Διάβασα προ ημερών στο BBC, πως η κλασική ταινία Mary Poppins, θεωρείται πλέον ακατάλληλη για ανηλίκους από τα μέλη της Επιτροπής Κινηματογραφικής Λογοκρισίας στη Βρετανία. Έτσι οι μικροί θεατές χρειάζονται πλέον γονική συναίνεση προκειμένου να την παρακολουθήσουν.

Ads

Οι λόγοι αφορούν «γλώσσα που εισάγει διακρίσεις» και πιο συγκεκριμένα η λέξη “Hottentots” ήταν αυτή που φέρει ρατσιστική χροιά, όρος που αρχικά χρησιμοποιήθηκε από τους λευκούς Ευρωπαίους για τους νομαδικούς λαούς της νότιας Αφρικής. Η αναφορά γίνεται δυο φορές από το ναύαρχο Μπουμ, που πιστεύει ότι διοικεί ακόμα ένα πλοίο. Ο ναύαρχος χρησιμοποιεί αυτή την λέξη όταν οι καπνοδοχοκαθαριστές με μαυρισμένα πρόσωπα χορεύουν στην οροφή, όποτε φωνάζει «μας επιτίθενται οι Hottentots» και ρίχνει εναντίον τους πυροτεχνήματα.

Θα μπορούσε κανείς να πει πολλά για την επίθεση της πολιτικής ορθότητας στην τέχνη, όπως για παράδειγμα το ερώτημα, πως θα αποδώσει η τέχνη τον ρατσισμό αν δεν τον αποτυπώσει ή που θα φτάσει η φρενίτιδα της γομολάστιχας σε έργα άλλων εποχών και ποιον εξυπηρετεί όλο αυτό τελικά.

Ωστόσο θα σταθώ στην εξόφθαλμη υποκρισία της Δύσης, η οποία την ώρα που προσπαθεί να «προστατεύσει» τα ανήλικα από την Mary Poppins, προβάλει ελεύθερα σε όλες τις ηλικίες και μάλιστα ιδιαίτερα ηχηρά, έναν ρατσισμό θεσμικό και απόλυτο.

Ads

Τα παιδιά που ζουν στην δήθεν ευαίσθητη  Μεγάλη Βρετανία, έχουν παρακολουθήσει  από τα δελτία ειδήσεων  την  υπουργό εσωτερικών της Βρετανίας Σου-Έλεν Κασιάνα Μπρέιβερμαν, να δηλώνει πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επαναπροωθεί στη Ρουάντα σκάφη με πρόσφυγες που προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα μέσω των καναλιών που καταλήγουν στη Μάγχη, αγνοώντας  την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε παράνομη αυτήν την πρακτική, αφού δεν επιβεβαιώνεται πως η Ρουάντα είναι μια ασφαλής τρίτη χώρα.

Σχολίασε μάλιστα πως η  «κατάχρηση» του συστήματος ασύλου ήταν «άδικη» για τις τοπικές κοινωνίες, τους φορολογούμενους και «αυτούς που παίζουν με τους κανόνες».

Δύο από τους τρεις δικαστές διαπίστωσαν ότι υπήρχε κίνδυνος οι αιτούντες άσυλο να αναγκαστούν στη συνέχεια να επιστρέψουν στη χώρα από την οποία διέφυγαν αρχικά. «Αυτό σημαίνει ότι η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία προστατεύει τους πολίτες από τα βασανιστήρια» σημείωνε το BBC τον Ιούνιο του 2023.

Τα παιδιά στη Μεγάλη Βρετανία άκουσαν επίσης τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές δηλώσεις της ίδιας υπουργού το 2022 που αποκάλεσε τους  Αλβανούς μετανάστες “εγκληματίες”, ενώ έκανε λόγο για “εισβολή” με αποτέλεσμα χιλιάδες Αλβανοί που ζουν στη χώρα να κατακλύσουν τους δρόμους εις ένδειξη διαμαρτυρίας.

Αν θέλουμε όμως να το πούμε με τα λόγια μιας Βρετανίδας, η Αφουα Χιρς, δημοσιογράφος του Guardian έγραφε στους New York Times το 2020 με αφορμή την απόφαση της Μέγκαν Μαρκλ και του πρίγκιπα Χάρι να παραιτηθούν από τους βασιλικούς ρόλους.

«Με έναν νέο πρωθυπουργό, μερικές από τις ρατσιστικές δηλώσεις του οποίου θα μπορούσαν να κάνουν ακόμη και τον Ντόναλντ Τραμπ να κοκκινίσει, ένα Brexit που συνδέεται με τον εθνικισμό των Βρετανών και την επιθυμία να απαλλαγεί η Βρετανία από μεγάλο αριθμό μεταναστών, και μια όλο και αυξανόμενη νοσταλγία για το αυτοκρατορικό παρελθόν, πολλοί από εμάς σκέφτονται επίσης να φύγουν».

Τουλάχιστον τα παιδιά της Μεγάλης Βρετανίας, γλίτωσαν από την Mary Poppins. Άγιο είχαν!