Ασταμάτητα τα σενάρια αλλά και οι εκτιμήσεις περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αλλά και ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της χώρας. Το… χορό σέρνει ο οίκος Moody’s, ο οποίος υπογραμμίζει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας και εν τέλει εξόδου της χώρας από το ευρώ. Την ίδια ώρα πάντως, αναλυτές της Goldman Sachs, εκτιμούν ότι πιθανή εγκατάλειψη του Μνημονίου από την Ελλάδα θα οδηγούσε σε διακοπή της χρηματοδότησης του Δημοσίου από τους δανειστές της χώρας, αλλά όχι απαραίτητα και σε αποκοπή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι μεγαλύτερος σήμερα, δηλώνει ο Πιερ Κάρλο Πάντοαν του ΟΟΣΑ σε συνέντευξή του στην La Stampa. Τέλος ο ξένος τύπος βρίθει ξανά από εκτιμήσεις αναλυτές που βλέπουν την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Ads
Το κυβερνητικό αδιέξοδο αυξάνει τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και δυσχεραίνει την κατάσταση για την πιστοληπτική αξιολόγηση των τραπεζών της χώρας, προειδοποιεί η Moody’s Investors Service.
Συγκεκριμένα, ο οίκος στην εβδομαδιαία του αναφορά, αναφέρει ότι «αυξάνονται οι πιθανότητες άτακτης ελληνικής χρεοκοπίας και εν τέλει, εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη». «Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα αποτελέσει σημαντικό αρνητικό παράγοντα για την πιστοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών» σημειώνει επιπλέον. Επιπλέον, ο οίκος εκτιμά ότι αν η Ελλάδα βρεθεί εκτός ευρώ, θα υπάρξει μαζική φυγή των καταθετών από τις τράπεζες, πάγωμα των καταθέσεων από την κυβέρνηση, νέο νόμισμα που θα υποτιμήσει σημαντικά τις καταθέσεις, οικονομική αναταραχή και «μετατόπιση της ευθύνης για την χρηματοδότηση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τις ευρωπαϊκές νομισματικές αρχές, στους ελληνικούς θεσμούς, γεγονός που θα ζημιώσει σημαντικά την ικανότητα των τραπεζών να προχωρήσουν σε πιστωτική επέκταση και να στηρίξουν την ανάπτυξη».
Την ίδια ώρα πάντως, αναλυτές της Goldman Sachs, εκτιμούν ότι πιθανή εγκατάλειψη του Μνημονίου από την Ελλάδα θα οδηγούσε σε διακοπή της χρηματοδότησης του Δημοσίου από τους δανειστές της χώρας, αλλά όχι απαραίτητα και σε αποκοπή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τονίζουν ότι η διακοπή της χρηματοδότησης του επίσημου τομέα θα είχε άμεσες επιπτώσεις στην ανάπτυξη, κάτι που σημαίνει πως θα άλλαζαν σημαντικά και οι μακροοικονομικές παραδοχές του Μνημονίου.
Ειδικότερα, σε έκθεση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας σημειώνεται πως σε περίπτωση που η Ελλάδα τερματίσει μονομερώς το νέο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που έχει συμφωνήσει με την τρόικα, το πιο πιθανό είναι οι χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ να διακόψουν τη χρηματοδότηση προς την ελληνική κυβέρνηση, αλλά να επιτρέψουν στην ΕΚΤ να παραμείνει -άνευ όρων-δανειστής εσχάτης ανάγκης για τη χώρα. Ωστόσο, η Goldman Sachs σημειώνει ότι η πρόσβαση των τραπεζών στην ΕΚΤ θα εξαρτιόταν από το αν η ελληνική κυβέρνηση επιχειρούσα ή όχι να παρέμβει στην οργανική σχέση μεταξύ της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Ελλάδας.
Η Goldman Sachs θεωρεί πως από τη μία πλευρά αυτό θα οδηγούσε άμεσα σε τεράστια ύφεση καθώς δεν θα καλυπτόταν το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού αξίας περίπου 2,3% του ΑΕΠ και οι καθυστερούμενες πληρωμές του Δημοσίου (περίπου 3,5% του ΑΕΠ) θα οδηγούσαν στην παύση του ανεφοδιασμού των επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα.
Από την άλλη πλευρά, εκτιμά ότι το τραπεζικό σύστημα θα παρέμενε σε λειτουργία με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να διατηρούν πρόσβαση στις καταθέσεις τους, τους εξαγωγείς να έχουν ελάχιστη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και τους εισαγωγείς να τροφοδοτούν την οικονομία με βασικά αγαθά (ενέργεια, πετρέλαιο, τρόφιμα).
Ο κίνδυνος να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, είναι μεγαλύτερος σήμερα απ’ ότι ήταν στην αρχή του έτους, δήλωσε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Πιερ Κάρλο Πάντοαν, σε συνέντευξη που έδωσε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.
«Ο κίνδυνος υπάρχει και είναι σήμερα μεγαλύτερος απ’ ότι πριν από έξι μήνες», εκτίμησε ο αξιωματούχος του ΟΟΣΑ. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει, μόλις ξεπεράσει το πολιτικό αδιέξοδο που προέκυψε μετά τις εκλογές, να προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Μία χρεοκοπία της Ελλάδας θα σήμαινε κοινωνική καταστροφή, σημείωσε.
Τα διεθνή ΜΜΕ
Κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης μίλησαν για πρώτη φορά δημοσίως ότι διαχειρίζονται την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την νομισματική ένωση, την ώρα που το αδιέξοδο στην Αθήνα για την δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας αυξάνει την προοπτική ότι η Ελλάδα δεν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τη δανειακή σύμβαση, αναφέρουν οι Financial Times. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι και η ΕΚΤ εντείνει τις πιέσεις προς την Ελλάδα για τήρηση των συμφωνηθέντων.
Οι κρίσιμες συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στην -χτυπημένη από την κρίση- Ελλάδα απέτυχαν για μία ακόμη φορά, φέρνοντας την χώρα πιο κοντά σε νέες εκλογές, σημειώνει ο Independent και τονίζει ότι η πολιτική αβεβαιότητα θέτει σε συναγερμό τους δανειστές της Ελλάδας και θέτει υπό αμφισβήτηση την παραμονή στο ευρώ.
Οι ευκαιρίες που είχαν οι Έλληνες πολιτικοί για δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας εξατμίστηκαν την Κυριακή, θέτοντας την χώρα αντιμέτωπη με νέες εκλογές και αυξάνοντας τις αμφιβολίες για το αν μπορεί να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και να αποφύγει την χρεοκοπία, επισημαίνουν οι New York Times.
«Πώς μπορεί να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη σε πέντε δύσκολα βήματα» τιτλοφορείται η ανάλυση που φιλοξενεί στις σελίδες του ο βρετανικός Observer, κυριακάτικη έκδοση του Guardian. Μαζική ανεργία, πληθωρισμός στο 50%, καταστροφική ύφεση και Έλληνες να κατευθύνονται στα σύνορα βλέπουν ορισμένοι οικονομολόγοι στο ολοένα και αυξανόμενο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τους προσεχείς μήνες.
Οι οικονομολόγοι που μιλούν στον Observer αναφέρουν πως τα ευρώ των ελληνικών τραπεζών θα διαχωριστούν από τα ευρώ των υπολοίπων κρατών-μελών και εν καιρώ θα μετατραπούν σε ξεχωριστό νόμισμα. Το δημοσίευμα αναφέρεται στην κατάσταση την οποία αντιμετώπισε η Αργεντινή το 2001 και επισημαίνει ότι για να μη στερέψουν οι τράπεζες έπειτα από μία χρεοκοπία, η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παγώσει τραπεζικούς λογαριασμούς και να εμποδίσει τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει σε λειτουργία τα μηχανήματα για την εκτύπωση χαρτονομισμάτων, και δεν είναι απίθανο η Ελλάδα να τυπώνει ήδη ήσυχα νέο χρήμα» τονίζει επιπλέον το δημοσίευμα.
Στην Γερμανία, εν τω μεταξύ, το περιοδικό Spiegel πρόκειται να κυκλοφορήσει τη Δευτέρα με τον τίτλο «Αντίο, Ακρόπολη» γράφοντας στην πρώτη του σελίδα, γιατί η Ελλάδα τώρα πρέπει να φύγει από το ευρώ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >