Ζούμε, πλέον,  σε μια νέα εποχή, την εποχή της Κλιματικής Κρίσης. Η παγκόσμια επιστημονική και πολιτική κοινότητα συντονίζεται, κινητοποιείται (διεθνείς συνδιασκέψεις υπό τον ΟΗΕ, συναντήσεις σε επίπεδο ΕΕ, new green deal της ΕΕ κλπ). Η διεθνής κοινότητα πλέον, τάσσεται υπέρ  των ανθεκτικών πόλεων  και της υπαίθρου,  σχεδιάζοντας  ανθεκτικές  υποδομές, μέσα σε πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης,  συμβατής με τους 17 στόχους του ΟΗΕ.  Ένα από τα κύρια θέματα που απασχολεί την διεθνή κοινή γνώμη, την   επιστημονική κοινότητα, αλλά και την πολιτική είναι η λήψη κατάλληλων μέτρων και πολιτικών για την  διαχείριση και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, αφού, η έξαρση της κλιματικής  κρίσης, οξύνει τη σφοδρότητα και την συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ads

Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προσαρμογή σε αυτή και την μείωση των επιπτώσεων, απαιτούνται λύσεις και ενσωμάτωση της διάστασης της κλιματικής αλλαγής σε όλες  τις ανθρώπινες δραστηριότητες, αφού όλοι οι τομείς, ακόμα και οι παραγωγικοί και   οικονομικοί, θα επηρεαστούν ριζικά.  Έτσι και οι πολιτικές διαχείρισης φυσικών & περιβαλλοντικών καταστροφών πρέπει να ενσωματώνουν πολιτικές πρόληψης και αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Είναι αναγκαίο να σχεδιαστούν και να  ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, διότι όπως φαίνεται το κόστος σε ανθρώπινες ζωές θα αυξάνεται γεωμετρικά, ενώ το κόστος αποκατάστασης ζημιών θα αυξάνεται εκθετικά. Πιο συγκεκριμένα, μελέτη της Τ.Ε σημειώνει ότι,  το κόστος της κλιματικής κρίσης στην  ελληνική οικονομία μέχρι το 2100, υπολογίζεται μεταξύ 577-701 δισεκατομμύρια ευρώ. Κύριοι τομείς που θα πληγούν ιδιαίτερα, είναι η Γεωργία, οι μεταφορές, η παραγωγή ενέργειας  και ο Τουρισμός.

Σε αυτές τις συνθήκες και στην Ελλάδα, απαιτείται ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και αναδιαρθρωμένο σύστημα ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, που θα αποβλέπει στην προστασία της ζωής της υγείας και της περιουσίας  των πολιτών.  Σήμερα, η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ   με στόχο την ελαχιστοποίηση των συνεπειών των καταστροφών, λειτουργεί με τον παρωχημένο, πλέον,  νόμο 3013/2002. Το υπάρχον σύστημα, εκ του αποτελέσματος, κρίνεται ως ανεπαρκές και αναποτελεσματικό.

Ads

Η Κυβέρνηση δεν πήρε  κανένα μάθημα από τις φυσικές καταστροφές επί θητείας της (ΙΑΝΟΣ, ΜΗΔΕΙΑ, δασικές πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2021 με 1,33εκ στρέμματα, ΜΠΑΛΟΣ, ΕΛΠΙΣ) και το καλοκαίρι  που διανύουμε,  βιώσαμε και βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες   ακραίων  φαινομένων, όπως πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές, τα οποία  εντάθηκαν και εντείνονται και λόγω Κλιματικής Κρίσης. Εκ του αποτελέσματος  κρίνοντας, φαίνεται ότι υπάρχουν  σοβαρές κυβερνητικές πολιτικές ευθύνες, αλλά, και  αυτοδιοικητικές. Φέτος, μέχρι στιγμής,   είχαμε καταστροφικές πυρκαγιές με 1,73 εκατομμύρια με στρέμματα, με τον αφανισμό του  σπάνιου προστατευόμενου οικότοπου, του Δάσους της Δαδιάς, και τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα (τη στιγμή που γράφεται το άρθρο) .

Δυστυχώς η πυρκαγιά στον Έβρο, σύμφωνα με στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος Copernicus, είναι η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά σε ευρωπαϊκό έδαφος τα τελευταία 35 χρόνια, ενώ η πατρίδα μας είναι πρώτη στην ΕΕ σε ποσοστό καμένης έκτασης στην συνολική έκταση της χώρας με 1,31%.

Η Κλιματική Αλλαγή (Κ.Α.) είναι η  εύκολη δικαιολογία των κυβερνόντων για ότι συμβαίνει!! Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν  να καλύψουν  τις «εγκληματικές» ευθύνες τους  για το ρόλο της Πολιτικής Προστασίας, την έλλειψη  πολιτικών προσαρμογής στην Κ.Α. την έλλειψη πολιτικών ΠΡΟΛΗΨΗΣ. Η Κεντρική εξουσία-Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα ζητήματα, επικοινωνιακά, ως παρατηρητής και φαίνεται ότι το μόνο όπλο που έχει είναι το 112!!, το μόνο το οποίο και διαφημίζει ιδιαίτερα.

Επικοινωνιακή είναι και η κίνηση δημιουργίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας το 2021. Ένα υπουργείο που δύο χρόνια τώρα δεν έχει Οργανόγραμμα, σαφές νομοθετικό πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας, επαρκές μόνιμο προσωπικό. Οι Δασικές Υπηρεσίες , βασικός συντελεστής της Πολιτικής Προστασίας, ιδιαίτερα στο στάδιο της ΠΡΟΛΗΨΗΣ,  είναι αποψιλωμένες από προσωπικό, ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα έχει 3600 κενές οργανικές θέσεις!!

Αντί εφαρμογής πολιτικών  με έμφαση στην Πρόληψη, έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό διατιθέμενων πόρων στην Καταστολή!! Αλλά και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης   και Ανθεκτικότητας για την  Πολιτική Προστασία μέχρι τον Μάρτιο 2023, έχουν αξιοποιηθεί μόνο 938.000 ευρώ από τα προϋπολογισθέντα 187,6 εκ.

Δεχόμενοι τη ρήση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, κ. Α. Γκουτέρες ,    «ο πλανήτης σε κατάσταση βρασμού», η Κ.Α. είναι κύριο παγκόσμιο ζήτημα.. Απαιτούνται σχέδια Προσαρμογής. Το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κ.Α. εκπονήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο 4416/2016. Ακολούθησε η υποχρέωση εκπόνησης Περιφερειακών σχεδίων Προσαρμογής, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν εκπονηθεί σε όλες τις Περιφέρειες. Τα σχέδια προσαρμογής περιλαμβάνουν  έργα θωράκισης  και ενίσχυσης της Ανθεκτικότητας των περιοχών και των συστημάτων.   Απαιτούν  κυρίως   κατάλληλο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την άμβλυνση πιθανών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, με κατάλληλο αναπτυξιακό και χωροταξικό σχεδιασμό, με σχεδιασμό και κατασκευή ανθεκτικών υποδομών, με προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και ενίσχυση των οικοσυστημάτων και με θωράκιση των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Στην προσπάθεια της η κυβέρνηση να δικαιολογηθεί, δυστυχώς, έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει και τον επιστημονικό κόσμο της χώρας. Αμφισβητεί τα πορίσματα και τις προτάσεις επιστημονικών ιδρυμάτων, όπως του Εθνικού Αστεροσκοπείου, αποδίδοντάς τους  αντιπολιτευτικά και κομματικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται δηλαδή για πλήρη οπισθοδρόμηση της Πολιτικής!! Πρόκειται για επικίνδυνες τακτικές για την Πατρίδα, όταν έχουμε επίσημη προσπάθεια χειραγώγησης της επιστημονικής Γνώσης και προσπάθεια επιστροφής στο Μεσαίωνα!!