Καταπέλτης ήταν η έκθεση του State Department για την Ελλάδα για το έτος 2022, καθώς εκφράζονται ανησυχίες για το επίπεδο των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα, λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών, της διαχείρισης του προσφυγικού στη χώρα και των δεκάδων περιστατικών αστυνομικής βίας.

Ads

Μεταξύ άλλων η έκθεση αναφέρει ότι «ο Συνήγορος του Πολίτη, μέσω του Εθνικού Προληπτικού Μηχανισμού Διερεύνησης Αυθαίρετων Περιστατικών, έλαβε 288 καταγγελίες το 2021, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούσαν την αστυνομία και σχετίζονταν με την προσβολή της ανθρώπινης ακεραιότητας, της υγείας ή της προσωπικής ελευθερίας.

Περισσότερες από τις μισές καταγγελίες ανέφεραν καταχρηστική συμπεριφορά που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια συλλήψεων, κρατήσεων και άλλων αστυνομικών επιχειρήσεων. Σε πολλές περιπτώσεις τα θύματα της αστυνομικής κακοποίησης ήταν ανήλικοι, νέοι, αλλοδαποί, μετανάστες ή αιτούντες άσυλο».

Η κυβέρνηση, πριν εκλεγεί το 2019, είχε στηρίξει πολλά στο δόγμα «νόμος και τάξη» με αναφορές σε εκκενώσεις καταλήψεων, διαβεβαιώσεις ότι θα «τελειώσουν τα Εξάρχεια» και υποσχέσεις για περεταίρω αστυνόμευση.

Ads

Η αλήθεια είναι ότι ήταν… συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, αφού εκκενώσεις των καταλήψεων έγιναν, στα Εξάρχεια οι δυνάμεις καταστολής είναι «μόνιμοι» στην πλατεία φρουρώντας την κατασκευή του μετρό και οι προσλήψεις αστυνομικών είναι συνεχείς.

Αναπόφευκτο ήταν, φυσικά, να αυξηθούν και τα περιστατικά αστυνομικής βίας, αν και αντίστοιχα περιστατικά έχουν λάβει χώρα πολλάκις και στο πιο μακρινό παρελθόν από αυτήν την τετραετία. Στην καλύτερη (συνήθως) διατάσσονται οι περίφημες ΕΔΕ στις οποίες -μάλλον- κανείς δεν έχει καταλάβει τι διαδικασία ακολουθείται και ποιο είναι το αποτέλεσμά τους. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, δε, οι ανακοινώσεις της αστυνομίας περιγράφουν μια δική της πραγματικότητα που δεν συμφωνεί με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δηλαδή μαρτυρίες ή οπτικοακουστικό υλικό. Δεν έχουν λείψει, επίσης, οι χαρακτηρισμοί περί «μεμονωμένων περιστατικών» όταν οι δικαιολογίες «στερεύουν».

Παρακάτω παραθέτουμε περιστατικά αστυνομικής βίας, για τα οποία υπάρχει υλικό που δείχνει τί πραγματικά έχει συμβεί, αλλά και τις ανακοινώσεις της αστυνομίας που κινούνται στο… δικό της μήκος κύματος.

18/12/19 Εκκένωση κατάληψης Ματρόζου: το… δόγμα «νόμος και τάξη» στην πράξη

Στις 18 Δεκεμβρίου οι αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούν νωρίς το πρωί σε καταλήψεις στο Κουκάκι, η μια εξ’ αυτών επί της οδού Ματρόζου. Είχε μόλις λήξει το «τελεσίγραφο» του, τότε, υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, για την εκκένωση καταλήψεων, κάνοντας έτσι πράξη τις εξαγγελίες της κυβέρνησης περί «νόμου και τάξης».

Όπως ισχυρίζεται η αστυνομία, έπειτα από συγκρούσεις άτομα της κατάληψης Ματρόζου διέφυγαν στην ταράτσα γειτονικής οικίας, η οποία προέκυψε στη συνέχεια ότι ανήκει στον γνωστό σκηνοθέτη, Δημήτρη Ινδαρέ. Οι αστυνομικές δυνάμεις τότε εισέβαλαν χωρίς εισαγγελική παρουσία σπίτι του προκειμένου, όπως είπαν, να συλλάβουν τα άτομα που είχαν διαφύγει.

Αν και η αστυνομία ισχυρίζεται ότι εισήλθαν στην οικεία του με την παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, ο κ. Ινδαρές και η γυναίκα του το διαψεύδουν αυτό. Μάλιστα, στη συνέχεια χρησιμοποίησαν βία κατά των μελών της οικογένειας του κ. Ινδαρέ και κατά του ίδιου, ενώ τον προσήγαγαν μαζί με τους δυο γιους του, όταν αυτοί μετέβησαν στην ταράτσα κατά την εισβολή των δυνάμεων καταστολής. Σε φωτογραφίες που κυκλοφορούν φαίνεται ο κ. Ινδαρές να είναι καθισμένος στο πάτωμα με τις αστυνομικές δυνάμεις να του έχουν περάσει χειροπέδες και να του έχουν φορέσει κουκούλα. Η ύπαρξη οπτικού υλικού δεν απέτρεψε την ΕΛ. ΑΣ. να διαψεύσει το περιστατικό.

Η δήλωση του εκπροσώπου της ΕΛΑΣ Θεόδωρου Χρονόπουλου:

«Στην κατάληψη της οδού Ματρόζου όλα έγιναν νόμιμα με την παρουσία εισαγγελικών λειτουργών. Οι αστυνομικοί κατά την είσοδό τους δέχθηκαν επίθεση κατ’ αρχάς από ένα άτομο και στη συνέχεια από δεύτερο με πέτρες, τούβλα, μεταλλικά αντικείμενα, χρώματα και πυροσβεστήρες. Μετά την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων τα άτομα προσπάθησαν να διαφύγουν σε γειτονικό κτίριο όπου όπως αποδείχθηκε, ήταν το πατρικό τους σπίτι. Εκεί εμφανίστηκε τρίτο άτομο το οποίο αποπειράθηκε να πάρει το όπλο άνδρα της αστυνομικής δύναμης. Τα τρία άτομα ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν στην ταράτσα. Οι εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι παραπλανητικές. Δεν υπάρχουν κουκούλες, ούτε γυναικεία παρουσία, ούτε αναιτιολόγητη βία. Οι τρεις άνδρες έχουν συλληφθεί και προσήχθησαν στην Ασφάλεια Αττικής. Τα ευρήματα στην κατάληψη είναι σοβαρά. Θα ακολουθήσει παρουσίαση από την Ελληνική Αστυνομία».

9/5/2020  Ο «φαρσέρ» και οι… αντιεξουσιαστές της πλατείας Αγίου Γεωργίου

Στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας για την αποφυγή εξάπλωση του κορονοϊού, ξεκίνησε η «τάση» να συγκεντρώνονται άτομα σε πλατείες, όπως η Βαρνάβα στο Παγκράτι και η Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη. Η παρουσία του κόσμου ήταν μεγάλη με αποτέλεσμα αυτό να προβληματίσει την κυβέρνηση και, βέβαια, όπως έπραξε και σε αντίστοιχες περιπτώσεις στη διάρκεια της πανδημίας (και όχι μόνο), οι δυνάμεις καταστολής ήταν εκείνες που επενέβησαν για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα συνωστισμού. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα ήταν στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, όταν η αστυνομία έκανε «ντου» με χημικά και προσαγωγές προκειμένου να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος που διασκέδαζε. Μάρτυρες, παράλληλα, είπαν πως λίγο πριν την επέμβαση των ΜΑΤ, έσβησαν και τα φώτα στην πλατεία.

Πριν εκδώσει ανακοίνωση το ίδιο το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σε κείμενο στο Policenet.gr γίνεται λόγος για «περίπου 200 άτομα, ορισμένοι εξ αυτών από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, (…) και η ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε με συντονισμένη επιχείρηση να τα απομακρύνει». Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς τι σχέση μπορεί να έχει, το γεγονός ότι σε μια συνάθροιση για διασκέδαση υπάρχουν, μεταξύ άλλων, και αντιεξουσιαστές.

Η κανονική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, έχει ακόμα μεγαλύτερο «ενδιαφέρον», καθώς οι «αντιεξουσιαστές» δεν αναφέρονται πουθενά και τη θέση τους παίρνει ένας 52χρονος που κάλεσε την αστυνομία επειδή τον είχαν μαχαιρώσει όντας ανάμεσα στο πλήθος και η αστυνομία επενέβη με χημικά και κρότου λάμψης για να τον σώσει, ενώ ο ίδιος στη συνέχεια αποδείχθηκε «φαρσέρ»!

Η ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ

«Η αστυνομία επενέβη ξημερώματα Σαββάτου, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, γιατί εκλήθη τηλεφωνικά από ιδιώτη που επικαλέσθηκε κίνδυνο ζωής. Η αστυνομία δεν επενέβη, λόγω της συγκέντρωσης περίπου 200 ατόμων. Δεν επενέβη, βάσει σχεδίου, για να «διαλύσει» την συγκέντρωση, εφαρμόζοντας τα μέτρα αποφυγής συνωστισμού για τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού.

Πιο συγκεκριμένα:

Στις 00:30 του Σαββάτου 9ης Μαΐου, ιδιώτης κάλεσε την Άμεση Δράση, δήλωσε ότι βρισκόταν στην πλατεία, ήταν τραυματισμένος στο πόδι, είχε μαχαιρωθεί, τον είχαν ληστέψει και ζητούσε επειγόντως βοήθεια. Αν και ήταν πιθανό το ενδεχόμενο παγίδας, αν και σε έντυπα και ιστοσελίδες του αναρχικού χώρου είχαν υπάρξει «καλέσματα» για την συγκεκριμένη συγκέντρωση, ομάδα αστυνομικών κινήθηκε επειγόντως προς το σημείο και ο επικεφαλής συνομίλησε εκ νέου τηλεφωνικά με τον ιδιώτη.

Αυτός επιβεβαίωσε ότι είναι τραυματισμένος, δεν μπορεί να κινηθεί ώστε να βγει από την πλατεία, όπως του ζητήθηκε, είπε ότι βλέπει τους δράστες εκεί κοντά ανάμεσα στο πλήθος και έδωσε ως στίγμα την συμβολή των οδών Επτανήσου και Ιθάκης στην πλατεία. Οι αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση μόλις εισήλθαν στην πλατεία με μπουκάλια, ξύλα, πέτρες κλπ. Ο ιδιώτης δεν απαντούσε πλέον στις επανειλημμένες κλήσεις των αστυνομικών.

