Λιγομίλητος εμφανίσθηκε ο Μιχάλης Χριστοφοράκος ενώπιον του κλιμακίου των Ελλήνων βουλευτών που έχουν μεταβεί στο Μόναχο για να πάρουν την κατάθεσή του σχετικά με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και τη διαδρομή του πολιτικού χρήματος.
Ads
Ο πρώην ισχυρός άνδρας της εταιρείας κλήθηκε να αποκαλύψει, μεταξύ άλλων ποιους πολιτικούς, ποια κόμματα και ποιους κρατικούς αξιωματούχους χρημάτιζε, αλλά και να δώσει εξηγήσεις για το μεγάλο αριθμό συναντήσεων που είχε με πολιτικούς στο γραφείο του, ωστόσο ο ίδιος κατέθεσε πολύ λιγότερα από όσα είχε αποκαλύψει στο παρελθόν, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι δεν είχε ποτέ ιδιαίτερη σχέση πολιτικούς στην Ελλάδα.
Επιπλέον, υποστήριξε ότι δεν έχει δώσει ποτέ δώρα ιδιαίτερης αξίας, αλλά ούτε και χορηγίες, καθώς και ότι ποτέ δεν του ζητήθηκε να δώσει. Σημειώνεται ότι οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν είναι γραπτές και είχαν δοθεί εκ των προτέρων, όπως και στους υπόλοιπους μάρτυρες που θα καταθέσουν.
«Δεν είπε τίποτα καινούργιο αντιθέτως περιόρισε και όσα είχε καταθέσει στο παρελθόν», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας. Από την πλευρά του ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι «Ο Χριστοφοράκος αρνήθηκε τους πάντες και τα πάντα και είπε ότι δεν έχει καμία σχέση με κανέναν σε κανένα επίπεδο, ούτε πολιτικό, ούτε κοινωνικό, ούτε οικογενειακό».
Μάλιστα, ο βουλευτής της ΝΔ, Γρηγόρης Αποστολάκος εκτίμησε ότι «ο κ. Χριστοφοράκος επέλεξε να τύχει της προστασίας του γερμανικού κράτους και όχι της προστασίας που του παρέχει το ελληνικό δίκαιο και το ελληνικό κράτος».
Για «σικέ διαδικασία και στο Μόναχο», έκανε λόγο ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης, «Φάνηκε ότι ο κ. Χριστοφοράκος κάνει μια προσπάθεια καθυστέρησης, αλλά έχουμε ιώβεια υπομονή», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος απάντησε σε μόλις δύο από τις επτά ερωτήσεις κάνοντας χρήση του δικαιώματος να σιωπήσει με την επίκληση της ιδιότητας του κατηγορουμένου στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της επιτροπής, Δημήτρης Παπαδημούλης, αρνήθηκε να συμμετάσχει στο ταξίδι στην Γερμανία, καθώς είχε δηλώσει ότι «το ταξίδι δεν θα βγάλει τίποτα, γιατί γίνεται με όρους που βολεύει τη Siemens».
Χθες, Τρίτη, κατάθεσε στην επιτροπή ο βασικός διαχειριστής των «μαύρων ταμείων» της εταιρείας Ράινχαρτ Σίκατσεκ, ο οποίος βεβαίωσε ότι η Siemens έδινε «πολιτικό» χρήμα στην Ελλάδα, αλλά αρνήθηκε να δώσει ονόματα, υποστηρίζοντας ότι δεν γνωρίζει τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση. Παρέπεμψε δε, την επιτροπή στον Μιχάλη Χριστοφοράκο.
Μέσω των μαύρων ταμείων της Siemens, διοχετεύθηκαν 1,3 δις ευρώ για μίζες της Siemens σε όλο τον κόσμο και την Ελλάδα. Τον Ιούλιο του 2008, o Σικατσεκ, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 108.000 ευρώ για το αδίκημα της απάτης σε βάρος της Siemens.
Το κλιμάκιο της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens μετέβη στο Μόναχο, όπου η εισαγγελία του Μονάχου που έχει χειριστεί την υπόθεση των «μαύρων» ταμείων της εταιρείας παρέχει διευκολύνσεις στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής που έχει ζητήσει η Ελλάδα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >