Στην αντεπίθεση πέρασε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο αμερικανός Πρόεδρος, μια μέρα μετά την τηλεοπτική αναμέτρηση της Τετάρτης με τον πολιτικό του αντίπαλο, Μιτ Ρόμνεϊ. Ο Ομπάμα, που είχε μια απογοητευτική παρουσία στην αναμέτρηση, σε προεκλογική του ομιλία την Πέμπτη, σχολίασε ότι «δεν είχε απέναντί του τον γνωστό σε όλους Ρόμνεϊ αλλά έναν άγνωστο, που δεν ήξερε τι έλεγε». Η στάση του Προέδρου των ΗΠΑ στο ντιμπέιτ, όμως, φαίνεται να έχει δώσει μια ελπιδοφόρα ανάσα στην εκστρατεία των Ρεπουμπλικάνων. Η ιστορία, βέβαια, έχει δείξει ότι ακόμη και οι χαμένοι της τηλεόρασης είναι νικητές στην κάλπη. Επιμέλεια: Νίκος Μίχος

Ads

 
Το κοινό έχει δύναμη
 
Η άποψη και η κρίση του κοινού μπορεί να αλλάξει μέσα σε δευτερόλεπτα, ειδικά όταν αναφέρεται στην πιο ισχυρή θέση του κόσμου – το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ. Παρόλο που τόσο ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο υποψήφιος Πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων, όσο και ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, έχουν ξοδέψει δυο χρόνια από την ζωή τους, περισσότερα από 2,5 δις δολάρια, έχουν κάνει χιλιάδες εμφανίσεις και εκατοντάδες χιλιάδες δηλώσεις, μια στιγμιαία γνώμη του κοινού ακόμη μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα.
 
Αυτό είχε συμβεί όταν ο Τζώρτζ Μπους, ο πρεσβύτερος, προτίμησε να κοιτά το ρολόι του αντί να μιλά με τον Μπιλ Κλίντον στο τηλεοπτικό ντιμέιτ το 1992. Επίσης, είχε συμβεί αυτό όταν, το 2000, ο Αλ Γκορ, ο υποψήφιος Πρόεδρος των Δημοκρατικών αναστέναζε με θράσος κάθε φορά που ο Τζωρτζ Μπους, ο νεότερος, ξεκινούσε να μιλά. Το ίδιο περιστατικό έγινε και την Τετάρτη στο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ ανάμεσα στον Ρόμνεϊ και στον Ομπάμα, όπου όλο το κοινό έβλεπε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να κοιτάζει τα παπούτσια του αφηρημένος.
 
Ο Ομπάμα, ο πιο ικανός ομιλητής του κόσμου αυτή την στιγμή, εμφανίστηκε περιέργως άφωνος και να κοιτάζει αφηρημένα το πάτωμα όταν ο αντίπαλός του ξεκίνησε να δίνει απαντήσεις στα 250 εκατομμύρια θεατών από όλο τον κόσμο. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε την εικόνα ενός ανθρώπου που θα προτιμούσε να έβλεπε μπάσκετ στον Λευκό Οίκο ή να εγκρίνει νέες μαζικές επιθέσεις. Το περιοδικό TIME αναρωτήθηκε την επόμενη ημέρα «μήπως ο Πρόεδρος έστειλε τον σωσία του στο ντιμπέιτ;»
 
Η αδύναμη στάση του Ομπάμα, σχολιάζει το SPIEGEL, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υποψηφιότητά του. Άλλωστε, τέτοιες μικρές κινήσεις μπορούν να έχουν μεγάλη δυναμική και να δημιουργήσουν σοβαρές εντυπώσεις ανάμεσα στους ψηφοφόρους.
 
Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ένας άνθρωπος που δεν του αρέσει να πέφτει σε αντιφάσεις, όπως περιγράφουν οι έμπιστοί του. Ειδικά, τώρα, που μετά από τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο αντιμετώπισε ουκ ολίγες αντιφάσεις. Για κάποιον με αυτοπεποίθηση όπως αυτή του Ομπάμα, έχουμε μια κατάσταση που εύκολα μπορεί να δημιουργήσει την εικόνα ότι είναι ο εκλεκτός.
 
«Ο Πρόεδρος είναι τζέντλεμαν»
 
Την Τετάρτη το βράδυ ο Ομπάμα έδειξε ότι δεν έχει καμία διάθεση να κινηθεί επιθετικά απέναντι στον αντίπαλό του. Ακόμη και αν πρόκειται για τον Ρόμνεϊ, που είναι ένας κερδοσκόπος επενδυτής, που είναι ύποπτος για φοροδιαφυγή, που είναι ένας υποψήφιος που πίσω από κλειστές πόρτες απέρριψε το 47% των Αμερικανών από επιδόματα και καθεστώς πρόνοιας. «Ο Πρόεδρος είναι κύριος», σχολίασε μετά το ντιμπέιτ ένας από τους συμβούλους του Μπαράκ Ομπάμα.
 
