Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το τελευταίο χτύπημα του Ισραήλ στη Ράφα (συνοικία Τελ Αλ Σουλτάν), στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου βομβάρδισε καταυλισμό εκτοπισμένων, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, και πάρα πολλοί να τραυματιστούν.

Ads

Η υπηρεσία Πολιτικής Αμυνας της Γάζας επιβεβαίωσε τα ισραηλινά πλήγματα σε αυτήν την περιοχή της Ράφα όπου, σύμφωνα με την υπηρεσία, διαμένουν περίπου 100.000 άνθρωποι, εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα, λόγω των επιθέσεων του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε βομβαρδισμό με «πυρομαχικά ακριβείας» εναντίον «κτιριακού συγκροτήματος της Χαμάς στη Ράφα» όπου κατ’ αυτόν «επιχειρούσαν σημαντικοί τρομοκράτες» του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, προσθέτοντας ότι είναι «ενήμερος» για το ότι «έπαθαν κακό άμαχοι» στην περιοχή και ότι το συμβάν τελεί «υπό εξέταση».

Διαβάστε επίσης: «Δημοσιογράφοι Xωρίς Σύνορα» / Νέα προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εναντίον του Ισραήλ για τον θάνατο δημοσιογράφων στην Γάζα

Ads

ΟΗΕ: «Τερατώδης θηριωδία»

Η Francesca Albanese, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα παλαιστινιακά εδάφη, χαρακτήρισε την επίθεση του Ισραήλ στον καταυλισμό σκηνών στη Ράφα ως «ακόμη μεγαλύτερη φρίκη».

«Αυτή η σκληρότητα, μαζί με την κατάφωρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου και του συστήματος, είναι απαράδεκτη», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Χ. «Η Γενοκτονία στη Γάζα δεν θα τελειώσει εύκολα χωρίς εξωτερική πίεση: το Ισραήλ πρέπει να αντιμετωπίσει κυρώσεις, δικαιοσύνη, αναστολή συμφωνιών, εμπορικών συναλλαγών, εταιρικών σχέσεων και επενδύσεων, καθώς και συμμετοχή σε διεθνή φόρουμ».

Επίσης, ο Balakrishnan Rajagopal, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη στέγαση, ζήτησε να ληφθούν μέτρα κατά του Ισραήλ μετά την τελευταία επίθεσή του εναντίον εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη Ράφα.

«Η επίθεση σε γυναίκες και παιδιά, ενώ κρύβονται στα καταφύγιά τους στη Ράφα, είναι μια τερατώδης θηριωδία. Χρειαζόμαστε συντονισμένη παγκόσμια δράση για να σταματήσουμε τις ενέργειες του Ισραήλ τώρα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ.

Διεθνείς αντιδράσεις για την επίθεση στη Ράφα

Μιλώντας ενόψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζόζεπ Μπορέλ, δήλωσε ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, η οποία διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, πρέπει να εφαρμοστεί.

Είπε επίσης ότι θα εργαστεί για την επίτευξη μιας πολιτικής απόφασης σχετικά με την έναρξη μιας ειδικής αποστολής βοήθειας της ΕΕ για το συνοριακό πέρασμα της Ράφα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες, δήλωσε πως «ο χθεσινός βομβαρδισμός [στη Ράφα] είναι μια ακόμη ημέρα με αθώους Παλαιστίνιους πολίτες να σκοτώνονται». «Αυτό τονίζει αυτό που… οι τρεις από τις τρεις χώρες μας ζητούν εδώ και πολύ καιρό… μια άμεση κατάπαυση του πυρός», είπε επίσης, αναφερόμενος και στη Νορβηγία και την Ιρλανδία, όπου μαζί με την Ισπανία πρόκειται να αναγνωρίσουν επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης.

«Αλλά η βαρύτητα είναι ακόμη μεγαλύτερη γιατί έρχεται μετά από μια απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που, για άλλη μια φορά, θέλω να υπενθυμίσω ότι είναι δεσμευτικές και υποχρεωτικές για όλα τα μέρη».

