Άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Νέα Καληδονία την Τρίτη υποσχέθηκε με ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία, όμως το διεθνές αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό μέχρι την Κυριακή.

Ads

Η άρση των έκτακτων μέτρων, τα οποία έχουν τεθεί σε ισχύ από τις 16 Μαΐου στη νησιωτική γαλλική κτήση του Νότιου Ειρηνικού, είναι προγραμματισμένη για αύριο στις 05:00 στη Νουμεά (τοπική ώρα, 21:00 σήμερα ώρα Ελλάδας).

Διαβάστε επίσης: Νέα Καληδονία – Το τελευταίο σπάραγμα της αποικιοκρατίας / Διαρκής αγώνας για γη και ελευθερία

Στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων αυτών «θα επιτραπούν οι συγκεντρώσεις των διαφόρων συνιστωσών του FLNKS (σ.σ.: του κύριου κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας) και τις επισκέψεις αιρετών ή αξιωματούχων στα οδοφράγματα για να ζητήσουν την άρση τους», εξήγησε η προεδρία σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ads

Το διεθνές αεροδρόμιο της Νουμεά, το οποίο παραμένει από τις 14 Μαΐου κλειστό για τις εμπορικές πτήσεις, θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή 2 Ιουνίου, ανακοίνωσε η εταιρεία που εξασφαλίζει τη λειτουργία του, παρά τη μείωση των βιαιοτήτων.

Η οδός που οδηγεί στο αεροδρόμιο είναι σε διάφορα σημεία κατεστραμμένη και εξακολουθούν να βρίσκονται ππάνω σ’ αυτή πυρπολημένα αυτοκίνητα, σύμφωνα με τοπικές πηγές.

Οι απομακρύνσεις εκατοντάδων τουριστών, οι οποίοι είχαν αποκλεισθεί, πραγματοποιούνται από το αεροδρόμιο της Μαζεντά στη Νουμεά.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μετά τους Αυστραλούς και τους Νεοζηλανδούς από την Τρίτη, οι πρώτοι Γάλλοι τουρίστες που παρέμεναν παγιδευμένοι μπόρεσαν να αναχωρήσουν το Σάββατο με στρατιωτικά αεροπλάνα.

Το Παρίσι ανακοίνωσε επίσης την ανάπτυξη επιπλέον 480 αστυνομικών, αυξάνοντας τον αριθμό των γαλλικών δυνάμεων ασφαλείας στη Νέα Καληδονία σε περίπου 3.500.

Οι διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας από την γαλλική αποικιοκρατία αντιμετωπίστηκαν με άγρια καταστολή και μεταφορά στρατού από την Γαλλία, με αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον επτά άνθρωποι και να γίνουν εκατοντάδες συλλήψεις.

Αφορμή αυτή τη φορά ήταν μια συνταγματική μεταρρύθμιση που σχεδιάζεται από το Παρίσι που θα δώσει δικαίωμα ψήφου στις επαρχιακές εκλογές σε χιλιάδες γεννημένους στη Γαλλία κατοίκους του αρχιπελάγους και θα τους προσφέρει έτσι περισσότερη εκλογική επιρροή.

Ουσιαστικά πρόκειται για εποίκους – κατά το ισραηλινό μοντέλο στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη – που με την παραπάνω μεταρρύθμιση θα εκληφθούν ως «ντόπιοι», με στόχο να ενισχύσουν την αποικιοκρατία και μέσω της ψήφου.

Οι αυτόχθονες Κανάκ ελπίζουν εδώ και καιρό σε ένα δικό τους κράτος και τώρα φοβούνται ότι η μεταρρύθμιση θα είναι σε βάρος τους.

Σε τρία δημοψηφίσματα, το 2018, το 2020 και το 2021, οι κάτοικοι της πρώην γαλλικής αποικίας είχαν ψηφίσει να παραμείνουν μέρος της Γαλλίας, ωστόσο και εκείνα τα δημοψηφίσματα είχαν την «σφραγίδα» του εποικισμού. Μετά την τελευταία ψηφοφορία, την οποία είχαν μποϊκοτάρει οι Κανάκ, οι συνομιλίες για ένα νέο καθεστώς έχουν τελματώσει.