Συνεδριάζει εκτάκτως στις Βρυξέλλες αύριο το πρωί το Eurogroup με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ το γενικότερο κλίμα ορίζεται από τη σύγκρουση Γερμανίας και ΕΚΤ για το ρόλο των ιδιωτών επενδυτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα.

Ads

Αντικείμενο της έκτακτης συνεδρίασης είναι η Ελλάδα και οι οικονομικές εξελίξεις. Μετά τη συνεδρίαση αναμένεται να υπάρξει κείμενο στήριξης προς την Αθήνα.

Η σοβαρότητα της έκτακτης συνεδρίασης και της ενδεχόμενης στήριξης της προς την Ελλάδα συνδέεται τόσο με την αναμενόμενη εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου όσο και με τη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στο τέλος του μήνα, κατά την οποία ενδέχεται να ανακοινωθούν οι όροι της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ελλάδα.

Το έκτακτο Eurogroup έρχεται, λίγες μόλις μέρες μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα υπέρ της Ελλάδας.

Ads

Όμως, το κλίμα στο οποίο θα διεξαχθεί η συνεδρίαση, περιλαμβάνει και σύγκρουση της Γερμανίας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για την οποία έκανε λόγο τη Δευτέρα το πρακτορείο Bloomberg. Ο λόγος είναι το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαφωνούν ριζικά σχετικά με το ρόλο που θα διαδραματίσουν οι ιδιώτες επενδυτές στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας σε διάστημα 14 μηνών.

Η Γερμανία με μια ομάδα βόρειων χωρών (Φινλανδία, Ολλανδία, Αυστρία, Σλοβενία) προτείνει, ταυτόχρονα με τη χορήγηση νέων διμερών δανείων στην Ελλάδα, να υπάρξει και μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, χωρίς «κούρεμα» αλλά με συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών. Μία άλλη ομάδα χωρών (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο) προτείνουν χορήγηση δανείων στην Ελλάδα, χωρίς επιμήκυνση με υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αντιτίθεται , ωστόσο, κατηγορηματικά στην επιμήκυνση με υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια μορφή ήπιας αναδιάρθρωσης του χρέους χαρακτηρίζοντας αυτή την προοπτική «μεγάλο λάθος».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γιενς Βάιντμαν δήλωσε πως η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν συνιστά απειλή για το ευρώ, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα Welt am Sonntag. «Το ευρώ θα παραμείνει σταθερό ακόμη και σε αυτή την περίπτωση» υποστήριξε.

Αντίθετος σε αυτή τη λογική είναι ο Γερμανός οικονομολόγος Μαξ Ότε, όπως διαβάζουμε στη «Deutsche Welle». Τονίζει πως σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν θα είναι μόνο η ΕΚΤ εκείνη που θα επωμιστεί μεγάλο βάρος, αλλά και η Γερμανία, συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός της. Είναι δε πεπεισμένος για την αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζοντας πως «ευθύνη έχουν οι ιδιώτες πιστωτές, που έχασαν όσα επένδυσαν στην Ελλάδα. Και θα πρέπει να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους».

Άλλος ένας Γερμανός οικονομολόγος, ο Λαρς Φελντ δηλώνει πως μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. «Το ζητούμενο είναι το πότε και όχι το αν».

Από τη πλευρά του ΔΝΤ, «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να λάβει ισχυρότερα μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις αποκρατικοποιήσεις», όπως δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ Naoyuki Shinohara στο «Dow Jones Newswires».

Ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, πάλι, επισήμανε τη Δευτέρα το ενδεχόμενο πιθανής διάσπασης της Ευρωπαϊκής και Νομισματικής Ένωσης, στην περίπτωση που η Ευρωζώνη δεν καταφέρει να επιλύσει «το οικονομικό και ανταγωνιστικό χάσμα». Η νομισματική ένωση «δεν κατάφερε ποτέ να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις για τη βέλτιστη νομισματική ζώνη», τόνισε ο πρόεδρος και συνιδρυτής της Roubini Global Economics. «Αντίθετα, οι ηγέτες της εκτιμούσαν πως η έλλειψή τους στις νομισματικές, δημοσιονομικές και συναλλαγματικές πολιτικές θα είχαν ως αποτέλεσμα μια επιτάχυνση στις δομικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό, θεωρήθηκε ότι θα ενοποιούσε τα παραγωγικά και αναπτυξιακά επίπεδα».