Η κοινή γνώμη, πλην της θλιβερής εξαίρεσης του ακροδεξιού περιθωρίου, παρακολουθεί συγκλονισμένη τις μαρτυρίες των επιζώντων του ναυαγίου, στα ανοιχτά της Πύλου. Μέχρι τις 9 απόψε το βράδυ, που λήγει το εθνικό πένθος, οι τόνοι της προεκλογικής αντιπαράθεσης ίσως να μην ανέβουν. Η ανείπωτη τραγωδία έφερε στο προσκήνιο (ξανά) τον Γολγοθά των κατατρεγμένων, την απύθμενη υποκρισία της Ε.Ε. αλλά και τις πιθανές ευθύνες των λιμενικών Αρχών.
Σε αυτό το μαύρο φόντο, είναι αμφίβολο αν, τα δάκρυα που χύνουν οι κορυφαίοι της Ν.Δ. θολώνουν το συνολικό στίγμα της γαλάζιας διακυβέρνησης στο προσφυγικό. Σίγουρα, πάντως, δεν ξεπλένουν την πτέρυγα ΛΑΟΣ της Ν.Δ.
Η …στροφή των Πλεύρη – Γεωργιάδη
Ως επιτομή της υποκρισίας, από τους θιασώτες των social media, εκλήφθηκε η ανάρτηση του Θ. Πλέυρη στο twitter. Ο πρώην υπουργός Υγείας, έκανε λόγο για «συγκλονιστικές εικόνες» από τον τόπο του ναυαγίου, πρόσθεσε ότι «οι σκέψεις μας είναι στους ανθρώπους και στους οικείους τους» ενώ έδωσε έμφαση στην εγκληματική δράση των διακινητών. Επιπλέον, ο Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε σε αναπαραγωγή (retweet) της δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω της οποίας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια τόσων αθώων ζωών.
Ο Θάνος Πλεύρης – το 2011 και στα πλαίσια εκδήλωσης του ακροδεξιού περιοδικού Patria – υποστήριζε ότι η φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να υφίσταται αν δεν υπάρχουν απώλειες, αν δεν υπάρχουν νεκροί. “Όταν είσαι εδώ δεν θα υπάρχουν κοινωνικές παροχές, δεν θα μπορείς να φας, να πιεις, δεν θα μπορείς να πας στο νοσοκομείο». Σημείωνε, στην ανατριχιαστική τοποθέτηση του, ότι «πρέπει να περνάνε χειρότερα -από τις χώρες τους» και πως “η κόλαση πρέπει να φαντάζει παράδεισος σε αυτό που θα ζουν εδώ!” O ‘Άδωνις Γεωργιάδης, το 2013 δε, υποστήριζε ότι «πρέπει να τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη (σ.σ. των προσφύγων) για να καταλάβουν ότι είναι ανεπιθύμητοι στη χώρα και να φύγουν».
Η σιωπή Μητσοτάκη
Συζητήσεις προκαλεί η απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη από το πολιτικό κάδρο της προσφυγικής τραγωδίας. Ο υποψήφιος πρωθυπουργός, αρκέστηκε σε μία λιτή δήλωση, την πρώτη ημέρα του ναυαγίου. Οι πιο καχύποπτοι υποστηρίζουν ότι ο υποψήφιος πρωθυπουργός δεν βγήκε στο προσκήνιο, δεν επισκέφτηκε την Καλαμάτα ή την Πύλο ώστε να μην ερεθίσει το υπερδεξιό τμήμα της εκλογικής βάσης της Ν.Δ. Βασική , άλλωστε, στόχευση της Πειραιώς είναι η συμπίεση των κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ. προκειμένου να διευρυνθεί η προοπτική της άνετης αυτοδυναμίας.
Σε επίπεδο τακτικής, η Ν.Δ. επιχειρεί να οχυρωθεί πίσω από την αυτονόητη εγκληματική δράση των διακινητών. Για τις ευθύνες της Ε.Ε. δεν γίνεται καμία ουσιαστική κριτική, ειδικά στο θέμα της άρνησης του επιμερισμού των ευθυνών μεταξύ των κρατών – μελών.
Προκαλεί, εντούτοις, ερωτηματικά και καχυποψία η πρόθεση της Ν.Δ. αλλά και των κυρίαρχων ΜΜΕ, να αποσείσουν τυχόν ευθύνες του Λιμενικού. Ο Άκης Σκέρτσος ισχυρίστηκε χθες ότι η μόνη έγνοια του Αλ. Τσίπρα ήταν να ρίξει ευθύνες που δεν αναλογούν στο λιμενικό σώμα. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, σε περίπτωση όπου ένα πλοίο διατρέχει κίνδυνο, η κύρια ευθύνη βαραίνει το κράτος που επιχειρεί έρευνα και διάσωση. Προς την ίδια κατεύθυνση, κινήθηκαν και οι χθεσινές δηλώσεις διεθνών εμπειρογνωμόνων.
Για το Λιμενικό εγείρονται περισσότερα ερωτήματα. Επιζήσαντες από το ναυάγιο της Πύλου ισχυρίζονται – σε συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα – ότι το ελληνικό λιμενικό επιχείρησε να ρυμουλκήσει το πλοίο που μετέφερε τους μετανάστες. Όπως λένε, αρχικά ζητήθηκε να ακολουθήσουν το πλοίο των ελληνικών αρχών. Επειδή, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, δεν μπορούσαν να το ακολουθήσουν, τους πέταξαν ένα μπλε σκοινί και στην προσπάθεια ρυμούλκησης, το πλοίο αναποδογύρισε. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είπαν στον Αλέξη Τσίπρα πως νόμιζαν ότι επρόκειτο για το ιταλικό λιμενικό που θα τους οδηγούσε στην Ιταλία. Σημειώνουν δε, πως αν είχαν βοηθήσει δεν θα συνέβαινε το μοιραίο. Για το θέμα ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού. Συγκεκριμένα ρωτήθηκε εάν το Λιμενικό έδεσε σχοινιά στο πλοίο και απάντησε: «Σαφώς και όχι». Όπως είπε ο ίδιος, ένα φορτηγό πλοίο έδεσε σχοινιά στο αλιευτικό για να δώσει τρόφιμα.
Η συναντίληψη Μητσοτάκη – Μελόνι
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποστηρίξει, ότι η κυβέρνηση του, άσκησε αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική στο προσφυγικό ενώ περιφέρει ως τρόπαιο τη μείωση των προσφυγικών ροών στα νησιά. Η διεθνής διάσταση, εντούτοις, που έχουν πάρει τα δημοσιεύματα (New York Times κτλ.) ή η Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις εγκληματικές πρακτικές των ελληνικών αρχών, θα έπρεπε να προβληματίσει μία παράταξη που διακηρύσσει την προσήλωση της στις ευρωπαϊκές αξίες. Ειδικά, μάλιστα, από τη στιγμή που στις συναντήσεις του με την ακροδεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζ. Μελόνι αναδεικνυόταν υπήρχε συναντίληψη στη διαχείριση των προσφυγικών ρευμάτων…
Επικοινωνία Τσίπρα με Γιόχανσον
Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Ίλβα Γιόχανσον. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η υπόθεση αυτή αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αποτυχία της ΕΕ να προωθήσει μια συγκροτημένη προσφυγική/μεταναστευτική πολιτική που να βάζει ως πρώτη προτεραιότητα την διάσωση της ανθρώπινης ζωής.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >