Εντελώς διαφορετικός ήταν ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, στην δεύτερη τηλεμαχία, την Τρίτη, πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, σε σχέση με την πρώτη του εμφάνιση. Τότε, όπως είχε αναλυθεί η στάση του από τους ειδικούς, είχε αφήσει πολλά περιθώρια στον αντίπαλό του, τον ρεπουμπλικανό Μιτ Ρόμνευ, για να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Πολλοί, επίσης, ήταν αυτοί που περίμεναν έναν αλλαγμένο Ομπάμα στις επόμενες αναμετρήσεις, όπως και έγινε. Ο Αμερικανός Πρόεδρος ήταν επιθετικός και προσπαθούσε να σκιαγραφήσει τον Ρόμνευ ως ανεύθυνο και φίλα προσκείμενο στους πλούσιους. Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχει και ο αντίλογος στην επιτυχία του Ομπάμα στο ντιμπέιτ, ο οποίος αναφέρει ότι ο Πρόεδρος έχει αποκλίνει από την πορεία προς τον στόχο του. Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος 

Ads

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, στην πρώτη τηλεμαχία με τον αντίπαλό του, τον ρεπουμπλικανό Μιτ Ρόμνευ, ήταν “αρκετά ευγενικός”, όπως και ο ίδιος είχε σχολιάσει μετά. Οι αναλυτές τότε είχαν γράψει ότι ο Ομπάμα έχασε το ντιμπέιτ γιατί φάνηκε ότι δεν είχε επιχειρήματα. Στην δεύτερη τηλεμαχία, όμως, που έγινε την Τρίτη το βράδυ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν πήγε μόνο έτοιμος για καβγά, αλλά προετοιμασμένος να ξεκινήσει ένα. 

Ο Ομπάμα αυτή την φορά δεν έμεινε σιωπηλός. Αντιθέτως διέκοπτε τον αντίπαλό του. Προσπαθούσε να του φέρει αντεπιχειρήματα, και εκείνος να τα επιστρέψει. Μάλιστα, στον τελευταίο γύρο ερωτήσεων ο Αμερικανός Πρόεδρος παρενέβη την ώρα που απαντούσε ο Μιτ Ρόμνευ, ερχόμενος πρόσωπο με πρόσωπο με εκείνον και λέγοντας πως “αυτό που είπε μόλις τώρα ο κυβερνήτης Ρόμνευ δεν είναι αλήθεια. Είναι ψέμα, κυβερνήτη Ρόμνευ, είναι ψέμα. Αυτό που λες απλά δεν είναι αλήθεια”. Οι New York Times σχολίασαν επ’ αυτού ότι ήταν σαν δυο κοκόρια σε κοκορομαχία. 

Το κατά πόσο αυτή η αλλαγή στάσης είναι αρκετή για να διαφοροποιήσει την πορεία της εκστρατείας δεν είναι σίγουρο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, έχει ηρεμήσει τον πανικό, που επικρατούσε στα κεντρικά των Δημοκρατικών και αποτελεί το “άλμα” για να αδράξει ο Πρόεδρος την ευκαιρία να ξαναμπεί δυναμικά στο παιχνίδι έστω και τρεις εβδομάδες πριν το τέλος. 

Ads

Η στρατηγική της Τρίτης

Από το στρατόπεδο του Ομπάμα, την Τρίτη πριν από το ντιμπέιτ έλεγαν ότι θα έπρεπε τουλάχιστον η βραδιά να κλείσει με ισοπαλία των δυο αντιπάλων και να δημιουργήσει μια δυναμική για την τελευταία τηλεμαχία την ερχόμενη Δευτέρα. Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν αμέσως μετά το ντιμπέιτ έδειξαν ότι ο Πρόεδρος κέρδισε “στα σημεία”.

Η στρατηγική ήταν ξεκάθαρη: να ξεγυμνωθεί ο Ρόμνευ και να φανεί σαν ένας ψεύτης στα θέματα όπως η φορολογία και οι εκτρώσεις. Όπως και την προηγούμενη φορά, ο Ομπάμα ρώτησε το κοινό εάν αυτός με τον οποίο συνομιλεί είναι ο ίδιος συντηρητικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη φορά ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ρωτήσει εάν ο αντίπαλός του είναι όντως ο Μιτ Ρόμνευ “γιατί φαίνεται να έχει πολύ διαφορετικές θέσεις από αυτές που ξέρουμε πως έχει”, καθώς ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος είχε προσπαθήσει να δείξει ένα πιο κοινωνικό πρόσωπο. 

Έτσι ο Ομπάμα παρουσίασε έναν Ρόμνευ, που λατρεύει το πετρέλαιο, είναι ανεκτικός με την Κίνα, σκληρός με τους μετανάστες, άνευ επιχειρημάτων στο θέμα της Λιβύης, και διπρόσωπος όσον αφορά την ενέργεια και τα όπλα. Με λίγα λόγια χρησιμοποίησε ότι είχε αφήσει ανεκμετάλλευτο στο ντιμπέιτ του Ντένβερ. 

“Ο κ. Ρόμνευ δεν έχει πρόγραμμα πέντε σημείων. Έχει πρόγραμμα ενός σημείου και αυτό είναι να βοηθά τους πλούσιους”, είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πρόεδρος. 

Από την πλευρά του ο Ρόμνευ, παρουσίασε για άλλη μια φορά τον αντίπαλό του σαν έναν αποτυχημένο Πρόεδρο, που συσσώρευσε χρέη, άφησε εκατομμύρια Αμερικανούς χωρίς δουλειά, δεν προσέφερε προστασία σε αμερικανικό προσωπικό στην Λιβύη και εγκατέλειψε την μεσαία τάξη “κατεστραμμένη από τις πολιτικές ενός Προέδρου που δεν έχει κατανοήσει τι χρειάζεται μια οικονομία για να πάρει ξανά μπροστά”.

Αμφιβολίες

Υπάρχουν αμφιβολίες, ωστόσο, εάν ο Μπαράκ Ομπάμα πέτυχε τον στόχο του και κατάφερε να ξεγυμνώσει τον Μιτ Ρόμνευ. 

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel, γράφει ότι “ο Αμερικανός Πρόεδρος συνεχίζει να χάνει το ακριβές νόημα και παρά τις προσπάθειές του να παρουσιάσει τον αντίπαλό του σαν ψυχρό καπιταλιστή, αφήνει την ίδια στιγμή σε εκείνον το περιθώριο να τον παρουσιάσει σαν τον κ. Μέτριο”.

Ο Ομπάμα, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, δεν κατάφερε να αποκαλύψει τον πραγματικό Ρόμνευ, που αγοράζει και πουλάει επιχειρήσεις και δεν βλέπει τίποτα το λάθος στο να πληρώνει μικρότερο φόρο από μια μέση γραμματέα. 

“Όταν ο Ρόμνευ, που εκτιμάται ότι έχει καταθέσεις περίπου 250 εκατομμυρίων δολαρίων, απέφυγε την ερώτηση σχετικά με το χαμηλή φορολογική του εισφορά, ο Πρόεδρος δεν γύρισε στο θέμα, αλλά το προσπέρασε. Επίσης δεν τον ρώτησε για τον ανελκυστήρα αυτοκινήτων που έχει στο εξοχικό του στην Καλιφόρνια ή για το άλλο επιδείξεων που ανήκει στην γυναίκα του. Ακόμη περισσότερο άφησε για το τέλος την νύξη στο βίντεο, όπου ο Ρόμνευ φέρεται να κατηγορεί το 47% του πληθυσμού πως είναι τεμπέληδες”, γράφει το Spiegel συγκεκριμένα.

Κατά συνέπεια, ο Ρόμνευ, που παρουσιάζεται στις διαφημιστικές καμπάνιες ως ο κακός υποψήφιος, δεν αποκαλύφθηκε πλήρως, και ούτε ο Ομπάμα ακολούθησε πιστά το επιθετικό σχέδιο, που είχε καταστρωθεί για να φανεί ο ρεπουμπλικανός ως ψυχρός αφερέγγυος καπιταλιστής.

Αυτή η κατάσταση είναι που αποδείχθηκε νικηφόρα για τον Τζώρτζ Μπους το 2004. Ακόμη και αν ήταν λιγότερο δημοφιλής από τον δημοκρατικό Τζόν Κέρι, εκείνος δεν μπορούσε να κερδίσει γιατί ο Μπους τον παρουσίαζε σαν κάποιον που φορά παντόφλες. 

Επίσης, το 1980, όταν ήταν αντίπαλοι ο Τζίμι Κάρτερ και ο Ρόναλντ Ρήγκαν, η κατάσταση διεθνώς δεν ήταν καλή. Οι τιμές του πετρελαίου ανέβαιναν όπως και η ανεργία. Επιπλέον, στο Ιράν ήταν φυλακισμένοι Αμερικανοί όμηροι. Παρόλα αυτά, ο Κάρτερ ήταν μπροστά στις δημοσκοπήσεις μέχρι το τέλος επειδή οι πολίτες δεν εμπιστεύονταν τον Ρήγκαν, τον οποίο η καμπάνια του Κάρτερ παρουσίαζε ως Ψυχροπολεμικό. Παρόλα αυτά ο Ρήγκαν πέρασε αλώβητος από τα ντιμπέιτ, και εν τέλει κέρδισε τις εκλογές.

“Έτσι, ίσως και η στάση του Ρόμνευ – και το σαφώς πιο εύκολο έργο του – να είναι αρκετά για να τον φέρουν νικητή στις κάλπες, όταν ο Ομπάμα θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι ένας πολιτικός μεσσίας για να περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου για δεύτερη φορά”, γράφει συμπερασματικά το Spiegel.