Οι οργανωτές ακτιβιστές του «άλλου Νταβός», καλούν την ακτιβίστρια Greta Thunberg να μην παρευρεθεί στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ.

Ads

Στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ (WEF) την επόμενη εβδομάδα στο Νταβός της Ελβετίας (21 – 24 Ιανουαρίου), θα παρευρεθούν πολυάριθμοι διευθυντές επιχειρήσεων, σημαντικοί πολιτικοί όπως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, υπεύθυνοι διεθνών οργανισμών όπως το ΔΝΤ, ο ΠΟΕ ή η ΕΚΤ, αλλά και η ακτιβίστρια για τη προστασία του κλίματος Greta Thunberg.

Από την άλλη πλευρά, την Παρασκευή και το Σάββατο (17 – 18 /1/2020), στη Ζυρίχη θα γίνει το αντισυνέδριο: «Το άλλο Νταβός 2020» με κεντρικό σύνθημα «Αλλαγή Συστήματος, Όχι Αλλαγή Κλίματος! ( System Change Not Climate Change!)

Οι συμμετέχοντες του αντισυνεδρίου καταγγέλλουν: Οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες του WEF προσπαθούν να δείξουν στο παγκόσμιο κοινό, μέσω των παγκόσμιων ΜΜΕ, ότι ενδιαφέρονται σοβαρά να λύσουν τα κοινωνικά και οικολογικά προβλήματα. Ακριβώς αυτοί που, ως εκπρόσωποι της καπιταλιστικής οικονομικής και κοινωνικής τάξης, προκαλούν φτώχεια και καταπίεση σε καθημερινή βάση και φέρουν την ευθύνη για την καταστροφή του περιβάλλοντός μας.

Ads

Καλούν μάλιστα την Greta Thunberg να μη συμμετέχει στο Νταβός, με ανοικτό γράμμα!

Σε αυτό ισχυρίζονται ότι οι συμμετέχοντες στο WEF δεν είναι η λύση για τα προβλήματα των οικολογικών προβλημάτων, αλλά οι ρυπαίνοντες. Με την ανοικτή επιστολή τους θέλουν να αποκαλύψουν και να επικρίνουν το «πράσινο ξέπλυμα» του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ. Δεστε τις φωτιές στην Αυστραλία: είναι προϊόν ενός καπιταλισμού που οδηγείται από ορυκτά καύσιμα. «Γιατί θα έπρεπε να βάλει στο χέρι ενός πυρομανούς μια πυροσβεστική μάνικα;», αναρωτιούνται.

Μέχρι τώρα δεν υπήρξε απάντηση από την Thunberg, και στο ερώτημα γιατί δεν θα έπρεπε να πάει για να «τα πεί» και να κριτικάρει τους υπαίτιους, κατευθείαν μπροστά τους, απαντούν: με την πρόσκληση της Greta να μην πάει στο Νταβός, θέλουν να ανοίξουν τη συζήτηση στο κίνημα για την προστασία του κλίματος  για το αν είναι δυνατόν να πετύχει κάτι από τις μεγάλες καπιταλιστικές εταιρείες, τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου όπως η Shell και η BP και τις μεγάλες εμπορικές τράπεζες, μιλώντας στο Φόρουμ. Όλοι αυτοί ξέρουν πολύ καλά και εδώ και πολύ καιρό ότι μας κατευθύνουν προς την καταστροφή. Αλλά τα ορυκτά καύσιμα είναι η επιχειρηματική τους βάση. Δεν προκαλεί έκπληξη το ότι δεν θέλουν να τα παρατήσουν. Είναι άσκοπο και χάσιμο χρόνου να συζητάμε για έξοδο από τον καπιταλισμό των ορυκτών καυσίμων με αυτούς. Η Siemens για παράδειγμα. Το αφεντικό της κέρδισε το αμφιλεγόμενο Deal στην Αυστραλία, και εμπλέκεται – ακριβώς τώρα που καίγεται η μεγάλη χώρα με βασική αιτία την κλιματική αλλαγή – στην κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα ανθρακωρυχεία στον κόσμο. «Το να συζητά και να διαπραγματεύεται κανείς με μια πολυεθνική ορυκτών καυσίμων για την ίδια την κατάργησή της δεν λειτουργεί».

