«Ο μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί η άμεση χρεoκοπία είναι να εγκρίνει η Βουλή το αναθεωρημένο οικονομικό πρόγραμμα», υπογράμμισε την Τρίτη ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, επικρίνοντας όσους μιλούν για άλλες λύσεις. Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, πάλι, χαρακτήρισε «αποφασιστικής σημασίας» τις επόμενες ώρες για την Ελλάδα. Την ίδια ώρα, σε άρθρο του στους Financial Times, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραδέχεται πως το Μνημόνιο είχε λάθη, ενώ ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα χαρακτηρίζει την κρίση του ελληνικού χρέους «πολύπλοκη», επισημαίνοντας την ανάγκη εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην επίλυσή της.
Ads
Ο Όλι Ρεν διέψευσε ακόμη τα σενάρια περί «σχεδίου Β» για την Ελλάδα και ζήτησε για άλλη μια φορά εθνική συναίνεση προκειμένου η χώρα να επιτύχει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. «Πιστεύω ότι οι εποικοδομητικές προτάσεις που έρχονται από διαφορετικές ομάδες της ελληνικής κοινωνίας πρέπει να εισακουστούν. Είναι σημαντικό να χτίσουμε μια ευρύτερη κοινωνική συναίνεση και μια διακομματική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης», επισήμανε.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. «Μια σημαντική πρόκληση είναι να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να ενισχυθεί η πραγματική επιχειρηματικότητα», σημείωσε και προσέθεσε ότι «γι’ αυτό το λόγο, στηρίζω τον στόχο της κυβέρνησης να αναμορφώσει και να απλοποιήσει το φορολογικό σύστημα από το ερχόμενο φθινόπωρο». Κατά τον ίδιο, η φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει να στοχεύει στην απλοποίηση του φορολογικού κώδικα, στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στη μείωση των φορολογικών συντελεστών με έναν ουδέτερο δημοσιονομικά τρόπο.
Οι επόμενες ώρες θα είναι «αποφασιστικής σημασίας» για την Ελλάδα, αλλά και για τη ζώνη του ευρώ και την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, προσθέτοντας πίεση στο ελληνικό κοινοβούλιο που ετοιμάζεται να ψηφίσει ένα μη δημοφιλές πρόγραμμα λιτότητας.
Επίσης, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο υπογράμμισε ότι η ελληνική Βουλή πρέπει να «εντείνει τις προσπάθειές της». «Χρειάζονται δομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα για να βρεθεί ξανά σε ανάπτυξη», τόνισε και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εναλλακτικό σχέδιο. «Αυτό είναι το σχέδιο που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Αν η Ελλάδα προωθήσει κατά γράμμα τα σχέδια λιτότητας, θα έχουν την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Πολύπλοκη» η ελληνική κρίση
Σε δηλώσεις του επίσης την Τρίτη, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα χαρακτήρισε την κρίση του ελληνικού χρέους «πολύπλοκη» και ότι θα πρέπει να υπάρξει εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επίλυσή της. Σύμφωνα με τον κ. Νταλάρα, η πολυπλοκότητα του ελληνικού προβλήματος οφείλεται στην έλλειψη μιας κοινής ευρωπαϊκής στάσης για το θέμα και στις εξαιρετικά σοβαρές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Ο επικεφαλής του IIF εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι το Μεοσπρόθεσμο θα εγκριθεί από την ελληνική Βουλή.
Χθες, Δευτέρα, η Γαλλία επιβεβαίωσε την ύπαρξη συμφωνίας με τις εμπορικές τράπεζες για τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους (debt rollover) που έχουν στην κατοχή τους. Το σχέδιο αυτό παρουσιάστηκε στη διάρκεια συνάντησης της διεθνούς ένωσης τραπεζών, του IIF, με τραπεζίτες από όλον τον κόσμο και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Δευτέρα στη Ρώμη. Ωστόσο, σύμφωνα με στέλεχος του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών, δεν ελήφθη καμία απόφαση.
Προσχέδιο της γαλλικής πρότασης που εξασφάλισε το Reuters την Τρίτη, αναφέρει πως περιλαμβάνει δύο επιλογές για τους ομολογιούχους, τις οποίες θα μπορούν να επιλέξουν το διάστημα 2011-2014. Η πρώτη επιλογή προβλέπει 30ετή χρηματοδότηση για την Ελλάδα, με τους ομολογιούχους να μπορούν να επενδύουν σε νέα ελληνικά ομόλογα το 70% τουλάχιστον του αρχικού κεφαλαίου των εσόδων που θα εισπράξουν. Τα ομόλογα θα έχουν διάρκεια 30 έτη και θα είναι πλήρως εγγυημένα μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού (SPV) «με εξασφάλιση ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupon) μίας ή περισσότερων χωρών ή διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών με αξιολόγηση ‘AAA’». Η δεύτερη επιλογή προβλέπει ότι οι ομολογιούχοι θα επενδύουν το 90% τουλάχιστον, κατά προτίμηση 100%, του ποσού που θα εισπράξουν, σε νέα ελληνικά ομόλογα 5ετούς διάρκειας με επιτόκιο 5,5%, σύμφωνα με το έγγραφο που φέρει ημερομηνία 24 Ιουνίου.
