Το νέο τεστ αντοχής για τις τράπεζες περιλαμβάνει για πρώτη φορά και σενάριο για την πτώχευση της Ελλάδας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times Deutschland (FTD). Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα του πρακτορείου Reuters και των εφημερίδων Financial Times και Wall Street Journal αναφέρουν πως οι προθέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών όσον αφορά τη συμμετοχή τους στο υπό διαμόρφωση νέο πακέτο χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ελλάδα με την αναχρηματοδότηση των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου είναι ανάμεικτες.

Ads

Τη σχετική οδηγία έδωσε στις τράπεζες η αρμόδια Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) καθιστώντας αισθητά αυστηρότερους τους όρους του τεστ, γράφει η εφημερίδα. Υπογραμμίζει μάλιστα τη σημαντική πολιτική διάσταση του θέματος, καθώς η ΕΕ επισήμως κινείται στη γραμμή της πάση θυσία αποτροπής πτώχευσης της Ελλάδας. Στο νέο σενάριο καλούνται οι τράπεζες να συμπεριλάβουν και την πιθανότητα πτώχευσης της Ελλάδας σε ποσοστό 36%.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι με την αυστηροποίηση των όρων αυξάνονται οι πιθανότητες να κοπούν ορισμένες τράπεζες στο τεστ. Τον κίνδυνο αυτό διατρέχουν κυρίως ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά κρατικά ομόλογα της τάξεως των 50 δις ευρώ.

«Όταν μία ευρωπαϊκή υπηρεσία επιβάλλει να συνυπολογιστεί η πτώχευση στο τέστ, τότε η ΕΕ παραδέχεται κάτι, επί του οποίου μέχρι τώρα υποστήριζε ακριβώς το αντίθετο», δήλωσε στην ίδια εφημερίδα FTD ο Louis Maglanoc αναλυτής της Unicredit. Προσθέτει δε ότι αυτή η υπόθεση εργασίας για την Ελλάδα μπορεί να «αυτονομηθεί» και εν τέλει να συμβάλει στο να οδηγηθεί η χώρα σε μία πραγματική αναδιάρθρωση, διότι η προοπτική της πτώχευσης δεν θα αποτελεί πλέον ταμπού.

Ads

Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα του πρακτορείου Reuters και των εφημερίδων Financial Times και Wall Street Journal αναφέρουν πως οι προθέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών όσον αφορά τη συμμετοχή τους στο υπό διαμόρφωση νέο πακέτο χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ελλάδα με την αναχρηματοδότηση των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου είναι ανάμεικτες.

Το Reuters παραπέμπει σε δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας De Tijd, το οποίο αναφέρει ότι η βελγική Κεντρική Τράπεζα ζήτησε από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες της χώρας που έχουν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου να τα αναχρηματοδοτήσουν στη λήξη τους για μία πενταετία, με επιτόκιο αντίστοιχο με το επιτόκιο που δανείζει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα, η αρχική αντίδραση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων – μεταξύ των οποίων η Dexia με ομόλογα 4,3 δις. ευρώ, η ασφαλιστική εταιρία Ageas και η KCB με ομόλογα 1,8 δις. ευρώ και 600 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα – ήταν θετική και οι αρχές ελπίζουν να κλείσουν σήμερα μία αρχική συμφωνία. Το επιτόκιο που χρεώνει το ΕΤΧΣ είναι περίπου 5,8%, σύμφωνα με τους όρους του δανείου στην Πορτογαλία, αλλά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε τον περασμένο Μάρτιο τη μείωση του επιτοκίου για την Ελλάδα κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Δημοσιεύματα των Financial Times και της Wall Street Journal αναφέρουν ότι οι γερμανικές τράπεζες ζητούν κίνητρα για να αγοράσουν νέα ελληνικά ομόλογα. Τα κίνητρα που θέλουν τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορεί να περιλαμβάνουν την παροχή εγγυήσεων από τη Γερμανία ή ένα σύνολο ευρωπαϊκών χωρών, αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ εμφανίσθηκε θετικός στην παροχή κινήτρων, αλλά ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο. Εκπρόσωποι των πέντε μεγαλύτερων γερμανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων – μεταξύ των οποίων της τράπεζας Deutsche Bank και των ασφαλιστικών εταιριών Allianz και Munich Re – συζήτησαν χθες με στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για την αναχρηματοδότηση των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Συζητήσεις είχε χθες και η γαλλική κυβέρνηση με εκπροσώπους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας σχετικά με την επαναγορά ελληνικών ομολόγων, όταν αυτά λήξουν. Η όποια συμμετοχή των ιδιωτών στην αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους θα είναι εθελοντική, δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος – σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ -, ο οποίος πρόσθεσε: «Είναι σαφές ότι όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν συμφέρον για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης και της Ελλάδας».