Το μήνυμα που πήρε το κοινό, όμως, είναι ότι θα πρέπει να ψηφίσουν τον Ομπάμα, γιατί είναι ο Ομπάμα και χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο. Αυτό λειτουργεί σε περιπτώσεις που ο Πρόεδρος έχει καθαρό «μητρώο» πρώτης περιόδου. Αλλά ο Μπαράκ Ομπάμα δεν είναι έτσι: Η ανεργία παραμένει μεγαλύτερη του 8% – αριθμός ανήκουστος με βάση τα αμερικανικά δεδομένα – και το έλλειμμα της χώρας συνεχίζει να αυξάνεται παρά τις υποσχέσεις συρρίκνωσής του. Το ένα τρίτο των Αμερικανών ζει σε σπίτια που κοστίζουν λιγότερο από τις υποθήκες που έχουν βάλει για αυτά.
 
Ακόμη και να μην φέρει αποκλειστική ευθύνη ο Ομπάμα για αυτά τα στοιχεία, και να ευθύνεται και ο προκάτοχός του, Τζωρτζ Μπους, μόνο η δημοφιλία του νυν Προέδρου τα καλύπτει στα μάτια του κόσμου. Όμως, με την απογοητευτική του εμφάνιση και με την έλλειψη επιχειρημάτων, οι Αμερικανοί μπορεί να θυμηθούν τα μέτρια αποτελέσματά του. Βέβαια, οι Ρεπουμπλικάνοι στην Ουάσιγκτον έβαζαν εμπόδιο σε ότι ήθελε ο Ομπάμα να περάσει. Παρόλα αυτά, ο Μπομπ Γουντγουορντ, παλαιός ερευνητής δημοσιογράφος, στο νέο του βιβλίο περιγράφει τον Αμερικανό Πρόεδρο σαν έναν θρασύ, παθητικό και μοναχικό διαπραγματευτή.
 
Ένας Ρόμνεϊ για τον λαό;
 
Μια πιο κοινωνική και ανθρώπινη πλευρά φαίνεται να έδειξε, σύμφωνα με το SPIΕGEL, ο Μιτ Ρόμνεϊ, που απειλούνταν πλέον να αποτελέσει μια καρικατούρα υποψηφίου μόνο για το 1% των πλουσιότερων Αμερικανών.
 
Απεναντίας, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος την Τετάρτη έδειξε έναν άλλο εαυτό. Έδειξε ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που γνωρίζει γιατί θέλει να μπει στον Λευκό Οίκο. Σε δημοσκόπηση που διεξήχθη την ώρα του ντιμπέιτ, οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι πείθονται περισσότερο από τον Μιτ Ρόμνεϊ και τον θεωρούν πιο δυνατό ηγέτη. Ακόμη και το επιχείρημα του Ομπάμα ότι θα λειτουργήσει πέραν κομματικών γραμμών, ο αντίπαλός του έχει ένα παρελθόν που τον βοηθά: Όταν ήταν κυβερνήτης της Μασαχουσέτης συντάχθηκε με τον κύριο αντίπαλό του, τον δημοκρατικό Τέντ Κέννεντυ, για να καταφέρει να περάσει μια μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας.
 
Ο Μπαράκ Ομπάμα στην αντεπίθεση
 
Μια ημέρα μετά την τηλεοπτική αναμέτρηση ο Αμερικανός Πρόεδρος μιλώντας στο Ουισκόνσιν, αιτιολόγησε την προηγούμενη στάση του. «Μίλησα με έναν πολύ πνευματώδη κύριο που έλεγε πως ήταν ο Ρόμνεϊ, αλλά δεν μπορεί να ήταν αυτός γιατί ο αληθινός Ρόμνεϊ γυρίζει όλη τη χώρα και υπόσχεται απαλλαγές που ευνοούν τα πλούσια εισοδήματα. Ο χθεσινός δεν ήξερε τίποτα για όλα αυτά», ανέφερε συγκεκριμένα. 
 
«Ο Ρόμνεϊ μπορεί να υπεκφεύγει, αλλά αν θέλει να γίνει κανείς πρόεδρος οφείλει να πει την αλήθεια στον αμερικανικό λαό», συμπλήρωσε ο ίδιος.
 
Η ετυμηγορία
 
Η ιστορία έχει αποδείξει ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι χαμένοι των ντιμπέιτ είναι οι νικητές της κάλπης. Έτσι έγινε με τον Ρόναλντ Ρήγκαν όταν είχε αντίπαλο τον Βάλτερ Μοντάλε. Το ίδιο με τον νεότερο Μπους αντιμαχόμενο τον Τζον Κέρρυ, Ακόμη και ο αντιπρόεδρος του πρεσβύτερου Μπους, Ντον Κουέηλ, ο οποίος είχε παρομοιάσει τον εαυτό του με τον Τζον Φ. Κέννεντυ προκαλώντας στο κοινό υστερικά γέλια, βγήκε κερδισμένος την κάλπη.
 
Σε κάθε περίπτωση, μπορεί κανείς να πει ότι στις επόμενες δυο τηλεοπτικές αναμετρήσεις μέχρι τις εκλογές, ο Ομπάμα θα είναι τελείως διαφορετικός.