Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα διοργανώνει η Ομάδα Δράσης Δίστομο, τη Δευτέρα 6 Ιουνίου, στις 12:00, με αφορμή την 67η επέτειο της σφαγής του Διστόμου, στις 10 Ιουνίου 1944. Τη στιγμή που οι επιζώντες της σφαγής και συγγενείς των θυμάτων παλεύουν ακόμη και σήμερα
για να δικαιωθούν και να αποζημιωθούν για τα δεινά που υπέφεραν, η Γερμανία το αρνείται. Τα – επίκαιρα ακόμη – αιτήματα των διοργανωτών της διαμαρτυρίας είναι να αποσύρει η Γερμανία την προσφυγή που κατέθεσε εναντίον της Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και να καταβάλει άμεσα τις αποζημιώσεις που έχουν ήδη αναγνωριστεί με δικαστική απόφαση στα θύματα του Διστόμου.

Ads

Στις 10 Ιουνίου 1944, στο πλαίσιο των διαβόητων «αντιποίνων», στρατιώτες
των ναζιστικών στρατευμάτων δολοφόνησαν 218 ανθρώπους από το Δίστομο
, «οι οποίοι δεν είχαν καμιά σχέση με τις επιχειρήσεις των ανταρτών», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Ομάδας Εργασίας για το Δίστομο. Οι επιζώντες του τραγικού γεγονότος, δεν έχουν ακόμη δικαιωθεί για όσα υπέφεραν, παρά το γεγονός ότι ο Άρειος Πάγος, ήδη από τον Μάιο του 2000, επικύρωσε την δικαστική απόφαση σύμφωνα με την οποία η Γερμανία έπρεπε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 28 εκ. ευρώ συν τους τόκους στα θύματα του Διστόμου.

Μέχρι σήμερα, το Βερολίνο δεν πλήρωσε ούτε δραχμή και σε όλους τους σχετικούς με τις αποζημιώσεις δικαστικούς αγώνες, επικαλείται το δικαίωμα της ετεροδικίας για τη Ναζιστική Γερμανία που είναι υπεύθυνη για τόσα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για εγκλήματα πολέμου. Αλλά και η ελληνική κυβέρνηση μπλοκάρει μέχρι σήμερα τη διαδικασία κατάσχεσης των γερμανικών περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα.

Για τους παραπάνω λόγους, πριν από μερικά χρόνια οι ενάγοντες αποφάσισαν να ζητήσουν την κατάσχεση γερμανικής περιουσίας στην Ιταλία, έτσι ώστε να τους καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστηρίο της Ιταλίας, ήδη από το Μάη του 2008, έκρινε πως οι κάτοικοι του Διστόμου έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν να γίνει εκτελεστή η απόφαση στην Ιταλία και πως το αίτημα της ετεροδικίας δεν ισχύει όταν πρόκειται για εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου. Η γερμανική κυβέρνηση για να αποφύγει την καταβολή των αποζημιώσεων που έχουν επιδικαστεί, κατέθεσε το Δεκέμβριο του 2008 στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προσφυγή εναντίον της Ιταλίας.

Ads

Τον Ιανουάριο του 2011, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να συμμετέχει στην δικαστική διαδικασία στη Χάγη. «Η στάση της όμως είναι πέρα για πέρα αντιφατική γιατί ούτε απαίτησε την απόρριψη της γερμανικής προσφυγής ούτε στήριξε τα αιτήματα των πολιτών της για αποζημίωση», επισημαίνει η Ομάδα Εργασίας για το Δίστομο.

Η Γερμανία από την πλευρά της, υποστηρίζει πως αυτή της η προσφυγή έχει ως στόχο την ειρηνική διευθέτηση μιας αντιμαχίας μεταξύ κρατών. «Στην πραγματικότητα όμως», επισημαίνει η Ομάδα, «είναι, όχι μόνο μια ωμή επίθεση στην ανεξαρτησία της ιταλικής δικαιοσύνης, αλλά και η προσπάθεια να αποκρούσουν μια και καλή τις διεκδικήσεις των θυμάτων των ναζιστών. Μια θετική για τη Γερμανία απόφαση θα σήμαινε, πως τα θύματα των πολεμικών εγκλημάτων και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα μπορούν πια να ζητήσουν
αποζημίωση. Αυτό θα σήμαινε πως τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα είχαν μικρότερη ισχύ ακόμη και από τη Συνθήκη της Χάγης του 1907. Η Γερμανία θέλει έτσι να αποφύγει την καταβολή αποζημιώσεων για τα πολεμικά εγκλήματα του παρόντος αλλά και του μέλλοντος».