Υπάρχουν οι πρωταίτιοι της κλιματικής καταστροφής, οι οποίοι μάλιστα κερδίζουν από αυτό, και οι εκείνοι που υπερασπίζονται το κλίμα αντιστεκόμενοι. Το σημερινό κίνημα για το κλίμα δείχνει τον τρόπο: είναι αυτοοργανωμένο, με αυτοπεποίθηση και η βασική του κατεύθυνση είναι ριζοσπαστική – δηλαδή, θέλει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στη ρίζα του. Όταν π.χ. μια εταιρεία ενέργειας συνεχίζει να καίει τον άνθρακα για παραγωγήηλεκτρισμού – παρά τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα – χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι η περιοχή από την οποία το εξορρύσει είναι ιδιωτική της ιδιοκτησία και όχι δημόσια, αυτή αποτελεί εμπόδιο για μια κοινωνία, που δεν θέλει να αυτοκαταστραφεί, αλλά να επιβιώσει με τον μόνο τρόπο που είναι δυνατόν σήμερα, δηλαδή τον οικολογικό – αποαναπτυξιακό. Μια τέτοια εταιρεία που καταστρέφει το περιβάλλον και ανεβάζει στα ύψη τις εκπομπές διοξειδίου στην ατμόσφαιρα για το κέρδος, οδηγεί και στην κατάρρευση των βασικών συνθηκών ζωής και επιβίωσης, ειδικά των νέων ερχόμενων γενεών των ανθρώπων. Για αυτό και δεν έχει δικαίωμα να συνεχίζει να υπάρχει.Εδώ δεν μπορεί να γίνει κάποιος συμβιβασμός με διαπραγμάτευση. Χρειάζονται πολιτικές που θα κάνουν αχρείαστες τέτοιες εταιρείες στο μέλλον.

Ο κατάλογος των καλεσμένων του Νταβός αποτελείται από ανθρώπους και επιχειρήσεις που είτε προκάλεσαν την κλιματική καταστροφή είτε δεν έχουν κάνει τίποτα γι’ αυτό. Το WEF βάζει βέβαια και μερικά «φύλλα συκής» για να προωθήσει και μια πράσινη εικόνα του. Σε αυτό – χωρίς παρεξήγηση και με απόλυτο σεβασμό προς την ίδια – συμπεριλαμβάνεται και η  Γκρέτα.

Αλλά με ποιές πολιτικές μπορεί να φθάσει το κίνημα προστασίας του κλίματος σε ριζικές λύσεις;

Σίγουρα όχι με τις πολιτικές των κυβερνήσεων μέχρι τώρα. Πάνω σε αυτό το ζήτημα καλούνται να συζητήσουν οι συμμετέχοντες  του «Αντιφόρουμ». Οι ακτιβιστές, οι επιστήμονες, οι εργαζόμενοι και οι μισθωτοί που συμμετέχουν θα συζητήσουν για το πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί ένας οικολογικός, κοινωνικός και φεμινιστικός μετασχηματισμός της κοινωνίας. Ένα πράγμα είναι σαφές: δεν μπορεί να υπάρξει «πράσινος καπιταλισμός» και «Πράσινο Νιου Ντιλ» – που μπορεί πιθανά να δώσει μια παράταση στον καπιταλισμόκαι στη κατάρρευση- εις βάρος των σημερινών «από κάτω». Χρειάζεται – λένε – να προταθεί στους «απο κάτω» μια συνολική κοινωνική προοπτική, που θα διαμορφωθεί και «από τα κάτω», μέσα και από τους χώρους εργασίας, κυρίως στους τομείς που χρειάζεται να γίνει αποανάπτυξη ή να καταργηθούν εντελώς στο μέλλον.

Το ερώτημα στο οποίο θα προσπαθήσει να απαντήσει το «Αντιφόρουμ 2020» είναι αυτό: Πως μπορούμε να υλοποιήσουμε μια βιώσιμη κοινωνία ισότητας και επάρκειας, ενταγμένη με ισορροπία στο περιβάλλον και την υπόλοιπη φύση.