Η πρώτη μεγάλη διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή των ιδιωτών σε μια συμφωνία τύπου «Βιέννης» για τη μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων ξεκινά, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα στη Ρώμη. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η συμμετοχή των ιδιωτών, που αναμένεται να αποδεχτούν συμφωνία που θα αγγίζει τα 30 δις ευρώ. Τη φημολογία περί σχεδίου συμφωνίας με τις εμπορικές τράπεζες για τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους (debt rollover) που έχουν στην κατοχή τους επιβεβαίωσε τη Δευτέρα η γαλλική κυβέρνηση δια στόματος της υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ. Και η Κομισιόν επιβεβαίωσε την ύπαρξη συζητήσεων μεταξύ κοινοτικών αξιωματούχων, τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών, με αντικείμενο το ελληνικό χρέος.

Ads

Ο Αμερικανός Τσαρλς Νταλάρα θα εκπροσωπήσει τα διεθνή συμφέροντα και ο Ιταλός Βιτόριο Γκρίλι τα ευρωπαϊκά. Σε αυτή τη διαπραγμάτευση, την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εκπροσωπήσει η Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή (EFC), ενώ από την πλευρά των ιδιωτών (τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών) τον ρόλο αυτό θα κατέχει το Διεθνές Χρηματοικονομικό Ινστιτούτο (Institute of International Finance).

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», το σχέδιο προβλέπει ότι οι τράπεζες αποδέχονται να μετακυλίσουν μόνο το 50% της αξίας των ομολόγων που λήγουν με νέα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Τούτο σημαίνει ότι αν εφαρμοστεί το σχέδιο στη λήξη ενός ομολόγου αξίας 6 δισ. ευρώ, οι επενδυτές που το κατέχουν θα λάβουν νέα ομόλογα αξίας 3 δισ. ευρώ και για τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ θα λάβουν μετρητά. Προτείνεται δε, ένα μέρος από αυτά τα μετρητά, ίσως το 20%, να τοποθετούνται από τους επενδυτές σε ειδικό ταμείο, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα κεφάλαιο το οποίο θα προσφέρει εγγύηση στα νέα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, ώστε να αποζημιωθούν οι επενδυτές σε περίπτωση πτώχευσης στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για το τίμημα που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα έναντι αυτής της εξυπηρέτησης.

Οι γαλλικές τράπεζες που είναι λιγότερο εκτεθειμένες σε σύγκριση με τις γερμανικές, κατέχοντας ελληνικά ομόλογα αξίας 10 έως 12 δισ. ευρώ, φαίνονται διατεθειμένες να λάβουν νέα ομόλογα διάρκειας έως και 30 έτη. Το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» αναφέρει ότι σημαντικό ρόλο θα παίξουν πάντως και οι γερμανικές τράπεζες οι οποίες κατέχουν τα περισσότερα ελληνικά ομόλογα ύψους 28 με 30 δισ. ευρώ. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει στις πρώτες επαφές με Deutsche Bank, Commerzbank AG, DZ Bank, HVB Group, WestLB AG, Landesbank Baden-Wuerttemberg, WGZ Bank, DekaBank Deutsche Girozentrale, HSH Nordbank AG, αλλά και με ασφαλιστικές εταιρείες, όπως οι Allianz SE και Munich Re. Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν περίπου το 17% του δημόσιου χρέους και ένα επιπλέον 14% βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια ασφαλιστικών εταιρειών και ταμείων και άλλων θεσμικών επενδυτών.

Ads

Τη φημολογία περί σχεδίου συμφωνίας με τις εμπορικές τράπεζες για τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους (debt rollover) που έχουν στην κατοχή τους επιβεβαίωσε τη Δευτέρα η γαλλική κυβέρνηση δια στόματος της υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών «έχουμε έτοιμο ένα πρώτο σχέδιο. Είναι ένα πρώτο περίγραμμα», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Λίγο αργότερα, επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός πρώτου σχεδίου και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Ερωτηθείς για το δημοσίευμα της Figaro ανταποκρίνεται στην αλήθεια απάντησε μονολεκτικά «ναι» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συμβεί το ίδιο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σημειώνοντας ότι η Γαλλία είναι ανοικτή σε ενδεχόμενες αλλαγές του σχεδίου.

Ο κ. Σαρκοζί είπε ακόμα ότι η μείωση των δαπανών στην Ελλάδα δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της κρίσης και χρειάζεται ενίσχυση της ανάπτυξης και της καινοτομίας. «Βλέπουμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα, με τις περικοπές των δαπανών δεν μπορεί να ξεπεράσει την κρίση», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος και προσέθεσε ότι πρέπει να ενισχυθεί η ανάπτυξη και ο καλύτερος τρόπος γι’ αυτό είναι μέσω της καινοτομίας.

