Τον δικό τους Γολγοθά ανεβαίνουν οι εκπαιδευτικοί της χώρας, οι οποίοι πέρασαν ΑΣΕΠ, μονιμοποιήθηκαν αφού δοκιμάστηκαν για μια διετία, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη άρει την απόφαση γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τους. «Μας εμπαίζουν. Έχουμε περάσει από 40 κύματα για να διοριστούμε, ανακοινώνουν στον κόσμο πως διόρισαν τόσες χιλιάδες εκπαιδευτικούς και τελικά ζούμε στην ανασφάλεια» λέει εκπαιδευτικός της ειδικής αγωγής στο tvxs.

Ads

Σε αυτό το κλίμα, έρχεται να προστεθεί και η εξαντλητική και αμφίβολης ποιότητας επιμόρφωση του ΙΕΠ (Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής), που ζητάει από τους εκπαιδευτικούς να αφιερώσουν χρόνο εκτός διδακτικών ωρών, κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα τους «νεοδιόριστους». Tα δε «μαργαριτάρια» αντιπαιδαγωγικού χαρακτήρα με έντονα ρατσιστικά στοιχεία που αλίευσαν οι εκπαιδευτικοί από τα «επιμορφωτικά» σεμινάρια, έκαναν την αξιολόγηση viral στο διαδίκτυο.

Μάλιστα, αξίζει να θυμίσουμε το σάλο που είχε προκληθεί πριν ένα χρόνο μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του tvxs.gr για τα οπισθοδρομικά «εκπαιδευτικά» βίντεο που στάλθηκαν στα γυμνάσια της χώρας με θέμα την Προγεννητική Αγωγή και την έγκριση του ΙΕΠ, την οποία τελικά αναγκάστηκαν να αποσύρουν.

Διαβάστε επίσης: Σάλος μετά τις αποκαλύψεις του Tvxs.gr – Ανακαλείται το σχολικό πρόγραμμα με τη θεωρία του «αγέννητου παιδιού»

Ads

Η ομηρία

«Πριν λίγο καιρό περάσαμε ΑΣΕΠ, δοκιμαστήκαμε για μια διετία, τι νέο θα μάθουμε μέσα σε έναν μήνα και τι πρέπει να αποδείξουμε πάλι; «Εμείς που μας αποκαλούν νεοδιόριστους αλλά ούτε αυτό είμαστε,  έχουμε ήδη παρακολουθήσει σχετική επιμόρφωση υποχρεωτικού χαρακτήρα, ως αναπληρωτές, μέσα από τα ΠΕΚ. Γιατί ξανά επιμορφωνόμαστε;» διερωτάται εκπαιδευτικός.

Πρόκειται για λειτουργούς, οι περισσότεροι-ες από τους οποίους-ες, έχουν πίσω τους τουλάχιστον δέκα χρόνια εργασιακής ανασφάλειας ως συμβασιούχοι, εργάστηκαν σε νησιά, πλήρωσαν με το παραπάνω την αναμονή του διορισμού τους και έχουν ήδη συγκεντρώσει μόρια από επιμορφωτικά σεμινάρια, τα οποία είναι υποχρεωτικά πλέον για τη μοριοδότηση τους.

Η κυβέρνηση, ξεκινάει όμως την αξιολόγηση από τους νεοδιόριστους, απόφαση που δεν μπορεί να αξιολογηθεί με τη λογική όπως οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί λένε.

Τον Αύγουστο του 2022, η υπουργός Ν. Κεραμέως δήλωσε: «Συνεχίζουμε τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και προσωπικού στη γενική και την ειδική αγωγή και εκπαίδευση, αγγίζοντας τους 25.000 συνολικά τα δύο τελευταία έτη.»

Μιλούσε για την υλοποίηση του ν.4589/2019 (νόμος Γαβρόγλου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ), που με καθυστερήσεις προχώρησε η κυβέρνηση ΝΔ.

«Όσοι και όσες περάσαμε στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, δοκιμαστήκαμε για δύο χρόνια και μας μονιμοποίησαν. Όχι όλους. Εγώ ανήκα στην πρώτη ομάδα και ο διορισμός μου ήρθε την άνοιξη του 2022. Κάποιοι δεν πρόλαβαν να διοριστούν γιατί τους πρόλαβε η αξιολόγηση. Κι εμείς όμως που μονιμοποιηθήκαμε, λάβαμε ξαφνικά ένα μέιλ από την Περιφερειακή Διεύθυνση του υπ. Παιδείας, που έγραφε πως γίνεται άρση της απόφασης της μονιμότητας.» λέει εκπαιδευτικός.

Πιο συγκεκριμένα το μέιλ έγραφε: «…ανακαλείται η Πράξη 04/18-03-2022 και μόνο ως προς το ΘΕΜΑ 1, καθώς και η με αρ. πρωτ. 7449/24-03-2022 Απόφαση του Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  που στηρίχθηκε σε αυτή, τα οποία αφορούν στη μονιμοποίηση των δόκιμων μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, οι οποίοι διορίστηκαν με την αρ. 23418/Ε4/17-02-2020 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 241/τ. Γ ́/09-03-2020) σε ΣΜΕΑΕ των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης περιοχής ευθύνης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 78, παρ. 1, 2, 3 του άρθρου 78 του ΚΕΦ. Γ ́ του Ν.4823/2021 (ΦΕΚ 136/Α/2021).»

Επιμόρφωση της ντροπής, χωρίς αποζημίωση

Με ταχύτατες  διαδικασίες ξεκίνησε το ΙΕΠ να στέλνει ειδοποιήσεις μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων και κοινωνικών δικτύων (viber) για την εφαρμογή του Προγράμματος Εισαγωγικής Επιμόρφωσης, ένα πρόγραμμα κι αυτό μέσω ΕΣΠΑ το οποίο «υποχρεούνται/δικαιούνται» να παρακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί της περιόδου 01-01-2020 μέχρι 30-06-2022.

Όπως λένε στο tvxs οι εκπαιδευτικοί, η  επιμόρφωση που έχει δρομολογήσει το ΙΕΠ και είναι υποχρεωτική,  υλοποιείται εκτός  του εργασιακού ωραρίου των εκπαιδευτικών, κατά τις απογευματινές ώρες. «Υποχρεωτικό θα έπρεπε να είναι ο,τιδήποτε λαμβάνει χώρα εντός του εργασιακού ωραρίου, σε αντίθετη περίπτωση οποιαδήποτε εξωδιδακτική απασχόληση θα έπρεπε να θεωρείται υπερωριακή και να συμπεριλαμβάνει  τη σχετική οικονομική αποζημίωση» λέει εκπαιδευτικός που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του και προσθέτει:

«Δεν μας έδωσαν καν τη δυνατότητα να επιλέξουμε μέρες που είναι πιο εύκολο να δηλώσουμε παρουσία. Δεν έχουμε οικογένεια και υποχρεώσεις;»

Η «επιμόρφωση» έχει γίνει όμως viral στο διαδίκτυο από τα «μαργαριτάρια» που αλίευσαν οι εκπαιδευτικοί. Το ΙΕΠ μιλάει για «προβληματικούς μαθητές» και ρωτάει τους εκπαιδευτικούς πως θα διαχειρίζονταν έναν αναρχικό μαθητή! Δεν είναι λίγοι κι αυτοί που εντόπισαν έως και φράσεις ρατσιστικού χαρακτήρα.

image 

image 

image 

image 

image 

image 

image