Ads

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε πολλές πόλεις της Συρίας, μία ημέρα μετά την επικύρωση της άρσης του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης από τον πρόεδρο Άσαντ , η οποία ίσχυε στη χώρα για σχεδόν 50 χρόνια. Η αντιπολίτευση εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσο η εν λόγω απόφαση μπορεί να αλλάξει την κατάσταση στη χώρα και σύντομα οι φόβοι της επιβεβαιώθηκαν, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν βίαια τις σημερινές διαμαρτυρίες ανοίγοντας πυρ εναντίον των διαδηλωτών και σκοτώνοντας τουλάχιστον 70, ενώ σε δεκάδες ανέρχονται οι τραυματίες. Πρόκειται για μία από τις πιο αιματηρές ημέρες από την έναρξη των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στις 15 Μαρτίου, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις ενάντια στο καθεστώς. Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος κάλεσε την κυβέρνηση της Συρίας να σταματήσει τη βία της κατά των διαδηλωτών, και ζήτησε από τη Δαμασκό να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.

Η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης αποτελούσε ένα από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών στη Συρία όμως λίγο μετά την σχετική ανακοίνωση το καθεστώς δεν δίστασε να προχωρησει σε συλλήψεις ηγετικών μορφών της αντιπολίτευσης. Οι ακτιβιστές που συντονίζουν τις μαζικές διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του Άσαντ αξίωσαν σήμερα την κατάργηση του μονοπωλίου στην εξουσία που έχει το κόμμα Μπάαθ και την εγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού πολιτικού συστήματος.

Στην πρώτη κοινή ανακοίνωση που εκδίδουν από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις στη Συρία πριν από πέντε εβδομάδες, οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, που εκπροσωπούν τις επαρχίες σε όλη τη Συρία, υπογραμμίζουν ότι «τα συνθήματα για ελευθερία και αξιοπρέπεια μπορούν να γίνουν πράξη μόνον μέσω μιας ειρηνικής δημοκρατικής αλλαγής». «Όλοι οι κρατούμενοι συνείδησης πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι. Ο υπάρχων μηχανισμός της ασφάλειας πρέπει να διαλυθεί και να αντικατασταθεί από έναν με συγκεκριμένη δικαιοδοσία, ο οποίος θα λειτουργεί βάσει του νόμου», αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτή, αντίγραφο της οποίας εστάλη στο Reuters.

«Άχρηστο» αν δεν υπάρξει ανεξάρτητη δικαστική εξουσία είχε χαρακτηρίσει το νόμο που άρει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χάιταμ αλ Μάλεχ. Παράλληλα, σημείωσε πως θα πρέπει οι υπηρεσίες ασφαλείας να διώκονται ποινικά για τις πράξεις τους. «Το πρόβλημα είναι ότι η κυβερνώσα τάξη και οι υπηρεσίες ασφαλείας βρίσκονται σε ώσμωση, το δικαστικό σύστημα και ότι η νομοθεσία εξαιρεί τις δυνάμεις ασφαλείας από το να υπόκεινται σε ποινικές διώξεις», δήλωσε ο Μάλεχ, δικηγόρος και πρώην δικαστής. Εξάλλου σύροι διαφωνούντες εκτίμησαν ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Άσαντ δεν θα σταματήσουν την καταστολή.

Ads

Εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) δήλωσε ότι ο Σύρος πρόεδρος έχει την ευκαιρία να δείξει τις προθέσεις του, αφήνοντας τις διαδηλώσεις της Παρασκευής να εξελιχθούν, χωρίς να προχωρήσει σε βίαιη καταστολή τους. «Οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν νόημα μόνο όταν οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας σταματήσουν να πυροβολούν, να συλλαμβάνουν και να βασανίζουν διαδηλωτές» δήλωσε ο Τζο Στορκ, αναπληρωτής διευθυντής του HRW για τη Μέση Ανατολή.

Οι φόβοι της αντιπολίτευσης και των ακτιβιστών για τη συνέχιση της βίαιης καταστολής, παρά τις ανακοινώσεις του Άσαντ, επιβεβαιώθηκαν στις σημερινές διαδηλώσεις. Τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις σημερινές διαδηλώσεις από αστυνομικά πυρά.«Η συριακές δυνάμεις ασφαλείας διέπραξαν σφαγές σε πολλές πόλεις και περιοχές της Συρίας σήμερα, και έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής 72 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες», αναφέρει η εδρεύουσα στο Λονδίνο συριακή Επιτροπή για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε ανακοίνωση που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο. Εξάλλου, πολλοί σύριοι ακτιβιστές έχουν δημοσιεύσει κατάλογο των σημερινών θυμάτων, που φέρονται να είναι περισσότεροι από 70.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, περίπου 14 άτομα σκοτώθηκαν στην Εζρέχ, τοποθεσία στην επαρχία Ντεράα, που βρίσκεται νότια της Δαμασκού. Μία ακόμη γυναίκα σκοτώθηκε στο Χιράκ επίσης περιοχή της ίδιας πόλης. Η Ντεράα αποτελεί το επίκεντρο του αντικαθεστωτικού κύματος που έχει ξεσπάσει από τις 15 Μαρτίου στη χώρα.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για εννέα νεκρούς στις διαδηλώσεις στη Ντούμα, προάστιο της Δαμασκού.«Χιλιάδες άνθρωποι έχουν κατέβει στους δρόμους του Ντούμα. Βοήθησα να μεταφερθούν τρεις άνθρωποι που είχαν τραυματιστεί από σφαίρες στα πόδια», τόνισε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Μπαρζέχ, ένας στην Χαράστα και τρεις στην Μαανταμίγια.

Με σφαίρες επιχείρησε η αστυνομία να διαλύσει και τη διαδήλωση στην πόλη Χόμς, στην κεντρική Συρία, με τις μαρτυρίες να κάνουν λόγο για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς. Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ «για να διαλύσουν τρεις ομάδες διαδηλωτών, οι οποίοι κατευθύνονταν από πολλές συνοικίες προς την κεντρική πλατεία για να συγκεντρωθούν εκεί», προσέθεσε ο Νάουαρ αλ Όμαρ, ακτιβιστής.

Αστυνομικά πυρά εναντίον διαδηλωτών και στην πόλη Χάμα, στη βόρεια Δαμασκό, όπου δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν. «Είδαμε δύο ελεύθερους σκοπευτές πάνω στο κτίριο. Κανένας από εμάς δεν είχε όπλα. Υπάρχουν απώλειες, ενδεχομένως δύο νεκροί», σημείωσε ο αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος βρισκόταν στη διαδήλωση. Δύο ακόμη διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη Λατάκια, το κύριο λιμάνι της χώρας που βρίσκεται 350 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Δαμασκού

Οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα για να διαλύσουν διαδήλωση στην περιοχή Μιντάν της Δαμασκού, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα. «Οι δυνάμεις ασφαλείας έρριξαν δακρυγόνα από γέφυρα πάνω από το Μιντάν», δήλωνε ο αυτόπτης μάρτυρας τηλεφωνικά στο Reuters, την ώρα που το πλήθος ακουγόταν να φωνάζει «ο λαός θέλει την ανατροπή του καθεστώτος». Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην πόλη Καμισλί, στη βορειοανατολική Συρία.