Ψηφιακά θα γίνουν οι εξετάσεις στα πανεπιστήμια, έτσι ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο λόγω των καταλήψεων σε εκατοντάδες σχολές που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των αντιδράσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας για τα ιδιωτικά -μη κρατικά σύμφωνα με την κυβέρνηση- πανεπιστήμια.

Ads

Αυτό αποφασίστηκε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ πρυτάνεων και του Υπουργείου Παιδείας.

Υπενθυμίζεται πως οι πρυτανικές αρχές είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να χαθεί η εξεταστική περίοδος σε ορισμένα ιδρύματα, ενώ ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, έστειλε πριν λίγες μέρες ερμηνευτική εγκύκλιο με την οποία υπογραμμίζει ότι με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο οι εξετάσεις των πανεπιστημίων μπορούν να γίνουν ψηφιακά.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, σε εξέλιξη βρίσκεται εισαγγελική έρευνα για τις καταλήψεις στο ΑΠΘ, με διπλή στόχευση: αφενός κατά όσων συμμετέχουν στις καταλήψεις και αφετέρου κατά των πρυτανικών αρχών και των αρμόδιων οργάνων όσον αφορά τις ενέργειές τους για την αποτροπή των καταλήψεων στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.

Ads

Επίσης, προκαταρκτική εξέταση έχει διατάξει εδώ και μέρες και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, βάζοντας στο στόχαστρο, τόσο τους φοιτητές, όσο και διοικήσεις, αναφορικά με τις καταλήψεις.

Η ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων

«Σήμερα Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων με θέμα “Διεξαγωγή εκπαιδευτικής διαδικασίας στα Πανεπιστήμια” με τη συμμετοχή του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, και του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Καθηγητή Οδυσσέα Ζώρα.

Συζητήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα το πλαίσιο διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας όσον αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για υλοποίηση του διδακτικού εξαμήνου και την εξ αποστάσεως αξιολόγηση για τη διενέργεια των εξετάσεων. Προτεραιότητα για τη Σύνοδο των Πρυτάνεων αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών διαδικασιών με την αξιοποίηση και των εξ αποστάσεως μεθόδων, εφόσον αυτές απαιτηθούν. Για τον σκοπό αυτό τα ΑΕΙ με αποφάσεις των Συγκλήτων τους θα καθορίσουν τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα και το βέλτιστο χρονικό πλαίσιο.

Οι πρυτανικές αρχές των ελληνικών ΑΕΙ υπηρετούν με αίσθημα ευθύνης τα πανεπιστήμια σε όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας. Η Σύνοδος εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τη στοχοποίηση των πρυτανικών αρχών, με αποκορύφωση την εισαγγελική παρέμβαση.

Η Σύνοδος επαναδιατύπωσε για μια ακόμη φορά την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου Πανεπιστημίου».