Όπως αναφέρει σε χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Le Figaro η κυβέρνηση της Γαλλίας και οι γαλλικές τράπεζες κατέληξαν σε συμφωνία για ένα νέο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας που θα καθιστούσε ελκυστικότερη την ανακύκλωση χρέους προς τους δανειστές της χώρας. Η εφημερίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση οι ιδιώτες επενδυτές θα επανεπενδύουν το 70% των δανειακών θέσεων που θα αποπληρωθούν από την Αθήνα όταν φτάσουν στην ωρίμανσή τους. Το 50% του επανεπενδυόμενου ποσού θα πηγαίνει σε δάνεια (ομόλογα) 30ετούς διάρκειας, αντί για τα πενταετούς διάρκειας που συζητούσαν μέχρι σήμερα. Η γερμανική εφημερίδα “Welt am Sonntag” αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μέρκελ αναμένει από τους ιδιώτες να συμφωνήσουν σε μια επιμήκυνση έως και πέντε ετών. Εξάλλου ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών (BdB), Μίχαελ Κέμερ, διαβεβαίωσε και πάλι χθες ότι ο γερμανικός χρηματοπιστωτικός κόσμος, που είναι εκτεθειμένος στην ελληνική αγορά ομολόγων κατά 10 με 20 δισ. ευρώ, θα συμβάλει στη διάσωση της Ελλάδας. Την ίδια ώρα, πληφοροφίες θέλουν στη Μεγάλη Βρετανία το υπουργείο Οικονομικών να πιέζει παρασκηνιακά τις τράπεζες που είναι εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος να προχωρήσουν σε μια ήπια αναδιάρθρωση.

Τη διεξαγωγή συζητήσεων ανάμεσα σε παράγοντες των χρηματοπιστωτικών αγορών, των αρχών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη νέα στήριξη προς την Ελλάδα, επιβεβαίωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Ολι Ρεν. Σύμφωνα με τον Αμαντέου Αλταφάζ, οι διαβουλεύσεις αυτές, που διεξάγονται στο πλαίσιο της απόφασης του τελευταίου Eurogroup και η οποία υιοθετήθηκε από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, έχουν κατ΄αρχήν ως στόχο τον εντοπισμό της έκθεσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (τράπεζες, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές επιχειρήσεις) στο ελληνικό χρέος.

Όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, σε αυτές τις συζητήσεις, που αναμένεται να διαρκέσουν δύο εβδομάδες, εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές λύσεις, μεταξύ αυτών και οι γαλλικές προτάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο. Στόχος τους είναι να διασφαλίζουν ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών θα είναι σε εθελοντική βάση και δεν θα προκαλεί «επιλεκτική χρεοκοπία».

Ο Α. Αλταφάζ δεν θέλησε ούτε να δεσμευτεί για συγκεκριμένα ποσά σε ότι αφορά την εμπλοκή των ιδιωτών αλλά ούτε και να προεξοφλήσει τα αποτελέσματα της έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup στις 3 Ιουλίου για τη νέα βοήθεια στην Ελλάδα. Σημείωσε πάντως ότι αυτό που αναμένεται είναι να υπάρξει απόφαση για την εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων ύψους 12 δις. ευρώ, μόλις εγκριθούν από την ελληνική Βουλή το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος. Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος του Ο. Ρεν επανέλαβε ότι δεν υπάρχει «σχέδιο Β» και εναλλακτική λύση στο Μεσοπρόθεσμο, τονίζοντας ότι είναι ευθύνη, επιλογή και δικαίωμα της ελληνικής Βουλής να υπερψηφίσει τα δύο νομοσχέδια.

Και η γερμανική κυβέρνηση διευκρίνισε σήμερα πως δεν έχει ούτε ως Σχέδιο Β την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί το πακέτο περικοπών από την ελληνική βουλή. «Έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι ο σωστός δρόμος για την Ελλάδα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ταυτόχρονα, η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε τη γαλλική πρόταση για τη συμμετοχή των ιδιωτικών τραπεζών στη βοήθεια για την Ελλάδα. «Αξίζει να χαιρετιστεί ιδιαίτερα, όταν από τον ιδιωτικό χώρο έρχονται προσφορές», είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Οικονομικών Μάρτιν Κραϊενμπάουμ σήμερα στο Βερολίνο. Και ο κ. Κραϊενμπάουμ αντέκρουσε ότι ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε έχει ένα «σχέδιο Β» για την κρίση.

Γιούνκερ: Ενδεχόμενο παρέμβασης στα ελληνικά επιτόκια

«Η παρέμβαση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ύψος των επιτοκίων στην Ελλάδα είναι μία ιδέα η οποία δεν θα πρέπει να αποκλειστεί» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του σε εκπομπή του γαλλόφωνου τηλεοπτικού δικτύου TV5. Παράλληλα, η Le Figaro αναφέρει πως κυβέρνηση της Γαλλίας και οι γαλλικές τράπεζες κατέληξαν σε συμφωνία για ένα νέο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας. Στην Ελλάδα (όπως συμβαίνει με τις 17 χώρες μέλη της ευρωζώνης) το επιτόκιο με το οποίο η κεντρική τράπεζα δανείζει στις εμπορικές τράπεζες και ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι το ίδιο για όλες τις χώρες της ευρωζώνης- αυτή τη στιγμή 1,25%.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δεν έκανε σχετικές διευκρινίσεις, αλλά όπως εκτιμά το Reuters, η δήλωσή του ενδεχομένως να αναφέρεται στο επιτόκιο που χρεώνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), αλλά και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την αγορά ελληνικών ομολόγων από την πρωτογενή αγορά, δηλαδή από την εκδότρια χώρα.

Ο κ. Γιούνκερ είπε επίσης ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, δηλαδή το Eurogroup, θα εξετάσουν την επόμενη Κυριακή τον βαθμό της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα ως προς τον δανεισμό της Ελλάδας. «Θα δούμε…όταν θα προεδρεύσω του Eurogroup, την Κυριακή στις 3 Ιουλίου, ποιος θα είναι ο βαθμός των εθελοντικών συνεισφορών από τον ιδιωτικό τομέα, που μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε, και θα βγάλουμε τότε συμπεράσματα» είπε.