Θετική είναι η εικόνα της Ελλάδας στο Νταβός φέτος, σύμφωνα με την εκτίμηση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, όπως τη διατύπωσε σε δήλωσή του σήμερα το πρωί. Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, αναγνωρίζεται απ’ όλους η προσπάθεια της χώρας, καθώς και το γεγονός ότι πιάνουν τόπο οι θυσίες και οι κόποι του ελληνικού λαού, αλλά και η αποφασιστικότητα των Ελλήνων και της κυβέρνησης.

Ads

Η Ελλάδα, όπως φάνηκε αυτές τις μέρες ανακτά την αξιοπιστία της και τη συνέπειά της και διατηρεί την ελπίδα και την προοπτική της, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αυτή την προσπάθεια, υπογράμμισε, πρέπει όλοι να την υπερασπιστούμε και να την συνεχίσουμε για την περαιτέρω τόνωση της ελπίδας και της προοπτικής της χώρας.

Με τη δήλωση αυτή ο πρωθυπουργός αναφερόταν εμμέσως και στο μεταναστευτικό, και όλα όσα μπορούν διαταράξουν την ομαλή πορεία της χώρας και την έξοδό της από την κρίση.

Ads

Παράλληλα, ο Γιώργος Παπανδρέου διέψευσε εκ νέου τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης χρέους ή «κουρέματος». «Εάν ήταν η Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση ή “κούρεμα” θα το είχε ήδη κάνει από την αρχή της κρίσης», δήλωσε, μιλώντας σε 30 δημοσιογράφους. Παράλληλα, επανέλαβε τη φράση πως η κυβέρνηση έχει «οδικό χάρτη» για έξοδο από την κρίση. Ακόμη, υποστήριξε ότι «ακόμα και με μηδενικό χρέος η Ελλάδα έπρεπε να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που ήδη γίνονται». «Έχουμε φιλόδοξο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε και θα επαναφέρουμε την οικονομία σε υγιείς βάσεις», δήλωσε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ερωτηθείς αν υπάρχει θυμός στον κόσμο και αίσθημα μη δικαιοσύνης, υποστήριξε ότι «ο κόσμος δίνει στήριξη ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη εποχή καθώς αντιλαμβάνεται ότι αλλάζουμε τη χώρα». Ο Γιώργος Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι έχουν ληφθεί πολύ σκληρά μέτρα, ωστόσο, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση βρήκε μεγάλη σπατάλη, κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια». «Έχει ήδη αρχίσει η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ατόμων που δεν πλήρωναν φόρους», δήλωσε σχετικά με το αίσθημα μη δικαιοσύνης.

Σχετικά με τον σκεπτικισμό των αγορών ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι χρειάζεται και ό,τι είναι αναγκαίο και είναι σημαντική η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η διαφάνεια και η δραστηριοποίηση σε νέους τομείς.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι «όλα τα κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βάλουν σε τάξη την οικονομία τους. Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός έχει μεγάλες δυνατότητες και η Ευρώπη πρέπει να έχει στη διάθεσή της όλα τα αναγκαία εργαλεία. Πρέπει να γίνουν επενδύσεις στις υποδομές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Εμείς από την πλευρά μας δεσμευόμαστε να κάνουμε εκείνες τις αλλαγές που θα κάνουν περήφανη την Ελλάδα».

«Η κρίση είναι μια ευκαιρία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Αυτό το έχουν κατανοήσει οι ευρωπαίοι ηγέτες, γι΄ αυτό και στηρίζουν το ευρώ για το οποίο αναμένονται αποφάσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου. Τέλος σχετικά με το θέμα της επαναγοράς χρέους από την Ελλάδα, το οποίο, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι συζητήσεις γίνονται αλλά η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε αυτές.

Εν τω μεταξύ, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελβετίας, Ντόρις Λόιτχαρτ, ώστε να συζητήσουν τη σύσταση διμερούς επιτροπής, η οποία θα ελέγξει αν έχουν διαφύγει κεφάλαια από την Ελλάδα που δεν έχουν φορολογηθεί στη χώρα μας.