Το κυβερνητικό αδιέξοδο αυξάνει τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και δυσχεραίνει την κατάσταση για την πιστοληπτική αξιολόγηση των τραπεζών της χώρας, προειδοποιεί η Moody’s Investors Service. Επιπλέον, σημειώνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητας άτακτης ελληνικής χρεοκοπίας.

Ads

 
Συγκεκριμένα, ο οίκος στην εβδομαδιαία του αναφορά, αναφέρει ότι «αυξάνονται οι πιθανότητες άτακτης ελληνικής χρεοκοπίας και εν τέλει, εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη». «Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα αποτελέσει σημαντικό αρνητικό παράγοντα για την πιστοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών» σημειώνει επιπλέον.
 
Όσον αφορά στο αποτέλεσμα των εκλογών, ο οίκος αναφέρει ότι οι ψηφοφόροι «έθεσαν στο περιθώριο» τα δύο μεγάλα κόμματα που είχαν στηρίξει τα μέτρα λιτότητας και υποστηρίζει ότι πλέον η διεξαγωγή νέων εκλογών θεωρείται αναπόφευκτη. Η Moody’s υπογραμμίζει επίσης ότι η ρητορική των πολιτικών στην Ελλάδα ως προς το ενδεχόμενο ακύρωσης ή τροποποίησης των μέτρων λιτότητας εντείνεται την ίδια ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες επαναλαμβάνουν ότι το πρόγραμμα δεν τελεί υπό διαπραγμάτευση.
 
Τέλος ο οίκος εκτιμά ότι αν η Ελλάδα βρεθεί εκτός ευρώ θα υπάρξει μαζική φυγή των καταθετών από τις τράπεζες, πάγωμα των καταθέσεων από την κυβέρνηση, νέο νόμισμα που θα υποτιμήσει σημαντικά τις καταθέσεις, οικονομική αναταραχή και «μετατόπιση της ευθύνης για την χρηματοδότηση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τις ευρωπαϊκές νομισματικές αρχές, στους ελληνικούς θεσμούς, γεγονός που θα ζημιώσει σημαντικά την ικανότητα των τραπεζών να προχωρήσουν σε πιστωτική επέκταση και να στηρίξουν την ανάπτυξη».