«Νομίζω ότι αυτή τη φορά πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας όχι μόνο για άμεση κατάπαυση του πυρός, αλλά και για να υποστηρίξουμε το διεθνές δίκαιο και τα Ηνωμένα Έθνη».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Espen Barth Eide, δήλωσε από την πλευρά του:

«Νομίζω ότι και οι τρεις μας εδώ και μήνες λέμε ότι ανησυχούμε ότι ο ισραηλινός τρόπος πολέμου στη Γάζα παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Τώρα ξέρουμε. Είχαμε μια υποχρεωτική εντολή από το Διεθνές Δικαστήριο που διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Ράφα.

»Είναι υποχρεωτική. Είναι δεσμευτική, πράγμα που σημαίνει ότι η συνέχιση… στη Ράφα αποτελεί ουσιαστική παραβίαση της απόφασης».

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας χαρακτήρισε «βάρβαρη» τη χθεσινοβραδινή επίθεση σε καταυλισμό σκηνών στη Ράφα.

«Η Γάζα είναι ένας πολύ μικρός θύλακας, πυκνοκατοικημένος», είπε και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί κανείς να βομβαρδίσει μια τέτοια περιοχή χωρίς συγκλονιστικές συνέπειες όσον αφορά αθώα παιδιά και αμάχους».

«Θα προτρέπαμε το Ισραήλ να σταματήσει, να σταματήσει τώρα, όσον αφορά τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα», υπογράμμισε.

Επιπλέον, η ActionAid, η ανθρωπιστική οργάνωση, δήλωσε «εξοργισμένη και συντετριμμένη από τις πρόσφατες επιθέσεις στη δυτική Ράφα, όπου ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εκτόξευσαν οκτώ πυραύλους εναντίον πρόχειρων καταυλισμών που στεγάζουν εσωτερικά εκτοπισμένους (IDPs) δίπλα σε αποθήκες της UNRWA που αποθηκεύουν ζωτικής σημασίας βοήθεια».

Και πρόσθεσε: «Οι εικόνες που έρχονται από τους εταίρους μας με τα καμένα σώματα είναι ένα πλήγμα στο πρόσωπο της ανθρωπότητας και της παγκόσμιας κοινότητας, η οποία μέχρι στιγμής έχει αποτύχει να προστατεύσει το λαό της Γάζας. Ένας από τους δικούς μας συναδέλφους της ActionAid γλίτωσε οριακά από αυτή τη θηριωδία, έχοντας εγκαταλείψει το καταφύγιο μόλις μια μέρα πριν από την επίθεση. Αλλά η ασφάλεια κανενός δεν είναι εγγυημένη στη Γάζα».

Ο Χάμζα Γιούσαφ, πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας, έγραψε επίσης: «Λίγες ημέρες μετά την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου να σταματήσει το Ισραήλ τη στρατιωτική του επίθεση στη Ράφα, η ισραηλινή κυβέρνηση βομβαρδίζει εκτοπισμένους ανθρώπους που ζουν σε σκηνές. Αθώοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά διαμελίζονται και καίγονται ζωντανοί. Γίνετε μάρτυρες των εικόνων και αναρωτηθείτε, είστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας;»

Αντιδράσεις υπήρξαν και στις ΗΠΑ, με τον Αμερικανό Δημοκρατικό βουλευτή Ro Khanna να καλεί το Ισραήλ να τερματίσει την επίθεση στη νότια πόλη της Γάζας.

«Ο Νετανιάχου πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επίθεση στη Ράφα», ανέφερε ο Khanna σε ανάρτησή του στο X.

«Η φρικτή απώλεια αθώων ζωών σήμερα με τον βομβαρδισμό ενός προσφυγικού καταυλισμού υπογραμμίζει την ηθική επείγουσα ανάγκη να σταματήσει η εκστρατεία στη Ράφα», δήλωσε ο Khanna.