Για τα όσα έζησαν οι 12 πρόσφυγες που αιχμαλωτίστηκαν από τους 3 «αυτόκλητους πολιτοφύλακες» στην περιοχή του Έβρου την Τρίτη 22 Αυγούστου μίλησε η δικηγόρος Κατερίνα Γεωργιάδου, η οποία έχει αναλάβει τους 8.

Ads

«Μετά από μία μαραθώνια διαδικασία απολογιών που ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Δικαστικό Μέγαρο της Αλεξανδρούπολης, με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα αποφυλακίστηκαν χωρίς όρους οι οκτώ πρόσφυγες που εκπροσωπώ (από κοινού με έναν ακόμη δικηγόρο), όπως και ένας ακόμη. Κατηγορούντο για απόπειρα εμπρησμού με μοναδικό στοιχείο την κατάθεση του δράστη της εις βάρος τους αρπαγής και εγκλεισμού σε τρέιλερ», ανέφερε μεταξύ άλλων στο Open.

«Αντίθετα, οι δράστες της εις βάρος τους αρπαγής, βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά από διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα. Την τελική απόφαση για προφυλάκιση θα λάβει το Συμβούλιο την Τετάρτη όπως αναμένεται», πρόσθεσε η ίδια.

Όπως τόνισε επιπλέον, «οι άνθρωποι αυτοί εγκλωβίστηκαν. Τους εγκλώβισαν, τους υφάρπαξαν και τους έκλεισαν μέσα σε ένα τρέιλερ. Τους άφησαν εκεί για αρκετή ώρα. Δεν τους άφηναν να βγουν έξω, δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν, ήταν κλεισμένοι μέσα … τόσες ώρες μέσα σε έναν τέτοιο χώρο. Οι εντολείς μας λένε ότι τους ασκήθηκε βία, προκειμένου να μπουν μέσα στο τρέιλερ … υπάρχουν φωτογραφίες σε ειδησεογραφικά site που υποδεικνύουν ότι υπήρχαν εκεί ολόκληρες οικογένειες και παιδιά, δεν ήταν μόνο αυτοί οι άνθρωποι. Τους διαχώρισαν, έβαλαν μόνο τον ανδρικό πληθυσμό, τους άνδρες, μέσα στο τρέιλερ».

Ads

Η κ. Γεωργιάδου αναφέρθηκε και στο δεύτερο συμβάν που είδε το φως της δημοσιότητας, ξανά στον Έβρο, θυμίζοντας πως το αρχικό συμβάν «σημειώθηκε στις 22 Αυγούστου και είναι έργο της Δικαιοσύνης να διερευνήσει αν το νέο αντίστοιχο φαινόμενο που αποκαλύφθηκε χτες Δευτέρα 28/8 αποτελεί μίμηση του πρώτου».

Τέλους, σχολιάζοντας αναφορές σε ΜΜΕ που μιλούν για «αιθαίρετους οικιστές» στην περιοχή του Δέλτα του Έβρου που εμπλέκονται με σειρά παραβατικών πρακτικών, η κα Γεωργιάδου είπε ότι «στοιχεία υπάρχουν, δημοσιοποιούνται επώνυμα … καλούμε τις αρμόδιες Αρχές να προχωρήσουν στις ανάλογες ενέργειες και έρευνες».

 

Τι κατηγορίες αντιμετωπίζουν οι τρεις συλληφθέντες

Σύμφωνα με την πρόταση του Εισαγγελέα οι κατηγορίες που αποδίδονται στους τρεις συλληφθέντες αφορούν στη διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια με ρατσιστικά κίνητρα σε συνδυασμό με αρπαγή με ρατσιστικά κίνητρα από κοινού και συναυτουργία και έκθεση σε κίνδυνο, ενώ τον ιδιοκτήτη του οχήματος βαρύνει και η κατηγορία της παράβασης της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μετά το πέρας της διαδικασίας την Παρασκευή 25/8 ο Βασίλης Δεμίρης, συνήγορος του 45χρονου ιδιοκτήτη του οχήματος που εμφανίζεται σε βίντεο που ανάρτησε ο ίδιος να έλκει το τρέιλερ, «προέκυψε διαφωνία μεταξύ της ανακρίτριας και της εισαγγελέως ως προς την επιβολή προσωρινής κρατήσεως».

«Τη διαφωνία αυτή καλείται να λύσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών εντός πέντε ημερών όπως προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Μέχρι τότε έχει επιβληθεί ο όρος του κατ’ οίκον περιορισμού, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της αφαίρεσης διαβατηρίου», συμπλήρωσε.

Η αρχική ανακοίνωση των δικηγόρων των μεταναστών

Μετά από μια μαραθώνια διαδικασία απολογιών που ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ στο Δικαστικό Μέγαρο Αλεξανδρούπολης, ανακρίτρια και εισαγγελέας συμφώνησαν στην αποφυλάκιση χωρίς όρους των 8 προσφύγων Συριακής υπηκοότητας και του 1 πακιστανικής υπηκοότητας, που κατηγορούνταν για απόπειρα εμπρησμού, με μοναδικό στοιχείο την κατάθεση του δράστη της σε βάρος τους αρπαγής και εγκλεισμού σε τρέιλερ στις 22 Αυγούστου. Μετά και την αποφυλάκιση χωρίς όρους των 4 κατηγορουμένων Πακιστανικής καταγωγής την Παρασκευή 25 Αυγούστου, και με δεδομένο ότι οι 13 Σύριοι και Πακιστανοί πολίτες δεν διαθέτουν γνωστή κατοικία στη χώρα, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η κατηγορία σε βάρος τους κρίθηκε έωλη. Οι δράστες της σε βάρος τους αρπαγής βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, μετά από τη διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα, και την τελική απόφαση για την προφυλάκισή τους θα λάβει το Συμβούλιο.

Η υπόθεση δεν έχει τελειώσει. Οι 13 πρόσφυγες συνεχίζουν να κρατούνται διοικητικά λόγω παράνομης εισόδου στη χώρα. Με δεδομένο ότι αποτελούν ήδη θύματα και ουσιώδεις μάρτυρες εγκληματικών ενεργειών που διώχθηκαν με το άρθρο 82α του Ποινικού Κώδικα για το έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση υποστήριξης της κατηγορίας, πρέπει να προχωρήσει άμεσα η χορήγηση άδειας παραμονής και στους 13 για ανθρωπιστικούς/εξαιρετικούς λόγους. Πέραν των δικών μας ενεργειών, οι αστυνομικές αρχές και το Τμήμα Ρατσιστικής Βίας της ΕΛΑΣ πρέπει να μεριμνήσουν για τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους χιλιάδες πολίτες που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους εντολείς μας και τους εκατοντάδες που βοήθησαν στην κάλυψη των εξόδων για τη νομική τους υπεράσπιση. Η δυνατότητα εκπροσώπησης των εντολέων μας σήμανε την έμπρακτη άσκηση του δικαιώματός τους στην υπεράσπιση και την από πλευράς μας ανάδειξη του οργανωμένου ρατσιστικού χαρακτήρα των αυτόκλητων “πολιτοφυλακών” που δρούν στην περιοχή του Έβρου. Από νέο βιντεοληπτικό υλικό που δημοσιεύτηκε σήμερα, προκύπτει ότι το επίδικο περιστατικό ήταν κάθε άλλο παρά μεμονωμένο.

Αλεξανδρούπολη, 28/8/2023,

Αικατερίνη Γεωργιάδου, Γιάννης Πατζανακίδης,

συνήγοροι υπεράσπισης των 8 Σύριων προσφύγων στην υπόθεση της αρπαγής του Έβρου.