Έτσι άρχισαν τα επεισόδια. Ο άνδρας που με την ψευδή έκκληση προκάλεσε τα γεγονότα, ηλικίας 52 ετών, συνελήφθη σήμερα και με τη σχηματιζόμενη εις βάρος του δικογραφία, θα παραπεμφθεί αύριο στον εισαγγελέα».

15.07.20 Βίαιες συλλήψεις σε αντισυγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας 

Το καλοκαίρι του 2020 υπήρχε κάλεσμα σε συγκέντρωση «αγανακτισμένων κατοίκων» στην πλατεία Βικτωρίας, ενάντια στους πρόσφυγες. Τη συγκέντρωση ενορχήστρωσε ο -τότε- υπόδικος στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, ενώ μαζί με τα περίπου 50 άτομα που έδωσαν το παρών ήταν και ο -τότε- βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Στο ίδιο μέρος συγκεντρώθηκαν και αντιφασιστικές οργανώσεις ως απάντηση στη ρατσιστική συγκέντρωση των «αγανακτισμένων κατοίκων».

Η αστυνομία μπήκε ανάμεσα στις δύο μεριές, ωστόσο επιτέθηκε μόνο στην αντιφασιστική συγκέντρωση και στη συνέχεια επιδόθηκε σε μια σειρά ψευδών κατηγοριών για να δικαιολογήσει και την επέμβαση της και τις βίαιες συλλήψεις, με πιο χαρακτηριστικές αυτές των Α.Τ και Θ.Λ. Η αστυνομία πρώτα συνέλαβε τον Α.Τ τον οποίο χτυπούσαν ενώ ήταν πεσμένος κάτω, ενώ στη συνέχεια συνέλαβαν τον Θ.Λ που πήγε να τον βοηθήσει και η κατάληξη ήταν η ίδια και για εκείνον. Το κατηγορητήριο, επίσης, εις βάρος τους ήταν πολύ βαρύ και, μεταξύ άλλων, το επόμενο διάστημα τους απαγορεύτηκε η συμμετοχή τους σε πορεία και η είσοδο τους στα Εξάρχεια (!).

Το οπτικοακουστικό υλικό από τις συγκεκριμένες συλλήψεις είναι κατατοπιστικό για το συνέβη και διαψεύδει τους ισχυρισμούς της ΕΛ.ΑΣ. 

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

Μετά το πέρας χθεσινής συγκέντρωσης στην πλατεία Βικτωρίας, ομάδα (100) περίπου ατόμων, αφού απομακρύνθηκαν από τον χώρο της συγκέντρωσης, κινήθηκαν προς την οδό Πατησίων, κρατώντας ξύλινα καδρόνια και έχοντας οι περισσότεροι εξ αυτών καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κράνη.

Στη συμβολή της οδού Πατησίων με την οδό Αντωνιάδου, επιτέθηκαν σε αστυνομικούς της Ομάδας «ΔΡΑΣΗ» πετώντας εναντίον τους πέτρες, γυάλινα μπουκάλια κ.α. αντικείμενα.
Επιπλέον έρριψαν κατά των αστυνομικών και αυτοσχέδιο εμπρηστικό εκρηκτικό μηχανισμό (Α.Ε.Ε.Μ.), αποτελούμενο από πλαστικό μπουκάλι με εύφλεκτο υγρό και προσαρμοσμένη κροτίδα, ο οποίος παρότι ενεργοποιήθηκε ευτυχώς δεν εξερράγη, λόγω μη πλήρους καύσης του φυτιλιού της κροτίδας. Ο μηχανισμός κατασχέθηκε και αποστέλλεται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις.

Για τις επιθέσεις κατά των αστυνομικών συνελήφθησαν (3) ημεδαποί, 27, 28 και 30 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν στην προαναφερόμενη ομάδα.
Επιπλέον:
ο 28χρονος συλληφθείς προκειμένου να αποτρέψει τη σύλληψή του, χτυπούσε τους αστυνομικούς με ξύλινο κοντάρι που κρατούσε, το οποίο και κατασχέθηκε,
ο 30χρονος επιτέθηκε στους αστυνομικούς που είχαν ακινητοποιήσει τον προαναφερόμενο 28χρονο συλληφθέντα, με σκοπό να αποτρέψει τη σύλληψη χτυπώντας τους με ξύλινο κοντάρι που κρατούσε, το οποίο και κατασχέθηκε, ενώ
ο 27χρονος είχε συλληφθεί πρόσφατα (04-07-2020) και πάλι για επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών στα Εξάρχεια.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγούνται σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

image

07.10.20: Μετά την ανακοίνωση ότι «Η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση», καταστολή και συγκρούσεις

Μία από τις πιο εμβληματικές και μαζικές συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών, αποτελεί αναμφίβολα αυτή την ημέρα της απόφασης για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Οι κλούβες είχαν κάνει από νωρίς την εμφάνιση τους μπροστά από το Εφετείο επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και στη συνέχεια οι διαδηλωτές πήραν θέση από το μετρό των αμπελοκήπων, περίπου, μέχρι το ύψος της Ιπποκράτους, αλλά και σε κάθετους δρόμους.

Μόλις από τα μεγάφωνα ακούστηκε ότι «η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση», πετάχτηκαν πλαστικά μπουκάλια πίσω από τις κλούβες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, με την αστυνομία να απαντάει, χωρίς να έχει δεχθεί άλλη πρόκληση, με δακρυγόνα και αύρα. Στη συνέχεια, πράγματι ξεσπούν συγκρούσεις από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας μέχρι την Πατησίων.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, πάντως, αντιστρέφει τη ροή των πραγμάτων και αναφέρει πως τα χημικά και η αύρα ακολούθησαν των συγκρούσεων. Η αύρα, μάλιστα, σύμφωνα με την αστυνομία, χρησιμοποιήθηκε «για να μειώσει τις συνέπειες των χημικών» για το συγκεκριμένο πλήθος που αποχωρούσε. Το πλήθος, όμως, δεν θα αποχωρούσε εάν δεν γινόταν χρήση χημικών και της αύρας και τα βίντεο επιβεβαιώνουν αυτή τη θέση.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

Στις 11.55 ώρα, περίπου 10 λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών, και ενώ η πολυπληθής – 20.000 άτομα τουλάχιστον – συγκέντρωση διαλυόταν, αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση με μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα από περίπου 600 άτομα, στη συμβολή των οδών Κ. Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας.

Σκοπός της επίθεσης ήταν η καταστροφή των οχημάτων της Αστυνομίας, τα οποία έφραζαν την πρόσβαση προς το Εφετείο. Προκλήθηκαν φθορές σε 10 οχήματα της Αστυνομίας.

Από τις αστυνομικές δυνάμεις έγινε χρήση αντλιών νερού υπό πίεση, ώστε να αποκρουσθεί η επίθεση. Επειδή δεν υπήρξε υποχώρηση των επιτιθεμένων έγινε περιορισμένη χρήση χημικών για τη διάλυσή τους. Παράλληλα συνεχίσθηκε η ρίψη νερού, ώστε να μειωθούν οι συνέπειες των χημικών για το συγκεντρωμένο πλήθος που αποχωρούσε.

Περισσότερες από 150 μολότοφ ερρίφθησαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων κυρίως στην διάρκεια καταδίωξης στην κάθοδο της Λ. Αλεξάνδρας.
Από τις αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκαν δύο προσαγωγές.

17/11/2020 Συγκέντρωση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου: η απαγόρευση στην πράξη

Η πρώτη επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα ερχόταν μερικές μέρες μετά τη δεύτερη έναρξη της καραντίνας και έτσι η ΕΛ.ΑΣ προέβη στην απαγόρευση της συγκέντρωσης και πορείας, ωστόσο διαδηλωτές έδωσαν τελικά το παρών. Η αστυνομία είχε δρακόντεια μέτρα εκείνη τη μέρα και αρχικά οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν προσαγωγές σε άτομα που βρισκόντουσαν στο κέντρο της Αθήνας, αν είχαν την υποψία ότι πάνε στη συγκέντρωση.

Δεν έμειναν μόνο στις προσαγωγές, όμως, αφού άσκησαν υπέρμετρη βία σε άτομα που κατάφεραν να συγκεντρωθούν στην Πανεπιστημίου και αυτό είχε ως αποτέλεσμα των τραυματισμό ατόμων ακόμα και μεγάλης ηλικίας. Με ανακοίνωση του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διαψεύδει πως χρησιμοποιήθηκε υπέρμετρη βία, τη στιγμή που σε βίντεο και φωτογραφίες φαίνεται καθαρά η επιθετικότητα της αστυνομίας προκειμένου να μην επιτρέψει τη συγκέντρωση.

image

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας. Στις σημερινές δραματικές συνθήκες πανδημίας, ζητήθηκε από την Κυβέρνηση ο εορτασμός να γίνει χωρίς πορεία, με την κατάθεση στεφάνων. Η Αστυνομία απαγόρευσε τις συναθροίσεις με περισσότερα από 4 άτομα.

Σήμερα το πρωί στο πάρκο Ελευθερίας τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΚΕ έκαναν εκδηλώσεις και κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο του ΕΑΤ ΕΣΑ, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και παραβιάζοντας την απαγόρευση.

Το ΚΚΕ συγκέντρωσε και 200 περίπου άτομα εμπρός από το σταθμό του μετρό στο Μέγαρο Μουσικής για να κατευθυνθεί προς την αμερικάνικη Πρεσβεία. Η Αστυνομία δεν το επέτρεψε. Τα άτομα προσήλθαν χρησιμοποιώντας παραπλανητικά sms. Η Αστυνομία ανέφερε στους διοργανωτές ότι η συγκέντρωση είναι παράνομη και ζήτησε τη διάλυσή της. Έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα γίνει σε λίγα λεπτά, γι’ αυτό δεν επενέβη εξαντλώντας κάθε όριο ανοχής.

Αργότερα στο κέντρο της Αθήνας, εντελώς απρόκλητα το ΚΚΕ συγκέντρωσε περίπου 1.500 άτομα στα Προπύλαια και προσπάθησε να κάνει πορεία. Η Αστυνομία ζήτησε επανειλημμένα την αποχώρηση. Με διάφορα προσχήματα για παρουσία εισαγγελέα – που ήταν ήδη ενήμερος – και διαμαρτυρίες για «σκισμένα πουκάμισα» οι διαδηλωτές δεν υποχώρησαν.

Η Αστυνομία χωρίς κανένα «όργιο αστυνομικής βίας», αλλά εφαρμόζοντας το νόμο που ισχύει για όλους τους πολίτες, χρησιμοποίησε μέτρα και μεθόδους διάλυσης με κλιμάκωση. Με τελευταία, αλλά αναγκαία, τη ρίψη χημικών.

Τα γεγονότα είναι καταγεγραμμένα και θα δοθούν στη δημοσιότητα. Οι διαδηλωτές διαλύθηκαν και επανασυγκεντρώθηκαν. Έγιναν προσαγωγές και ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες.
Η σημερινή μέρα δεν είναι ένα παιχνίδι για να ξεπεράσουμε την απαγόρευση. Ο κορονοϊός δεν αφήνει τέτοια περιθώρια, παρά μόνο σε ασυνείδητους. Όσοι αδιαφορούν με τις πράξεις τους για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά και περιφρόνηση γι αυτούς που δίνουν μάχη για τη ζωή στα νοσοκομεία.

Το πρωί η Αστυνομία σε ελέγχους βρήκε κράνη, κοντάρια, μάσκες. Αυτοί που τα κατείχαν, θα έπρεπε να είναι οι μοναδικοί παραβάτες σήμερα.

Η Αστυνομία θα συνεχίσει ολόκληρη τη μέρα, όπως και κάθε μέρα, να προστατεύει τη δημόσια υγεία και να εφαρμόζει το νόμο. Με τη μέγιστη δυνατή ανοχή. Αλλά και με μια μεγάλη κόκκινη γραμμή. Τη νομιμότητα και την δημόσια υγεία. Στη συνέχεια το λόγο έχει η δικαιοσύνη και η κρίση των πολιτών.

Ιανουάριος-Μάρτιος 2021: Καταστολή (σχεδόν) όλων των συγκεντρώσεων υπέρ του αιτήματος του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα

Από τα τέλη Ιανουαρίου άτομα (κυρίως) του αναρχικού χώρου πραγματοποιούσαν συγκεντρώσεις υπέρ του αιτήματος του απεργού πείνας, Δημήτρη Κουφοντίνα, για τη μεταφορά του στις φυλακές του Κορυδαλλού. Μέχρι τις αρχές Μαρτίου, όλες οι συγκεντρώσεις χτυπήθηκαν από την αστυνομία για να μην επιτραπεί, σύμφωνα με την αστυνομία, «η κατάληψη του οδοστρώματος».

Στις πιο πολλές περιπτώσεις, πάντως, η παρουσία της αστυνομίας ήταν τόσο ισχυρή που γινόντουσαν προσαγωγές ατόμων πριν καν φτάσουν στα Προπύλαια όπου ήταν προγραμματισμένες οι συγκεντρώσεις, ενώ μόλις οι διαδηλωτές κατάφερναν να συγκεντρωθούν και να βγάλουν το πανό όσο στέκονταν στο πεζοδρόμιο και χωρίς –πάντοτε- να βγαίνουν στο δρόμο, οι δυνάμεις καταστολής απαντούσαν με κλομπ, κρότου λάμψης, δακρυγόνα και, φυσικά, προσαγωγές ή συλλήψεις. Ήταν φανερό ότι το ζητούμενο για την αστυνομία ήταν να μην γίνει καν η προγραμματισμένη συγκέντρωση και όχι το να μην γίνει «κατάληψη του οδοστρώματος» όπως αναφέρει σε όλες τις ανακοινώσεις που εξέδιδε μετά.

image

Οι συγκρούσεις ήταν -κυριολεκτικά- σώμα με σώμα, είτε μέχρι το Σύνταγμα είτε μέχρι την πλατεία Ομονοίας. Από τις αρχές Μαρτίου οι διαδηλώσεις κλιμακώθηκαν με τη συμμετοχή και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και των δικηγόρων, με πολύ μεγάλη συμμετοχή διαδηλωτών, με αποτέλεσμα η αστυνομία να μην μπορεί να αποτρέψει «την κατάληψη του οδοστρώματος».

Στις 5 Μαρτίου, ωστόσο, η αστυνομία δεν άφησε τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν την πλατεία Συντάγματος μέσω της Σταδίου, κάνοντας φραγμό, με την κίνηση των οχημάτων να διεξάγεται κανονικά. Όταν, δε, προσπάθησαν να προσεγγίσουν την Πανεπιστημίου, έγινε χρήση της αύρας για αρκετά μέτρα, την ίδια στιγμή που η ομάδα ΔΡΑΣΗ εξαπέλυσε κυνηγητό κατά μήκος της οδού.

Την επόμενη μέρα το σκηνικό δεν άλλαξε πολύ, οι εμφανώς λιγότεροι διαδηλωτές προσέγγισαν την πλατεία Συντάγματος και, ενώ βρίσκονταν στο κάτω μέρος της πλατείας πάνω στο πεζοδρόμιο, οι αστυνομικοί επιτέθηκαν στους διαδηλωτές και το σκηνικό συνεχίστηκε στην Ερμού και μέχρι την παλιά Βουλή.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η «κατάληψη του οδοστρώματος» έγινε περισσότερο λόγω της επίθεσης της αστυνομίας και λιγότερο λόγω των διαδηλωτών.

Διαβάστε: Αποκλεισμός δημοσιογράφων από διαδήλωση: Ξύλο, χημικά και 7 τραυματίες φωτορεπόρτερ [Βίντεο]

Ενδεικτικά οι ανακοινώσεις της αστυνομίας από τις 5 και 6 Μαρτίου:

5/3/21

Την 18.00 ώρα σήμερα (Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021), με πρωτοβουλία της “συνέλευσης αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα” και διαφόρων οργανώσεων και συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκε συνάθροιση (300) περίπου ατόμων στην περιοχή της Πλατείας Συντάγματος.

Οι αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν άμεσα, κάλεσαν τους συγκεντρωμένους, που είχαν καταλάβει το οδόστρωμα των οδών Σταδίου και Πανεπιστημίου και παρεμπόδιζαν την κυκλοφορία οχημάτων και πεζών, να αποχωρήσουν και όταν αυτοί αρνήθηκαν τους απώθησαν με χρήση των αναγκαίων μέσων, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση.

Ο κύριος όγκος των συγκεντρωμένων αποχώρησε μέσω της οδού Πανεπιστημίου προς την Πλατεία Ομονοίας, όπου και αποχώρησε την 18.30 ώρα.

Από τις αστυνομικές δυνάμεις προσήχθησαν (14) άτομα. Παρακωλύθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, σε τμήμα των οδών Σταδίου και Πανεπιστημίου επί 10λεπτο.

6/3/21

Την 12.00 ώρα σήμερα (Σάββατο 6 Μαρτίου 2021), με πρωτοβουλία της “συνέλευσης αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα” και άλλων συλλόγων, συγκεντρώθηκαν (200) περίπου άτομα στην περιοχή της Πλατείας Συντάγματος και προσπάθησαν να καταλάβουν το οδόστρωμα της οδού Φιλελλήνων.

Οι αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν άμεσα, τους απώθησαν με χρήση των αναγκαίων μέσων, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση.

Στη συνέχεια, ομάδες των συγκεντρωμένων προσπάθησαν να καταλάβουν το οδόστρωμα αρχικά της οδού Σταδίου, κατόπιν των οδών Πανεπιστημίου και Ακαδημίας, παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία οχημάτων και πεζών. Και στις νέες αυτές προσπάθειες, οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν με χρήση των αναγκαίων μέσων.

Οι ομάδες των συγκεντρωμένων αποχώρησαν προς διάφορες κατευθύνσεις την 13.15 ώρα.

Από τις αστυνομικές δυνάμεις προσήχθησαν (29) άτομα. Παρακωλύθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, σε τμήμα των οδών Σταδίου και Πανεπιστημίου επί 15λεπτο.

image

07/03/21 Νέα Σμύρνη: Το «πονάω» και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Η περίπτωση της Νέας Σμύρνης είναι από τις πιο χαρακτηριστικές για το πώς η αστυνομία βαφτίζει τη νύχτα-μέρα με τις ανακοινώσεις της, διαψεύδοντας ακόμα και την ίδια την πραγματικότητα όπως αυτή αποτυπώνεται μέσω οπτικοακουστικού υλικού.

Στις 7 Μαρτίου, βίντεο που αναρτήθηκε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δείχνει αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ να χτυπούν πολύ βίαια έναν άντρα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, ο οποίος φώναζε «πονάω» και προσπαθούσε να ξεφύγει από τη μανία των αστυνομικών. Η αφορμή ήταν ότι άτομα βρισκόντουσαν στην πλατεία και οι αστυνομικοί πήγαν εκεί για έλεγχο ώστε να μοιράσουν πρόστιμα για παραβίαση του lockdown. Το άτομο που έπεσε θύμα αστυνομικής βίας φαίνεται πριν δεχθεί επίθεση να συζητάει σε πολύ ήπιους τόνους με τους αστυνομικούς.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας περιέγραφε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση που, όμως, δεν προέκυπτε από πουθενά. Ήταν φανερό ότι η κυβέρνηση προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα σε μια περίοδο που συνεχώς δημοσιεύονταν περιστατικά αστυνομικής βίας από όλη την Ελλάδα, όχι μόνο στη διάρκεια διαδηλώσεων, αλλά και σε απλούς ελέγχους για να διαπιστωθεί κάποια παράβαση του lockdown.

Η Νέα Σμύρνη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και αυτό φάνηκε στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στη γειτονιά μετά το περιστατικό, με πολύ μεγάλη συμμετοχή από άτομα όλων των ηλικιών και διαφορετικών πολιτικών φασμάτων.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

«Την 14.50 ώρα σήμερα (7-3-2021) Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. μετέβη στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης, προκειμένου να διενεργήσει ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. Σημειώνεται ότι για την ανωτέρω Πλατεία υπάρχει πλήθος καταγγελιών για παραβίαση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.
Κατά τη διάρκεια των ελέγχων η ομάδα των αστυνομικών δέχθηκε απρόκλητα επίθεση από ομάδα (30) περίπου ατόμων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο αστυνομικών. Στη συνέχεια οι αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο προσήγαγαν (11) άτομα από την ομάδα που επιτέθηκε στους αστυνομικούς. Σχετική δικογραφία σχηματίζεται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.
Σχετικά με βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε διάφορες ιστοσελίδες και εμφανίζουν αστυνομικούς να συμπλέκονται με πολίτες έχει διαταχθεί Διοικητική Έρευνα».

16.09.2022 Χημικά σε συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου

Άλλο ένα περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, καθώς στη διάρκεια συναυλίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΘ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πανεπιστημιακή αστυνομία, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης σε χιλιάδες άτομα που απλώς παρακολουθούσαν τη συναυλία. Στη συνέχεια, ξέσπασαν συγκρούσεις στην Εγνατία.

Ενώ τα βίντεο και οι εικόνες είναι πολύ ξεκάθαρα και δείχνουν το νέφος από τα χημικά μέσα στο συναυλιακό χώρο, η αστυνομία επέλεξε για άλλη μια φορά να διαψεύσει την ίδια την πραγματικότητα.

Δείτε: Επίθεση των ΜΑΤ με χημικά στη συναυλία του Θ. Παπακωνσταντίνου [Βίντεο] 


 

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

«Ομάδα ατόμων με καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου, εκμεταλλευόμενη την παρουσία συγκεντρωμένου πλήθους κατά τη διάρκεια μουσικής εκδήλωσης – συναυλίας σε υπαίθριο χώρο του Α.Π.Θ. (γρασίδια Φιλοσοφικής Σχολής), αποσπάστηκε από αυτό και κινήθηκε αιφνιδιαστικά εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση με ρίψεις αντικειμένων (πέτρες) κατά αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν πλησίον του κτιρίου του Τμήματος Γεωπονίας, για την προστασία της κατασκευής της Βιβλιοθήκης.

Οι αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να αποκρούσουν την επίθεση, απώθησαν τους επιτιθέμενους με τη χρήση ενδεδειγμένων μέσων και τακτικών, οι οποίοι προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη ενσωματώθηκαν στα άτομα που παρακολουθούσαν την εκδήλωση. Η ανωτέρω απώθηση πραγματοποιήθηκε σε απόσταση από το χώρο της συναυλίας, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις δεν κινήθηκαν εναντίον των ατόμων που την παρακολουθούσαν και δεν έγινε χρήση χημικών από αυτές στο χώρο της συναυλίας.

Στη συνέχεια και κατά την αποχώρηση του πλήθους μετά από διακοπή της συναυλίας, ομάδα ατόμων εκτόξευσε εκ νέου αντικείμενα (πέτρες) σε έτερες αστυνομικές δυνάμεις.

Ακολούθως περί τα (1.000) άτομα συγκεντρώθηκαν πλησίον της Καμάρας και διέκοψαν την κυκλοφορία στην οδό Εγνατία τοποθετώντας κάδους απορριμμάτων. Έπειτα, κινήθηκαν προς το χώρο του Α.Π.Θ. ρίπτοντας αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς (μολότοφ) και τοποθέτησαν εκ νέου κάδους απορριμμάτων στο οδόστρωμα, προκειμένου να παρεμποδίσουν την κίνηση των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες μαζί με το ειδικό όχημα ρίψης νερού τους απώθησαν. Στη συνέχεια οι προαναφερόμενοι πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την Πλατείας Αρχαίας Αγοράς απ’ όπου και αποχώρησαν προς διάφορες κατευθύνσεις.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν τέσσερις προσαγωγές και μία σύλληψη 27χρονου Έλληνα για το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης, ενώ προκληθήκαν φθορές σε κάδους απορριμμάτων και αστυνομικό εξοπλισμό. Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης»

16.03.2023 Απεργία για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

Οι κινητοποιήσεις μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ήταν αλλεπάλληλες και η συμμετοχή του κόσμου ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. Στην τελευταία, χρονικά, κινητοποίηση στις 16 Μαρτίου, η αστυνομία χωρίς εκείνη την ώρα να γίνεται κάτι, επιτέθηκε σε συγκεκριμένο μπλοκ της διαδήλωσης επί της Σταδίου. Στη συνέχεια ξέσπασαν συγκρούσεις. Η αστυνομία, πάντως, περιγράφει αντίστροφα τα γεγονότα, ότι, δηλαδή, πρώτα ξέσπασαν οι συγκρούσεις και μετά επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις. Το βίντεο, πάντως, του δημοσιογράφου της «ΑΥΓΗΣ», Κώστα Παπαντωνίου, είναι κατατοπιστικό για τη σειρά των γεγονότων.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

Σήμερα, Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 και ώρα 11:00, στο πλαίσιο της εξαγγελθείσας 24ωρης Γενικής Απεργίας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και μετά από κάλεσμα διάφορων Ομοσπονδιών, Σωματείων, Συλλόγων, Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή περίπου 30.000 ατόμων, σε διάφορα σημεία στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στις Πλατείες Συντάγματος, Κλαυθμώνος, Κολοκοτρώνη,  στα Προπύλαια και στα Χαυτεία.

Εν συνεχεία, περίπου 22.000 συγκεντρωμένα άτομα στον άξονα των Προπυλαίων, σχηματοποιήθηκαν στο οδόστρωμα της Πανεπιστημίου και πραγματοποίησαν πορεία, κινούμενοι μέσω των οδών Πανεπιστημίου, Πλατεία Συντάγματος, Λεωφόρου Αμαλίας, Λεωφόρου Συγγρού με τελικό προορισμό γραφεία εταιρείας στην οδό Πετμεζά στην Καλλιθέα. Ο κύριος όγκος των συγκεντρωμένων παρέμεινε επί της Λεωφόρου Συγγρού, όπου μετά την ολοκλήρωση ομιλιών αποχώρησαν σταδιακά.

