Αναστολή λειτουργίας σε Αρεταίειο, Αιγηνήτειο, Αλεξάνδρα.Ελλείψεις βασικών υλικών στα περισσότερα νοσοκομεία όπως ΚΑΤ, Εαυγγελισμός. Πλήρης αχρήστευση κέντρων υγείας όπως αυτό της Πάρου. Χαρακτηριστικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο, σήμερα, εκ της γυναικολογικής κλινικής πληροφορούμαστε ότι δεν υπήρχαν αντιδραστήρια για έλεγχο λοιμώξεων όπως πχ για ουρεόπλασμα, ενώ ήταν αδύνατη η διένεργεια test Pap.

Ads

Αναμένοντας την επόμενη “μαφιόζική” επιδρομή της, μετά του κ.Μουσιώνη, επιτροπής προπαγάνδας και αντιστροφής της πραγματικότητας, ας ρίξουμε μια ματιά εκτός συνόρων. Για να καταλάβουμε ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική για την υγεία δεν είναι παρά μέρος της κεντρικής ευρωπαικής στρατηγικής ανατροπής κάθε δικαιώματος για υγεία και εργασία.

Για τις μαζικότατες κινητοποιήσεις στη Γαλλία, τον Οκτώβρη του 2010, και ειδικά στο χώρο της υγείας ενάντια στο νόμο Bachelot, είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενη ανάρτηση. Ας δούμε δύο πρόσφατα παραδείγματα από Αγγλία και Πολωνία.

Στην Αγγλία έχει κατατεθεί σχέδιο “εξυγίανσης” του NHS (Εθνικό Σύστυμα Υγείας), έτσι ώστε εντός μιας τριετίας να να εξοικονομηθούν 20 δις λίρες, περικόπτοντας παντός είδους δαπάνες. Χαρακτηριστικά, σχεδιάζεται η περικοπή 890 θέσεων εργασίας μόνο στην υπηρεσία διακομιδών του Λονδίνου (όπως το δικό μας ΕΚΑΒ), ενώ μέσα από μια έρευνα του αντίστοιχου υπουργείου φαίνεται ότι μία στις δέκα θέσεις εξειδικευμένων νοσηλευτών είναι περιττή. [Κάθε αντιστοιχία μόνο τυχαία δεν είναι..] Το 15% των νοσηλευόμενων ασθενών περιμένουν περισσότερο από 18 εβδομάδες για θεραπεία, ενώ ένα αυξανόμενο ποσοστό ασθενών που εισάγονται στα επείγοντα περιμένουν μέχρι και 4 ώρες.Τα ασφαλιστικά ταμεία φτάνουν σε σημείο να περικόπτουν χειρουργικές επεμβάσεις και παρεμβάσεις που κρίνονται “χαμηλής αξίας” ή “χαμηλής κλινικής αποτελεσματικότητας” όπως αμυγδαλεκτομή, χολοκυστεκτομή, αφαίρεση φρονιμίτη, αρθροπλαστική κ.α με το πρόσχημα της μείωσης των δαπανών. Παρατηρείται ολοένα και εντονότερα το φαινόμενο σε όλη την επικράτεια, τα PCT’s (κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας) να αρνούνται ή να καθυστερούν την χειρουργική αντιμετώπιση συμβάντων όπως κήλες, καταρράκτη κ.α.

Ads

Μετά την ολική αντίθεση της βρετανικής ένωσης γιατρών στο φερώνυμο “Health and Social Care Bill”, ο εισηγητής και γραμματέας του υπουργείου υγείας Andrew Lansley αντιμετώπισε και την καθολική αντίθεση των νοσηλευτών, όπως αυτή εκφράστηκε στο συνέδριο του Βασιλικού Κολλεγίου Νοσηλευτικής (Royal College of Nursing – RCN) για το 2011 (μέλος της EFN), που οργανώθηκε στο Λίβερπουλ από τις 10 – 14 Απριλίου. Προσκεκλημένος για να συμμετέχει στη συνεδρίαση στις 13 Απριλίου, ο Γ. Γραμ. του Υπ. Υγείας, Andrew Lansley, είδε τους νοσηλευτές στο συνέδριο να ψηφίζουν, για πρώτη φορά στην ιστορία του RCN, συντριπτικά υπέρ (99%) μιας κίνησης «μη αποδοχής» για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο Γ. Γραμ. στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στην Πολωνία τον προηγούμενο μήνα πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις ενάντια στις μεταρρυθμίσεις του συστήματος υγείας και συγκεκριμένα της αποσάρθρωσης του δημόσιου συστήματος υγείας με την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών, την ιδιωτικοποίηση των δομών του και την καταπάτηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στα νοσοκομεία. Αποκορύφωμα υπήρξε η κατάληψη του κοινοβουλίου από εκατοντάδες νοσηλευτές στις 21 Μαρτίου.Οι αντιδράσεις είναι οργισμένες και σε όλη την επικράτεια της Πολωνίας. Σε απεργία πείνας μπήκαν στις 23 Μαρτίου νοσηλευτές στη Βαρσοβία. Παράλληλα γίνονται κινητοποιήσεις από ενώσεις ενοικιαστών που καλούν σε πολιτική ανυπακοή και κατάληψη άδειων κτιρίων, ενώ έχουν φουντώσει απεργίες σε πολλούς τομείς όπως μεταλεία, βιομηχανίες (πχ στο εργοστάσιο της Fiat), σιδηροδρόμους, σχολεία.

Πηγή: https://imiorofos.org/