον νομό Χανίων οπότε για να ευοδωθούν τα σχέδια του θα πρέπει μάλλον να … περάσει το φαράγγι της Σαμαριάς.

Βόρειο + Νότιο Αιγαίο επί 291.126  ψηφισάντων: Συριζα 44.591 (15,3%) vs. Πασοκ 38.868 (13,4%)  με την ΝΔ σχεδόν 46%. Στο σύνολο του Αιγαίου η διαφορά ήταν λοιπόν μικρότερη του 2%.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (χωρίς την αστική Α’ Θεσσαλονίκης)

Έγκυρα Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 1.011.138 ψ – 330.846 ψ της Α’ Θεσσαλονίκης : 689.292 ψ στην περιαστική και αγροτική ΠΚΜ των επτά νομών και των 27 εδρών. Και χωρίς την «συμπρωτεύουσα» πρόκειται για πολύ μεγάλη περιοχή, μεγαλύτερη από το άθροισμα όλων των παραπάνω!. Ιδού λοιπόν η αφαίρεση και το πως θα ήταν τα αποτελέσματα της:

 

Η διαφορά του 3,9% στην ΠΚΜ υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει από:

• Ημαθία 6,3% , Πέλλα 6 %, β’ Θεσσαλονίκης 5%,
• Σέρρες 3,8%, Πιερία2,9%, Χαλκιδική 1,2%
• Ενώ στο Κιλκίς πέρασε μπροστά το ΠΑΣΟΚ με 13,6-17,4% (-3,8)

Μεμονωμένα παρόμοιες επιδόσεις παρατηρήθηκαν στην Εύβοια  (3,5%) και στους νομούς της ανατολικής Πελοποννήσου (Αργολίδα 2,2% – Αρκαδία 1,3%  και μείον 1,4% η Λακωνία). Η Πελοπόννησος θα μπορούσε λοιπόν να θεωρηθεί μια πέμπτη περιφέρεια όπου η αναμέτρηση αυτή θα εμφανίσει τον Ιούνιο ενδιαφέρον, παρότι Μεσσηνία και Κορινθία έδειξαν αρκετά διαφορετική συμπεριφορά.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχει λάβει υπ’ όψη του κατά το σχεδιασμό των περιοδειών Τσίπρα αυτά τα δεδομένα. Ωστόσο:

• επί του περιεχομένου της πολιτικής, δηλαδή στα ειδικά θέματα αυτών των περιοχών, δεν έχει μέχρι τώρα ακουστεί νεότερο τι μετά την 21η  Μαίου (νησιωτικότητα, τουρισμός, μεταναστευτικό, αγροτική πολιτική). Στην δε νεοπαγή επικοινωνιακή ομάδα δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος που θα μπορέσει να ταράξει τα νερά σε αυτά τα θέματα.
• Μόνο στο 20-25% όσων νομών προβλεπόταν ότι θα δοθεί η μάχη της μεθορίου ο ΣΥΡΙΖΑ παρέταξε κάποιο διακριτό πασοκογενές στέλεχος. Για πρώτη φορά οι πασοκογενείς της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά είναι σαφώς λιγότεροι από εκείνους του ΠΑΣΟΚ.
• Τέλος, ίσως διέφυγε της προσοχής στην Κουμουνδούρου ότι εκ των κατά καιρούς πολιτικών προϊσταμένων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επί μια πενταετία, μόνον ένας υφυπουργός, ο κ Κόκκαλης (Λάρισα) επανεξελέγη.

* Ο Παναγιώτης Τζανετής είναι γιατρός, πρώην διοικητής του ΕΚΑΒ και αρθρογράφος στο tvxs.gr