Ads

Μαζικές διαδηλώσεις και επεισόδια έχουν ξεσπάσει στην Ινδία για τον ομαδικό βιασμό μιας φοιτήτριας ιατρικής στην πρωτεύουσα της χώρας. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν εκ νέου στο κέντρο του Νέου Δελχί παρά την απαγόρευση που επιβλήθηκε από τις αρχές.

 
Ο ομαδικός βιασμός μιας φοιτήτριας έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και οργή σε όλη την Ινδία. Η 23χρονη επιβιβάστηκε την περασμένη Κυριακή σε λεωφορείο σε συνοικία στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης.
 
Μια ομάδα νεαρών της επιτέθηκε. Την βίασαν και την ξυλοκόπησαν άσχημα εντός λεωφορείου. Στο τέλος την εγκατέλειψαν γυμνή στην άκρη του δρόμου. Το θύμα νοσηλεύεται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση. Έξι άτομα έχουν συλληφθεί.  Σημειώνεται πως το Νέο Δελχί, έχει το μεγαλύτερο ρεκόρ βιασμών στην χώρα, με τις αρχές να κάνουν λόγο για την καταγραφή ενός βιασμού κάθε 18 ώρες περίπου.
 
Την περασμένη εβδομάδα διαδηλώσεις και σιωπηλές παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και το πρωί της Κυριακής σε κεντρικές περιοχές της πόλης. Οι αστυνομικές δυνάμεις για μια ακόμη μέρα με επιχειρήσεις εκκαθάρισης προσπάθησαν να διαλύσουν τις, ωστόσο νέοι πυρήνες διαμαρτυρίας, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, εμφανίζονταν σε άλλα σημεία και περιοχές που δεν βρίσκονται στις «ζώνες απαγόρευσης». Ομάδα διαδηλωτών πέταξε πέτρες εναντίον των δυνάμεων καταστολής και έστεισε οδοφράγματα. 
 
Είναι η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων, ενώ οι αρχές ενισχύουν τα μέτρα εναντίον των διαμαρτυριών. «Είμαστε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Έχουμε αυτό το δικαίωμα», δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές.
 

Ads

Ανταποκριτές αναφέρουν πως «τα μέτρα ασφαλείας στο νέο Δελχί έχουν ενισχυθεί ενώ έχει επιβληθεί και απαγόρευση συνάθροισης με τη χρήση ενός άρθρου του ποινικού κώδικα».
 
Η κατάσταση είναι αρκετά τεταμένη λόγω της βίαιης καταστολής. Το Σάββατο η αστυνομία έκανε χρήση νερού και δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Δεκάδες είναι οι τραυματίες από τις συγκρούσεις των δύο τελευταίων ημερών, μεταξύ αυτών και πολλές γυναίκες. 

Στην βορειοανατολική Ινδία, ένας δημοσιογράφος τηλεοπτικού δικτύου σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών. Ο 36χρονος δημοσιογράφος εργαζόταν για το τηλεοπτικό δίκτυο Ντοορντασχάν και βρήκε τον θάνατο στην πόλη Ιμφάλ, πρωτεύουσα του Κρατιδίου Μανιπούρ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Α. Σίνγκχ.
 
Υπό την πίεση των διαδηλώσεων η κυβέρνηση ανακοίνωσε κάποια μέτρα, όπως νυχτερινές περιπολίες αστυνομικών, ελέγχους σε οδηγούς λεωφορείων και απαγόρευση των φιμέ τζαμιών στα λεωφορεία, ωστόσο σε καμία περίπτωση οι ανακοινώσεις δεν ικανοποίησαν τους διαδηλωτές που ζητούν «ασφάλεια και δικαιοσύνη». Μεταξύ άλλων ζητούν την επιβολή θανατικής ποινής για τους βιαστές. Σημειώνεται πως πέντε αστυνομικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα καθώς δεν αντέδρασαν έγκαιρα, ενώ η κυβέρνηση υποσχέθηκε πως θα ερευνήσει σε βάθος την υπόθεση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σούσιλ Κουμάρ Σίντε ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει την Ινδία χώρα πιο ασφαλή για τις γυναίκες και εξετάζει την επιβολή μιας αυστηρότερης τιμωρίας για ειδικές περιπτώσεις βιασμού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι συζητά τη θανατική ποινή. Η ισόβια κάθειρξη είναι σήμερα η μέγιστη ποινή για τους βιαστές αλλά η θανατική ποινή «θα πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς» υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου.

Η αντίληψη που επικρατεί σε αρκετές περιοχές της χώρες για τον κατώτερο ρόλο της γυναίκας οδηγεί πολλές φορές σε σεξουαλική κακοποίηση και εγκλήματα. Όπως αναφέρει στο BBC η συγγραφέας Αρουντάτι Ρόι το περιστατικό αυτό ήρθε στο φως γιατί η γυναίκα που βιάστηκε ανήκει σε εύπορη οικογένεια της μεσαίας τάξης, τονίζοντας πως η αντιμετώπιση των γυναικών και ο ρόλος τους θα πρέπει να αλλάξει. Όπως επισημαίνει ένας νόμος μπορεί να προστατεύσει μόνος της γυναίκες της μεσαίας τάξης, υπογραμμίζοντας πως «η βία κατά των υπολοίπων γυναικών που δεν έχουν δικαιώματα θα συνεχίζεται».