Δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος της Συριας άνοιξαν πυρ σε κηδείες διαδηλωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν την Παρασκευή από αστυνομικά πυρά, προκαλώντας νέα θύματα της βίαιης καταστολής. Δύο σύροι βουλευτές, ο Νάσερ Χαρίρι και ο Χαλίλ Ριφάι, ανακοίνωσαν την παραίτησή τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων. Εκτός από τους δύο βουλευτές την παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας ανακοίνωσε και ο διορισμένος από την κυβέρνηση μουφτής στη συριακή επαρχία της Ντέραα. Στην καταδίκη της επαναλαμβανόμενης βίας που ασκούν οι αρχές προέβη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, ζήτησε την πλήρη εφαρμογή της άρσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, κατηγόρησε την Δαμασκό ότι ζητά βοήθεια “από το Ιράν” για την καταστολή.«Την τυφλή και βίαιη καταστολή» καταδίκασε και ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.

Ads

Οι κηδείες των χθεσινών θυμάτων μετατράπηκαν σε νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, καθώς οι δεκάδες χιλιάδες Σύροι που συμμετείχαν σε αυτές φώναζαν συνθήματα κατά του καθεστώτος. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τουλάχιστον 12 άτομα σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά ελεύθερων σκοπευτών που ήταν ακροβολισμένοι σε κτήρια στο προάστειο της Δαμασκού, Ντούμα. Οι άλλοι δύο θάνατοι προκλήθηκαν σε ανάλογο επεισόδιο κοντά στην Ντεράα, νοτίως της Δαμασκού. Στην πόλη Ιζράα της νότιας Συρίας, συριακές δυνάμεις ασφαλείας επίσης άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους που κατευθυνόταν στον τόπο της κηδείας ορισμένων από τα θύματα της χθεσινής διαδήλωσης.Σύμφωνα με τις πληροφοριες στην Ιζράα, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν. Τρεις ειναι οι νεκροί και στο προάστειο Μπαρζέχ της Δαμασκού όταν και πάλι οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους που παρευρισκόταν σε κηδεία θυμάτων των χθεσινών αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα,ζήτησε από τις αρχές της Συρίας να σταματήσουν την αιματηρή καταστολή, χωρίς πάντως να κάνει λόγο για ενδεχόμενες συνέπειες, εάν ο Άσαντ δεν ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την Δαμασκό ότι ζήτησε τη βοήθεια του Ιράν για να καταπιέσει το λαό της χώρας. “Αντί να ακούσει τον δικό του λαό, ο πρόεδρος Άσαντ κατηγορεί ξένους, ενώ ζητά βοήθεια από το Ιράν για να καταπιέσει τους σύρους πολίτες με τις ίδιες βάρβαρες τακτικές που χρησιμοποίησαν οι ιρανοί σύμμαχοί του”, δήλωσε χαρακτηριστικά. “Συνεχίζουμε να αντιτιθέμεθα στη συνεχιζόμενη αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της κυβέρνησης Άσαντ γενικότερα, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης στην τρομοκρατία και σε τρομοκρατικές οργανώσεις” πρόσθεσε. Τέλος, σημείωσε σε ανακοινωθέν του ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την δημοκρατία και τα οικουμενικά δικαιώματα “τα οποία αξίζουν να έχουν όλοι οι άνθρωποι, στη Συρία και σε όλο τον κόσμο”.

Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Φάρχαν Χακ δήλωσε ότι: “Ο γενικός γραμματέας καταδικάζει την επαναλαμβανόμενη βία κατά των ανθρώπων που διαδηλώνουν ειρηνικά στη Συρία και απευθύνει έκκληση για να σταματήσει η βία αυτή αμέσως”. Η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ “πρέπει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, στα οποία περιλαμβάνεται η ελευθερία της έκφρασης και (της πραγματοποίησης) ειρηνικών συναθροίσεων, όπως και η ελευθεροτυπία”, πρόσθεσε ο κ. Χακ. Στη συνέχεια, επανέλαβε το αίτημα του Μπαν Κι Μουν για τη διεξαγωγή “μιας ανεξάρτητης και επαρκούς έρευνας που θα χαρακτηρίζεται από διαφάνεια για τα αίτια των μακελειών”.

Ads

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν την καταστολή. Σε ανακοίνωσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ανέφερε: “Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για τις πληροφορίες που αναφέρουν νεκρούς και τραυματίες σε όλη τη Συρία. Η κυβέρνηση της Συρίας πρέπει να ανταποκριθεί στις νόμιμες διεκδικήσεις του συριακού λαού. Οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης να αρθεί στην πραγματικότητα και όχι μόνο στα χαρτιά”.

Και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ καταδίκασε “την τυφλή και βίαιη καταστολή” των διαδηλώσεων στη Συρία. “Αυτοί που διέπραξαν τα εγκλήματα αυτά πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους”, τόνισε σε ανακοίνωσή του. “Μόνον ένας πολιτικός διάλογος και μεταρρυθμίσεις που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του λαού θα επιτρέψουν τη διατήρηση της σταθερότητας της κατάστασης στη χώρα, γεγονός που είναι προς το συμφέρον όλων”, υπογράμμισε. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ χαρακτήρισε τη χρήση φονικής βίας εναντίον διαδηλωτών στη Συρία “απαράδεκτη”.

Τέλος, έκκληση “για αυτοσυγκράτηση και για την άμεση εφαρμογή από την κυβέρνηση της Συρίας των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, προς όφελος του συριακού λαού και της σταθερότητας της χώρας”, απηύθυνε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. “Οι πληροφορίες που μας περιέρχονται σχετικά με τη βίαιη καταστολή διαδηλώσεων σε πόλεις της Συρίας από κυβερνητικές δυνάμεις και τον θάνατο δεκάδων πολιτών μας προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση και την ελεύθερη έκφραση απόψεων είναι βασικό συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας και πρέπει να γίνει σεβαστό. Καλούμε για αυτοσυγκράτηση και για την άμεση εφαρμογή από την κυβέρνηση της Συρίας των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, προς όφελος του συριακού λαού και της σταθερότητας της χώρας”, καταλήγει σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι τα 88 θύματα των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων έχασαν τη ζωή τους σε μια περιοχή που εκτείνεται από την πόλη-λιμάνι Λαττάκεια ως τη Χομς, τη Χάμα, τη Δαμασκό και το νότιο χωριό Ιζράα.