Συλλογική λογική, δικαιοσύνη, παιδεία. Αυτοί είναι οι 3 άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να πορευθεί η επόμενη (συνεργατική κατά πως φαίνεται) κυβέρνηση, ολότελα μακριά από τη μεταπολιτευτική δυναμική των τελευταίων 40 ετών.

Ads

Η συλλογική λογική, υπό το βάρος των αντικειμενικών γεωπολιτικών εξελίξεων και των εθνικών οικονομικών αναγκών, επιβάλλει την κατάργηση της συμβιβαστικής λογικής μικροσυμφερόντων που επηρρεάζουν μια κεντρική πολιτική η οποία έχει ως μονόδρομο την οικονομική αυτονομία και εξωστρέφεια. Το ταμπού του χρέους, του νομίσματος και των μνημονιών έχει εξαντληθεί ως πεδίο δημαγωγίας, και απαιτείται ανυπόκριτη διάγνωση των δυνατότητων της κεντρικής διακυβέρνησης σε επίπεδο οργάνωσης, σκοπιμότητας και εποπτείας. Ο θρύλος του αποτελεσματικού κράτους καλείται να γίνει πραγματικότητα εντός των μέσων όρων της ΕΕ, και ταυτόχρονα να γίνει εφικτός. Ανεξαρτήτως του εύρους του κράτους που επιθυμούμε, αυτό οφείλει να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υποθηκεύει το μέλλον μας και ταυτόχρονα να εξασφαλίζει τις απαιτήσεις μας από αυτό εντός των αντικειμενικών δημοσιονομικών ορίων. Η κοινωνία έχει αναγνωρίσει την ανάγκη παραμονής εντός της ΕΕ, και ως εκ τούτου παραμένει το διενεκές στοίχημα του εξευρωπαϊσμού του κράτους, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί χάρη στη μεταμνημονιακή πολιτική δυναμική.

Σαν συνέχεια του προηγούμενου, η δικαιοσύνη, υπό την ευρεία έννοια, είναι απαραίτητη κάθε άλλο παρά ποτέ. Στα χρόνια της κρίσης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν έχει αποδοθεί η αίσθηση της κάθαρσης, τόσο πολιτειακής, όσο και κοινωνικής. Ο τρόπος διακυβέρνησης και διαβούλευσης των δημοσίων συμφερόντων παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος, ενώ παράλληλα οι καλοθελητές καλοπληρωτές στηρίζουν μια οικονομία μαύρου χρήματος, εισφοροδιαφυγής, φοροδιαφυγής και ψηφοθηρικών υποσχέσεων ενός οριακά υπαρκτού κοινωνικού κράτους. Η νέα διακυβέρνηση οφείλει να ξεχωρίσει τις φυσικές από τις ιστορικές ανάγκες της κοινωνίας μας, να μεριμνήσει για τους συνανθρώπους μας που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις πρώτες και να επιβάλλει την τάξη στο καθημερινό οικονομικό έγκλημα από τον μεγαλύτερο κατά προτεραιότητα μέχρι τον μικρότερο. Η διαφθορά και η παραοικονομία είναι δομικά προβλήματα της κοινωνίας μας ανεξάρητα του νομίσματος ή των μνημονίων, και στην παρούσα ιστορική συγκυρία της γενικής αποθέσμισης, είναι ευκαρία η δικαιοσύνη να υπενθυμίσει αποφασιστικά και αδιάκριτα τον θεμελιώδη χαρακτήρα της.

Τέλος, δεν δύναται οι δικές μας αποτυχίες να επιβαρύνουν γενεές μελλοντικές, ανθρώπους που ακόμη δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν αλλά κάνουν όνειρα για τη ζωή τους και μας εμπιστεύονται για αυτά. Ας παραδειγματιστούμε από την φυγή τόσων πολλών συμπολιτών μας στα πιο παραγωγικά τους χρόνια, μορφωμένους και εκπαιδευμένους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλες οικονομίες. Ας αναλογιστούμε πως η δική μας παιδεία είναι φτωχή και αποτυχημένη, ειδάλλως πως καταφέραμε και βρεθήκαμε ως εδώ; Η παιδεία ήταν και παραμένει παραδοσιακά η πιο ισχυρή μακροχρόνια επένδυση μιας κοινωνίας – και εκεί ακριβώς πρέπει η επόμενη κυβέρνηση να επενδύσει κι ας στοιχίσει αυτό σε άλλους τομείς του κοινωνικού κράτους. Στην παιδεία και στην έρευνα, στο πολιτισμικό εκείνο υπόβαθρο το οποίο στο μέλλον θα μας απορρίψει και θα μας εκδιώξει, ώστε στη θέση μας να θεσμοθετηθεί μια πολιτεία ανώτερη και ισχυρότερη της σημερινής, εκεί πρέπει να στρέψει η κυβέρνηση το βλέμμα της, και όχι σε μια λαϊκίστικη μεσοβραχυπρόθεσμη πολιτική δύο ετών.

Ads

Το tvxs.gr σας καλεί να θέσετε εσείς τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις κάλπες και να καταθέσετε τις προτάσεις σας για το πρόγραμμα, τα μέτρα και τις πολιτικές παρεμβάσεις που έχει άμεση ανάγκη η χώρα και η κοινωνία.

Γράψτε μας, στο [email protected], τη δική σας άποψη για το ποια βήματα πρέπει να κάνει, ποια μέτρα και ποιες δράσεις πρέπει να αναλάβει άμεσα η νέα κυβέρνηση, σε ποιους τομείς πρέπει να παρέμβει και ποιες προτεραιότητες να θέσει.  Θα δημοσιεύσουμε όλες τις απόψεις, σε έναν ακόμη ανοιχτό διάλογο στην πιο κρίσιμη πολιτική συγκυρία των τελευταίων δεκαετιών.

* Tα άρθρα προς δημοσίευση δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 500 λέξεις και πρέπει να έχουν την ένδειξη «Βήμα Διαλόγου» και να είναι υπογεγραμμένα.