Οι γερμανικές τράπεζες έχουν συμφωνήσει κατ’ αρχήν να ακολουθήσουν το μοντέλο μετακύλισης του ελληνικού χρέους που έχουν επεξεργαστεί οι γαλλικές αρχές, ανέφεραν τραπεζίτες, ενώ άλλοι υπογράμμισαν πως υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις στο τραπέζι.
Το σχέδιο προβλέπει πάντως ως όρο την άτυπη διαβεβαίωση των οίκων αξιολόγησης ότι στην περίπτωση που επιλεγεί μία από τις παραπάνω λύσεις δεν θα κηρυχθεί η Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας ή σε ανάλογο καθεστώς, για το υφιστάμενο ή το νέο χρέος της. «Μπορώ να σας πω μόνο ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε κάτι το οποίο δεν έχουμε δει», σχολίασε ο Μόριτς Κρέμερ, επικεφαλής ευρωπαϊκών κρατικών αξιολογήσεων της S&P. Ωστόσο, η Fitch Ratings επανέλαβε σήμερα ότι ενδεχομένως θα θεωρήσει ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει αν ο ιδιωτικός τομέας συμφωνήσει σε εθελοντική βάση να ανακυκλώσει το ελληνικό χρέος. «Η Fitch είναι πολύ πιθανό να θεωρήσει ένα τέτοιο “σενάριο” κρατική χρεοκοπία και να θέσει την αξιολόγηση της Ελλάδας στην κατηγορία “Restricted Default”», σημειώνει ο David Riley, επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων της Fitch, με επιστολή του στους Financial Times.
Πάντως, η Κομισιόν επανέλαβε πως αυτή τη στιγμή δεν διεξάγονται επίσημες διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα σχετικά με το ελληνικό χρέος. «Δεν θα χρησιμοποιούσα την λέξη διαπραγματεύσεις. Έχουμε σε εξέλιξη ανεπίσημες, ξεχωριστές επαφές, ως απάντηση στην επιθυμία που εξέφρασε ο ιδιωτικός κλάδος να συζητήσει με τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ κατά την διάρκεια ενημέρωσης τύπου. «Δεν υπάρχουν επίσημες διαπραγματεύσεις. Υπήρξαν συναντήσεις, ξεχωριστές συναντήσεις, συναντήσεις με πολλούς εμπλεκόμενους χθες στη Ρώμη, ώστε να υπάρχει ένας ανοικτός διάλογος, χωρίς κάποια δέσμευση από την πλευρά μας».
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ είπε ότι είναι ευθύνη των κυβερνήσεων να συζητήσουν την όποια συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας. Παράλληλα, ο κ. Τρισέ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ είναι σε κατάσταση «αυστηρής επιφυλακής» σε σχέση με τον πληθωρισμό, η οποία θεωρείται ως προμήνυμα αύξησης του βασικού επιτοκίου του ευρώ- σήμερα στο 1,25%- πιθανόν από την ερχόμενη εβδομάδα.
Γ. Παπακωνσταντίνου: Το Μνημόνιο είχε λάθη
Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε άρθρο του στους Financial Times παραδέχτηκε πως ο σχεδιασμός του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας είχε λάθη και πως η κυβέρνηση δαπάνησε πολιτικά κεφάλαια αντιστεκόμενη στην λαϊκιστική αντιπολίτευση. «Η κυβέρνηση δαπάνησε πολιτικά κεφάλαια αντιστεκόμενη στην λαϊκιστική αντιπολίτευση. Βεβαίως, έγιναν λάθη και σημειώθηκαν καθυστερήσεις. Αυτό όμως, δεν εξηγεί την αρνητική στάση που έχουν σήμερα πολλοί και την βεβαιότητα που εκφράζεται πως η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει», επισημαίνει.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος αναγνωρίζει πως το αρχικό Μνημόνιο είχε λάθη και έπρεπε να υπάρξουν βελτιωτικές παρεμβάσεις. «Είναι ξεκάθαρο ότι ο σχεδιασμός του προγράμματος είχε λάθη και πως έπρεπε κατά συνέπεια να διορθωθεί. Το επιτόκιο ήταν πολύ υψηλό και η περίοδος αποπληρωμής πολύ σύντομη. Και τα προβλήματα αποδοτικότητας που εμπόδισαν την εφαρμογή του προγράμματος, δεν αντιμετωπίστηκαν σθεναρά».
Ωστόσο, η αδυναμία πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές το 2012 δεν αποδίδεται στα σφάλματα στον σχεδιασμό του προγράμματος ή στην εφαρμογή του, όσο με ευρύτερα συστημικά θέματα της Ευρωζώνης, το εκλογικό πρόγραμμα στην ΕΕ όπως επίσης και την πραγματικότητα των αριθμών ως προς τα χρέη. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται από τον ομολογιούχο και ότι σήμερα η στρατηγική του να κερδίζεις χρόνο είναι στην πράξη η μόνη λογική επιλογή.
Έκτακτα σχέδια εξετάζει η Τράπεζα της Αγγλίας
Την ίδια ώρα, η Τράπεζα της Αγγλίας εξετάζει έκτακτα σχέδια για την περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, δήλωσε ο διοικητής της Μέρβιν Κινγκ κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή Οικονομικών της βρετανικής βουλής, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. «Υπάρχει αρκετή ανησυχία στην αγορά για την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας, ώστε να σκεφθούμε προσεκτικά για έκτακτα σχέδια και τις συνέπειες ενός τέτοιου γεγονότος», δήλωσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Μεγάλης Βρετανίας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >