Μόλις την προηγουμένη Κυριακή, μια εβδομάδα μακριά από τη σημερινή επέτειο του ολέθρου στη Χιροσίμα, ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, απείλησε για μια ακόμη φορά με πυρηνικό πόλεμο. «Φανταστείτε ότι η επίθεση των Ουκρανών… σε συνδυασμό με το ΝΑΤΟ, πέτυχε  να μας πάρουν μέρος του εδάφους μας. Τότε θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα» είπε ο Μεντβέντεφ, σήμερα αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Ads

Ο ίδιος ο Πούτιν είχε επίσης εκτοξεύσει παρόμοια έμμεση απειλή, στο διάγγελμα του τον Φεβρουάριο του 2022 για την εισβολή στην Ουκρανία:

«Θα ήθελα τώρα να πω κάτι πολύ σημαντικό για εκείνους που μπορεί να μπουν στον πειρασμό να παρέμβουν σε αυτές τις εξελίξεις από το εξωτερικό. Όποιος και αν προσπαθήσει να σταθεί εμπόδιο στον δρόμο μας ή πολύ περισσότερο να απειλήσει τη χώρα  και τον λαό μας, πρέπει να γνωρίζει ότι η Ρωσία θα απαντήσει άμεσα και οι συνέπειες θα είναι τέτοιες που δεν έχετε ξαναδεί σε όλη την ιστορία σας».

Διαβάστε επίσης: Το προσεχές Βατερλό του Τσάρου Πούτιν

Ads

Aπό τότε, όσο τα ρωσικά στρατεύματα τα βρίσκουν μπαστούνια στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος αναθέτει στον Μεντβέντεφ τον ρόλο του εκβιαστή. Πέρυσι τον Σεπτέμβριο δήλωσε ότι τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την υπεράσπιση των ουκρανικών εδαφών που προσαρτήθηκαν στη Ρωσία. Tον Ιανουάριο, όταν τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συζητούσαν νέες αποστολές όπλων στην Ουκρανία, ο Μεντβέντεφ επανέλαβε την απειλή, κάνοντας για πρώτη φορά λόγο για ήττα της Ρωσίας στον πόλεμο:

«Η απώλεια μιας πυρηνικής δύναμης σε έναν συμβατικό πόλεμο μπορεί να προκαλέσει το ξέσπασμα ενός πυρηνικού πολέμου. Oι πυρηνικές δυνάμεις δεν χάνουν μεγάλες συγκρούσεις από τις οποίες εξαρτάται η μοίρα τους…Αυτό θα πρέπει να είναι προφανές για τον καθένα. Ακόμη και σε έναν δυτικό πολιτικό που έχει διατηρήσει έστω και κάποιο ίχνος νοημοσύνης». Ηταν τότε η πρώτη φορά που Ρώσος αξιωματούχος ανέφερε δημοσίως την πιθανότητα ήττας, την οποία ο Μεντβέντεφ επανέλαβε την προηγούμενη Κυριακή.

Πέρυσι τέτοια εποχή, η εφημερίδα Washington Post αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία. Ηταν οι μέρες που ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε κλιμακώσει τη μακάβρια ρητορική, δηλώνοντας:

«Σε περίπτωση απειλής κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας και για την υπεράσπιση της Ρωσίας και του λαού μας, θα κάνουμε σίγουρα χρήση όλων των οπλικών συστημάτων που έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτό δεν είναι μπλόφα».

Διαβάστε επίσης: Πυρηνικές απειλές ΗΠΑ – Ρωσίας

Ο  Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν απάντησε ότι οι  «απερίσκεπτες πυρηνικές απειλές της Ρωσίας πρέπει να σταματήσουν αμέσως», ενώ μετά τις απειλές ο Τζο Μπάιντεν, κλήθηκε στην εκπομπή “60 Minutes” να στείλει μήνυμά  προς τον Ρώσο ομόλογό του σε περίπτωση που σκεφτεί τη χρήση πυρηνικών όπλων:

«Μην το κάνετε. Μην το κάνετε. Μην το κάνετε», επανέλαβε τρεις φορές ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πιο πολεμοχαρής και από τα γεράκια του Πενταγώνου και του Κρεμλίνου, η τότε Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωνε πιο αποφασιστική: «Είμαι έτοιμη να το κάνω».

Φυσικά δεν βρισκόμαστε ακόμη στο χείλος της παγκόσμιας πυρηνικής καταστροφής. Οι ηγέτες που έχουν στη διάθεσή τους το βαλιτσάκι για την ενεργοποίηση των πυρηνικών πυραύλων, γνωρίζουν ότι και οι αντίπαλοι τους θα απαντήσουν αμέσως με το ίδιο νόμισμα.  Η αμοιβαία απειλή πυρηνικής έχει πιθανότατα περιορίσει την κλιμάκωση στην Ουκρανία: το ΝΑΤΟ δεν έχει εμπλακεί άμεσα με έναν εχθρό πυρηνικά εξοπλισμένο και οι απειλές της Ρωσίας παραμένουν ρητορικές.

Διαβάστε επίσης: Εξέγερση Πριγκόζιν – Wagner : Η αρχή του τέλους για τον Πούτιν

Αλλά όλα δείχνουν ότι ο Πούτιν δεν κερδίζει τη «στρατιωτική επιχείρηση» -περίπατο που είχε υποσχεθεί, ενώ μετά την εξέγερση Πριγκόζιν η εξουσία και το κύρος του έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα. Το ρωσικό δικτακτορικό καθεστώς αισθάνεται τόσο ευάλωτο, ώστε την εβδομάδα που πέρασε καταδίκασε τον Αλεξέι Ναβάλνι σε 19 χρόνια φυλακή για «εξτρεμισμό»!

Ο Ρώσος αντικαθεστωτικός βρίσκεται ήδη σε φυλακή υψίστης ασφάλειας, καταδικασμένος σε 9 χρόνια φυλάκιση, πάλι για αδικήματα γνώμης. Στο ουκρανικό μέτωπο σημειώνεται εδώ και μήνες ένας πόλεμος χαρακωμάτων χωρίς νικητή, που θυμίζει τη σφαγή στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Πώς όμως θα αντιδράσει ο Πούτιν, αν ο ουκρανικός στρατός επικρατήσει του ρωσικού;

Μόλις 78 χρόνια μετά τονόλεθρο στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, και μόνο το γεγονός ότι το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου συζητείται δημοσίως, δείχνει πόσο βαρειά προχωρημένη είναι η  ιστορική αμνησία, από την οποία υποφέρει η ανθρωπότητα.