Περίπου 5.000 εκ των συγκεντρωμένων ατόμων κατά μήκος της οδού Σταδίου, ξεκίνησαν πορεία στις 12:30 με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα, ενώ παράλληλα η συνάθροιση των ατόμων στην Πλατεία Συντάγματος μετακινούνταν κατά τμήματα στην οδό Πανεπιστημίου προς Ομόνοια.

Στις 13:30 και ενώ η πορεία με σημείο εκκίνησης την Σταδίου εξελίσσονταν ομαλά μέσω του δρομολογίου Σταδίου, Πλατεία Συντάγματος, Όθωνος, Λεωφόρος Βασ. Αμαλίας, Πανεπιστημίου, ομάδα ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και φέροντας ξύλα, πέτρες, κομμάτια μαρμάρου και άλλα αντικείμενα παρεισέφρησαν στο πίσω μέρος των πορευμένων στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος.

Κατά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στο συγκεκριμένο σημείο, προκειμένου να τους αποσπάσουν από τον κορμό της πορείας, τα άτομα δρώντας σε υποομάδες εξαπέλυσαν, εντός της Πλατείας και στην ανωφέρεια της οδού Βασιλέως Γεωργίου Α΄, σφοδρές επιθέσεις με ρίψεις μολότοφ, πετρών, μαρμάρων και άλλων αντικειμένων στις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, με χρήση των αναγκαίων μέσων, τους απώθησαν και τα άτομα διασκορπίστηκαν προς διάφορες κατευθύνσεις, εκδηλώνοντας εκ νέου διαδοχικές επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών στην οδό Πανεπιστημίου και στα γύρω στενά όπου κατέληξαν.

Κατά τη διέλευση τους στα ανωτέρω σημεία προκάλεσαν φθορές σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, η καταγραφή των οποίων είναι σε εξέλιξη. Μέχρι στιγμής, έχουν προσαχθεί 14 άτομα και έχουν συλληφθεί 3 άτομα από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας που χειρίζεται προανακριτικά την υπόθεση. Από τα γεγονότα τραυματίστηκαν (5) αστυνομικοί και σημειώθηκαν φθορές σε δημόσιο εξοπλισμό των δυνάμεων.

Επιθέσεις σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ

Σε πολλές περιπτώσεις, εκτός από τη βία που χρησιμοποιείται προς τους διαδηλωτές, η αστυνομία προβαίνει σε επιθετικές ενέργειες εις βάρος δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ που καλύπτουν τις διαδηλώσεις. Είναι, δυστυχώς, πολλά τα παραδείγματα από παλιά (πχ ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος έχασε την ακοή του από χειροβομβίδα κρότου λάμψης), ωστόσο δεν φαίνεται η κατάσταση να αλλάζει ως προς την αντιμετώπιση των εργαζόμενων στα ΜΜΕ από την αστυνομία.

Στις 5 Μαρτίου 2023 ο φωτορεπόρτερ Κωνσταντίνος Ζήλος δέχεται χειροβομβίδα κρότου λάμψης στο σώμα του, η οποία σύμφωνα με μαρτυρίες, πρώτα είχε χτυπήσει σε κεφάλι διαδηλωτή που στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αιμόφυρτος. Τα ρούχα του Ζήλου κάηκαν στο σημείο που προσγειώθηκε η κρότου λάμψης, ενώ δημιουργήθηκε μια πολύ μεγάλη πληγή στο σώμα του.

Στις 16 Μαρτίου 2023 ο φωτορεπόρτερ Νίκος Χριστοφάκης δέχεται στο κεφάλι χειροβομβίδα κρότου λάμψης, το ίδιο και ο, επίσης, φωτορεπόρτερ Γιάννης Λιάκος. Οι δυο τους υπέστησαν μερική απώλεια ακοής και ακόμα είναι αβέβαιο εάν και σε τι βαθμό θα παραμείνει ή όχι.

Άλλο περιστατικό επίθεσης σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ έλαβε χώρα στις 16 Φεβρουαρίου 2021 με τη λήξη της συγκέντρωσης αλληλεγγύης στον απεργό πείνας κρατούμενο, Δημήτρη Κουφοντίνα. Επρόκειτο, μάλιστα, για στοχευμένη επίθεση, αφού οι δυνάμεις καταστολής έκαναν φραγμό σε πεζοδρόμιο στην Πανεπιστημίου εμποδίζοντας σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ να αποχωρήσουν, χωρίς κανένα προφανή λόγο, ενώ δεν υπήρχε τίποτα εν εξελίξει σε ό,τι αφορά τη διαδήλωση. Έκαναν χρήση χημικών και της ασπίδας τους, τη στιγμή που ήταν ολοφάνερο ότι πρόκειται για εργαζόμενους στα ΜΜΕ από τον εξοπλισμό (κάμερες, μάσκες, κινητά που καταγράφουν) και από τις αλλεπάλληλες δηλώσεις της ιδιότητας του καθενός και της καθεμίας.