Στο τραπέζι των -ανεπίσημων- συζητήσεων που γίνονται αυτή την περίοδο στην Ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους είναι και το θέμα της επαναγοράς ελληνικού χρέους, όπως είπε την Παρασκευή από το Νταβός της Ελβετίας ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.

Ads

Αξίζει να συζητηθεί η ιδέα να επαναγοράσει η Ελλάδα το χρέος της σε τιμή κατώτερη της ονομαστικής, δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με το Reuters.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «Για να γίνει αυτό χρειάζονται χρήματα και έτσι είναι μία ιδέα που συζητείται, όχι επισήμως […] Η ιδέα, όπως και άλλες, αξίζει κάποια συζήτηση».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε ακόμα ότι η ολοκληρωμένη λύση-πακέτο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, που αναμένεται τους επόμενους δύο μήνες, θα βοηθήσει να βελτιωθεί το κλίμα στις αγορές. «Αυτό θα μας επιτρέψει κατά τη διάρκεια του έτους, ίσως κατά το τέλος της χρονιάς, να επιστρέψουμε με εκδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας», πρόσθεσε σε συνέντευξή του στο Reuters Insider. Παρατήρησε ακόμα ότι χρειάζεται να ενισχυθούν η «δύναμη πυρός» και η ευελιξία του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης EFSF.

Ads

Εντός μηνών οι αποφάσεις για το μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων

Την εκτίμηση ότι οι αποφάσεις για τον μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων στην Ευρωζώνη θα ληφθούν μέσα στους επόμενους μήνες, εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg από το Νταβός της Ελβετίας.

Σε ερώτηση για το το εάν το 2011 θα είναι πιο δύσκολο έτος για την ελληνική οικονομία, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως παρά τις οποίες δυσκολίες η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σταθεροποιείται. Ειδικότερα, υπογράμμισε πως η αβεβαιότητα που επικρατούσε προ εξαμήνου δεν υφίσταται πλέον, αφενός λόγω της ύπαρξης του μηχανισμού στήριξης, αφετέρου λόγω της μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής που οδήγησε το 2010 σε μείωση του ελλείμματος κατά 6% του ΑΕΠ, αλλά και των προωθούμενων διαρθρωτικών αλλαγών που διασφαλίζουν ότι η ελληνική οικονομία θα γίνει πιο ανταγωνιστική.

«Κάνοντας όλα αυτά διασφαλίσαμε τον απαραίτητο χρόνο, προκειμένου τόσο ως Ελλάδα όσο και ως Ευρώπη να εξετάσουμε λύσεις πιο μόνιμου χαρακτήρα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές εντός του 2011 δήλωσε ότι είναι κάτι που εύχεται να συμβεί. Σημείωσε πως η Ελλάδα εκδίδει σε μηνιαία βάση έντοκα γραμμάτια, ωστόσο δεν έχει εκδώσει ομόλογα καθώς οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν. «Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν οι αγορές» είπε, προσθέτοντας πως τον Οκτώβριο τα spread είχαν υποχωρήσει κατά 300 μονάδες για την Ελλάδα, ωστόσο ανέκαμψαν εκ νέου λόγω διαφόρων γεγονότων που τροφοδότησαν την αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία.

«Εάν έχουμε τις σωστές αποφάσεις τους επόμενους μήνες τότε ελπίζω ότι η κατάσταση θα διαφοροποιηθεί πλήρως και θα μας επιτραπεί να επιστρέψουμε στις αγορές μέσα στο έτος» σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας πως από την στιγμή που το επιτόκιο του μηχανισμού στήριξης είναι στο 5%, ενδεχόμενος δανεισμός από τις αγορές με υψηλότερο κόστος θα ήταν ασύμφορος. Ωστόσο, σημείωσε πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει έκδοση Ομολόγων της Διασποράς.

Ερωτηθείς για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το ενδεχόμενο να επιτρέπει την επαναγορά κρατικού χρέους ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως η συγκεκριμένη συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη και ακόμη διατυπώνονται απόψεις για την ευελιξία του Ταμείου, τους δανειακούς όρους, για το τι θα μπορεί και τι δεν θα μπορεί να κάνει. «Είναι καλό που όλα βρίσκονται προς συζήτηση στο τραπέζι» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, εκφράζοντας την ελπίδα οι αρχηγοί κρατών θα καταλήξουν σε τελικές αποφάσεις τους επόμενους μήνες. Διευκρίνισε ωστόσο πως θα πρόκειται για συνδυασμένα και στοχευμένα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και όχι για μεμονωμένες προσωρινές παρεμβάσεις. «Τα μέτρα θα περνάνε το μήνυμα στις αγορές ότι είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το ευρώ και να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Λαγκάρντ: Η αγορά ομολόγων από τον μηχανισμό στήριξης «αξίζει να εξεταστεί»

Στο μεταξύ, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ είπε στο Reuters Insider ότι η χρήση του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης για την αγορά κρατικών ομολόγων «είναι μια ιδέα που αξίζει να εξεταστεί στο πλαίσιο των μέτρων για να γίνει πιο ευέλικτος ο μηχανισμός». Ερωτηθείσα εάν το ταμείο θα πρέπει να είναι σε θέση να δανείζει σε χώρες προκειμένου αυτές να επαναγοράζουν τα ομόλογά τους, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι: «Προφανώς, θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε ό,τι είναι κατάλληλο και αποτελεσματικό. Η αγορά ομολόγων είναι μία επιλογή. Θα πρέπει να την κοιτάξουμε. Θα πρέπει να ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατά και να αποφασίσουμε τι είναι πιο αποτελεσματικό».

Καλούμενη να σχολιάσει τις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου ότι συζητείται ανεπισήμως η ιδέα επαναγοράς ελληνικού χρέους σε τιμή κατώτερη της ονομαστικής, η Γαλλίδα υπουργός είπε: «Δεν έχω εξετάσει τα υπέρ και τα κατά αυτής της συγκεκριμένης επιλογής, αλλά νομίζω ότι επί του παρόντος ο συνάδελφος και φίλος μου Γιώργος έχει προτεραιότητα να εκπληρώσει τους όρους που ζητήθηκαν από την Ελλάδα στα πλαίσια του πακέτου στήριξης».

Το θέμα της επαναγοράς ελληνικού χρέους είναι μία από τις πολλές ιδέες που βρίσκονται υπό συζήτηση αυτήν την περίοδο στην ευρωζώνη, δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου οικονομίας, Όλι Ρεν, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

«Η συζήτηση είναι ανοιχτή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να βρουν τους τρόπους για να δοθεί η πιο αποτελεσματική λύση, μέσω ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης» δήλωσε ο Αλταφάζ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για τη λειτουργία και του σημερινού μηχανισμού στήριξης.

«Στόχος είναι να καθησυχάσουμε τις αμφιβολίες των αγορών» και η ευρωζώνη να αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τα πιο απίθανα και δυσάρεστα σενάρια, κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, θετική είναι η εικόνα της Ελλάδας στο Νταβός φέτος, σύμφωνα με την εκτίμηση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, όπως τη διατύπωσε σε δήλωσή του σήμερα το πρωί. Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, αναγνωρίζεται απ’ όλους η προσπάθεια της χώρας, καθώς και το γεγονός ότι πιάνουν τόπο οι θυσίες και οι κόποι του ελληνικού λαού, αλλά και η αποφασιστικότητα των Ελλήνων και της κυβέρνησης.