Στο επίκεντρο του αυριανού έκτακτου Eurogroup θα βρεθεί η ελληνική κρίση. Σύμφωνα, μάλιστα, με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι υπουργοί Οικονομικών των 17 χωρών της Ευρωζώνης, μετά την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης συνεδρίασης, πρόκειται να εκδώσουν κοινή δήλωση στήριξης προς την Ελλάδα. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επανέλαβε σήμερα ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να είναι «εθελοντική» και να μην προκαλέσει μια στάση πληρωμών.
Ads
Όπως ανέφεραν διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, τους οποίους επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο, οι υπουργοί Οικονομικών προγραμματίζουν τη διατύπωση κοινής δήλωσης, στην οποία θα επαναλάβουν τη στήριξή τους στην Ελλάδα. Θα τονίζουν ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της Ευρωζώνης.
Στη σύνοδο των G8 στη Ντοβίλ πριν από περίπου 2 εβδομάδες, κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί είχαν ήδη διαβεβαιώσει τους ανήσυχους διεθνείς εταίρους, όπως τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, ότι δεν θα αφήσουν την πληττόμενη από την κρίση μεσογειακή χώρα να καταρρεύσει, προσθέτει το πρακυτορείο, το οποίο χαρακτηρίζει επίσης διαφιλονικούμενη τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών, όπως οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φοβάται ότι μία παράταση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους – που θα σήμαινε και συμμετοχή των τραπεζών – θα εκλαμβανόταν ως στάση πληρωμών από τους οίκους αξιολόγησης. Η ΕΚΤ θέλει οπωσδήποτε να εμποδίσει κάτι τέτοιο, επειδή φοβάται τεράστιους κινδύνους για τις χρηματαγορές.
Το νέο πακέτο για την Αθήνα αναμένεται να κυμανθεί από 90 έως 120 δισ. ευρώ, ενώ ορισμένοι μιλούν για πακέτο 80 δισ. Πάντως, αύριο δεν αναμένεται λήψη οριστικών αποφάσεων από το Eurogroup.
Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ επανέλαβε ότι Βρετανία-Ελλάδα: οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να είναι «εθελοντική» και να μην προκαλέσει μια στάση πληρωμών. «Εμείς έχουμε μια πολύ απλή θέση, είναι μια συμβουλή προς τα κράτη επειδή η ΕΚΤ δεν αποφασίζει: οι αναδιαρθρώσεις χρέους πρέπει να είναι εθελοντικές και θα πρέπει να αποφεύγεται ο,τιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ‘πιστωτικό γεγονός’ και να αποφεύγεται ο,τιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει μια στάση πληρωμών», δήλωσε στο Λονδίνο, σε ομιλία του σε φοιτητές του London School of Economics.
Ο Τρισέ τάχθηκε ακόμη υπέρ των μεταρρυθμίσεων για τη διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ, όπως η εισαγωγή πιο αυστηρών και συστηματικών κυρώσεων στην περίπτωση δημοσιονομικών υπερβάσεων. «Η κρίση έφερε στο φως αδυναμίες στη δομή της οικονομικής διακυβέρνησης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης που οφείλουμε να ρυθμίσουμε επειγόντως», τόνισε. «Το σημερινό πλαίσιο διακυβέρνησης (της ευρωζώνης) δεν τέθηκε σωστά σε ισχύ και, πιο σημαντικό ακόμη, αποδείχθηκε ανεπαρκώς περιοριστικό», προσέθεσε, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΚΤ υπερασπίζεται μεταξύ άλλων «ένα πιο γρήγορο και πιο αυτοματοποιημένο καθεστώς κυρώσεων» για τα κράτη που δεν σέβονται τις δημοσιονομικές τους δεσμεύσεις.
Ο ίδιος υπερασπίστηκε εκ νέου την ανάγκη της επιβολής οικονομικών κυρώσεων «σε ένα πρώιμο στάδιο», ώστε να εξασφαλιστεί μια καλύτερη πειθαρχία των χωρών μελών, και της αυστηρής εφαρμογής των κανόνων, χωρίς να υπάρχει το περιθώριο «διακριτικής» αξιολόγησης.
FT: Η ελληνική κρίση χρέους εντείνει τους φόβους των τραπεζών
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει πως εντείνονται οι φόβοι των ρυθμιστών του χρηματοπιστωτικού τομέα ότι στην προσπάθειά τους να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις μία ελληνικής χρεοκοπίας, ενδέχεται να υπονομεύουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα αναγκάζοντας τις τράπεζες να διατηρήσουν περισσότερα κεφάλαια.
Αναφερόμενη στη διαφωνία που έχει προκύψει μεταξύ Βερολίνου και Φρανκφούρτης γύρω από την ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, η εφημερίδα επισημαίνει ότι αρκετοί ρυθμιστές του τραπεζικού συστήματος υποπτεύονται πως η Γερμανία πιέζει προς μία κατεύθυνση τεχνικής χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας, αλλά επιθυμεί επίσης να προστατεύσει τις τράπεζές της και τις τράπεζες της ευρωζώνης εκμεταλλευόμενη τα «παραθυράκια» του χρηματοπιστωτικού ρυθμιστικού πλαισίου.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >