«Αποφάσεις προς τη δημοσιονομική σύγκλιση της Ευρωζώνης»
«Σημαντικό βήμα» για την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης, αλλά και ανάλογων κρίσεων στο μέλλον, χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος τόνισε ότι το νέο «δημοσιονομικό συμβόλαιο» ανάμεσα στις χώρες – μέλη της Ευρωζώνης, το οποίο θα επιβάλλει ισορροπημένους προϋπολογισμούς ώστε το διαρθρωτικό έλλειμμα να μην υπερβαίνει το 0,5% του ΑΕΠ, πρόκειται να ενσωματωθεί στο ελληνικό Σύνταγμα ή «σε ισοδύναμο επίπεδο». Αντιδράσεις κομμάτων για τις αποφάσεις της Συνόδου
Ο υπουργός Οικονομικών, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος διευκρίνισε ότι είναι δυνατή η ψήφιση (με πλειοψηφία 3/5) από τη Βουλή της διεθνούς συμφωνίας (με βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος) η οποία θα περιλαμβάνει τον νέο δημοσιονομικό κανόνα. Ως εκ τούτου, θα διασφαλιστεί μία ισχύς «ανώτερη οποιουδήποτε συνηθισμένου νόμου», έως ότου τοποθετηθούν οι δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας στο Σύνταγμα (από το 2013). Κατά τη γνώμη του κ. Βενιζέλου, μετά τις αποφάσεις της Συνόδου, ο ιδιωτικός τομέας θα νιώσει πιο ασφαλής για την περίπτωση της Ελλάδας και θα συμμετάσχει με μεγαλύτερη προθυμία στην υλοποίηση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI).
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, το Μάρτιο του 2012 θα επανεξεταστούν τόσο το ζήτημα της έκδοσης κοινών ομολόγων από τις χώρες της Ευρωζώνης (δεν υπάρχουν ρητές αναφορές, αλλά δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο), όσο και το θέμα του ορίου χρηματοδότησης των μόνιμων μηχανισμών στήριξης των προβληματικών -δημοσιονομικά- χωρών της Ευρωζώνης (EFSF και ESM).
Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε αποτελεσματική τη λειτουργία της μεταβατικής κυβέρνησης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σήμερα μπαίνουν οι βάσεις ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον η επανάληψη φαινομένων που έφεραν τη χώρα αντιμέτωπη με αυτή τη δεινή κρίση. Μετά την υλοποίηση του PSI, θα είναι δυνατή από την Ελλάδα η άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής με βάση τους νέους κανόνες, υπογράμμισε.
Ο ίδιος χαρακτήρισε αναγκαίο τον υψηλό βαθμό δημοσιονομικής πειθαρχίας τον οποίο προβλέπουν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις επιδόσεις των κρατών – μελών της Ευρωζώνης θα αξιολογεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Στο ίδιο πλαίσιο, θα προβλέπονται αυτοματοποιημένα -με ειδική ενισχυμένη (85%) πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο- διορθωτικές κινήσεις (μέτρα – κυρώσεις) στις περιπτώσεις αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους (όταν δηλαδή θα υπερβαίνεται το δημοσιονομικό όριο του 3% του ΑΕΠ).
Παράλληλα, ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, με τη μορφή διμερών πιστώσεων, θα αυξήσουν τα κεφάλαια με τα οποία συμμετέχουν στο ΔΝΤ έως και κατά 200 δις ευρώ, με σκοπό να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Εκτίμησε δε πως οι αποφάσεις της Συνόδου θα πρέπει και θα έχουν θετικές επιπτώσεις στις αγορές, καθώς κατά τη γνώμη του οι προβληματικές – δημοσιονομικά- χώρες, μετά την υλοποίηση των συγκεκριμένων ρυθμίσεων, «δεν θα έχουν την ίδια τύχη με τη σημερινή».
Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι μέσα από τη συμφωνία των Εταίρων απαλείφεται η ρύθμιση συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα σε χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, εκτός από την Ελλάδα η οποία αποτελεί ειδική περίπτωση, και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μελλοντικής τροποποίησης της ευρωπαϊκής συνθήκης, γεγονός το οποίο εν προκειμένω απέτρεψε η διαφωνία της Βρετανίας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >