H 74χρονη σήμερα Marta Orellana μολύνθηκε με σύφιλη όταν ήταν 9 ετών

Ads

Οι επιζήσαντες των φρικιαστικών πειραμάτων των ΗΠΑ της δεκαετίας του ’40 εξακολουθούν να ζουν με το φάντασμα της ασθένειας με την οποία μολύνθηκαν επίτηδες, ως πειραματόζωα για δοκιμές της νέας τότε αντιβιοτικής ουσίας πενικιλίνης.

Το 1946, ορφανά παιδιά, κρατούμενοι φυλακών, ιερόδουλες και στρατευμένοι πολίτες στη Γουατεμάλα επιλέχθηκαν ως πειραματόζωα από τις ΗΠΑ για ένα πείραμα που θα τους βασάνιζε για το υπόλοιπο της ζωής τους. Το πείραμα παρέμεινε μυστικό για περισσότερο από έξι δεκαετίες ώσπου τον περασμένο Οκτώβριο η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον εξέδωσε κοινή ανακοίνωση με την υπουργό Υγείας Κάθλιν Σεμπέλιους, στην οποία ζητούσαν συγνώμη για «την τόσο κατακριτέα έρευνα» υπό το προπέτασμα της δημόσιας υγείας. Επίσης, ο Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον ομόλογό του στη Γουατεμάλα, Αλβάρο Κολόν, και ζήτησε συγγνώμη για το πείραμα των ΗΠΑ εις βάρος των πολιτών της χώρας του δευτέρου.

Το πείραμα αποκάλυψε η καθηγήτρια του αμερικανικού Κολεγίου Γουέσλεϊ, Σούζαν Ρέβερμπι, κατά τη διάρκεια της έρευνάς της για το άλλο αποτρόπαιο πείραμα των ΗΠΑ στο Tuskegee της Αλαμπάμα (1932-1972), όπου το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ αντί να θεραπεύσει, απλά παρατηρούσε την εξέλιξη της ασθένειας όταν δεν λαμβάνει καμία θεραπεία σε φτωχούς μαύρους πολίτες που είχαν προσβληθεί από σύφιλη. Σημειωτέον πως οι ασθενείς θεωρούσαν τότε ότι λάμβαναν δωρεάν υπηρεσίες υγείας από το κράτος τους, το οποίο δεν τους προσέφερε καμία θεραπεία για πάνω από 40 χρόνια.

Ads

Στη Γουατεμάλα ωστόσο, οι ΗΠΑ προχώρησαν ακόμα παραπέρα, μολύνοντας υγιείς ανθρώπους με σύφιλη, σε μια τακτική που θυμίζει τα ναζιστικά πειράματα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα θύματα της θηριωδίας παρέμεναν άγνωστα για πολύ καιρό, ωστόσο τελευταία μαρτυρίες των επιζώντων βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας και αποκαλύπτουν πλήθος ζωών γεμάτες από οδύνη, τύφλωση, παραμέληση και αναπάντητα ερωτήματα.

Περισσότερα από τα μισά θύματα του πειράματος των ΗΠΑ ήταν χαμηλόβαθμοι στρατιώτες, που παραδόθηκαν στα χέρια των αμερικανών γιατρών από τους ανώτερούς τους. Αρχικά οι ΗΠΑ θεώρησαν χρησιμότερο οι στρατιώτες να έχουν σεξουαλική επαφή με ιερόδουλες που έπασχαν από σύφιλη, ωστόσο σύντομα κατέληξαν ότι ήταν πιο αποτελεσματικό απλά να τους μολύνουν με ένεση.

Οι αμερικανοί γιατροί παρακολούθησαν το 87% των περιπτώσεων όσων μόλυναν με σύφιλη, ενώ έχασαν τα ίχνη του 13%. Από όσους παρακολουθούσαν, ένα 10% υπέστη υποτροπές.

Η επίσημη έκθεση της Γουατεμάλας, της οποίας επικεφαλής είναι ο αντιπρόεδρος της χώρας, αναμένεται να δημοσιευθεί στα τέλη του Ιούνη.