Θεωρείται ένας από τους καλλιτέχνες του περασμένου αιώνα με τη μεγαλύτερη επιρροή σε διαφορετικά ήδη μουσικής. Γνωστός ως ο «άνθρωπος με τα μαύρα», λόγω της επιλογής του να ντύνεται στα μαύρα, συνήθιζε να ανοίγει τις συναυλίες του λέγοντας στο κοινό «Γεια σας. Είμαι ο Τζόνι Κας». Έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 12 Σεπτεμβρίου του 2003. Το φωτογραφικό αφιέρωμα, με ξεχωριστές στιγμές της ζωής και της καριέρας του θρύλου της κάντρι είναι από το περιοδικό LIFE

Ads

Ο Αμερικανός τραγουδοποιός Τζώνυ Κας, θρύλος της μουσικής κάντρι, στιχουργός, συγγραφέας και ηθοποιός γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1932 στο Κίνγκσλαντ του Άρκανσο. Η καριέρα του Τζώνυ ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950. Παρέμεινε καλλιτεχνικά ενεργός έως το 2000 έχοντας συνθέσει συνολικά 500 τραγούδια κάντρι, γκόσπελ, ροκαμπίλι, μπλουζ, φολκ και ποπ . Η σύντροφός του στη ζωή, επίσης τραγουδίστρια, Τζουν Κάρτερ «έφυγε» το Μάιο του 2003. Λίγους μήνες αργότερα, στις 12 Σεπτεμβρίου 2003, την ακολούθησε και ο Τζώνυ.

image

Ο Τζόνι Κας στο Τενεσί, 1969
 
image

Ads

Ο Τζόνι Κας στο Τενεσί, 1969

«Ένα ηλιόλουστο πρωινό θα αναστηθούμε, το ξέρω και θα συναντηθούμε πάλι στο δρόμο», τραγουδά στην τελευταία του στούντιο ηχογράφηση, διασκευάζοντας ένα κομμάτι του Μπρους Σπρίνγκστιν. Η σορός του είναι θαμμένη δίπλα από την πολυαγαπημένη του Τζουν.
 
Σε ηλικία 18 ετών έπιασε μία κιθάρα στα χέρια του και ξεκίνησε να γράφει τραγούδια. Το 1955 υπέγραψε συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία «ΣΑΝ» και το ίδιο έτος ανακηρύχθηκε «Βασιλιάς της Κάντρι».
 
Ξεχωριστή θέση στη δισκογραφία του Κας κατέχουν τα άλμπουμ « Johnny Cash at Folsom Prison» και «Johnny Cash at San Quentin» . Πρόκειται για ζωντανές ηχογραφήσεις στις φυλακές Folsom και του San Quentin οι οποίες περιλαμβάνουν τα πολύ γνωστά: «A Boy Named Sue» και «Folsom Prison Blues».
 

 
«Hello, I’m Johnny Cash». Με αυτή τη φράση συνήθιζε να ανοίγει τις συναυλίες του. Παρά τον εθισμό του στις αμφεταμίνες και τα βαρβιτουρικά, η δεκαετία του ’60 ήταν ιδιαίτερα παραγωγική για τον ίδιο. Από το 1969 έως το 1971 παρουσίασε την τηλεοπτική εκπομπή του δικτύου ABC «The Johnny cash Show» όπου φιλοξενήθηκε, μεταξύ άλλων σημαντικών καλλιτεχνών, και ο Λούις Άρμστρονγκ.

image

Με την οικογένειά του και φίλους στο σπίτι του στο Τενεσί, 1969

image 

Ο Τζόνι Κας στο Τενεσί, 1969
 
image

Ο Τζόνι Κας και ο Γκλεν Κάμπελ, 1969

Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας του στην μουσική ο Κας πέτυχε πωλήσεις που φτάνουν τους 53 εκατομμύρια δίσκους και έλαβε 15 βραβεία Γκράμυ.
 
Το 1997, ο Κας διαγνώστηκε με τη νευροεκφυλιστική νόσο «σύνδρομο Shy-Drager», μια μορφή ατροφίας πολλαπλών οργανικών συστημάτων. Μία μετέπειτα διάγνωση έδειξε πως η αυτόνομη νευροπάθεια σχετιζόταν με διαβήτη, εξαιτίας του οποίου ο Κας αναγκάστηκε να περιορίσει τις περιοδείες του. Το 1998 εισήχθη στο νοσοκομείο με σοβαρή πνευμονία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα σημαντική ζημιά στους πνεύμονές του.
 
Τα άλμπουμ American III: Solitary Man (2000) και American IV: The Man Comes Around (2002) περιέχουν την απάντηση του Κας στην ασθένειά του, με τη μορφή των τραγουδιών. Πολλοί σχολιαστές εκτιμούν πως το βίντεο που κυκλοφόρησε για το «Hurt», μια διασκευή του τραγουδιού των Nine Inch Nails, ήταν ο «Επιτάφιός του». Αυτή η διασκευή έτυχε μεγάλης αποδοχής και αναγνώρισης από το ευρύ κοινό.
 
Άλλες διασκευές που ξεχώρισαν από τα άλμπουμ που ηχογράφησε από το 1997 και μετά είναι οι εξής: «Personal Jesus» των Depeche Mode και «One» των U2. 

image

Ο Τζόνι Κας στο Τενεσί, 1969
 

image

Ο Τζόνι Κας και ο Γκλεν Κάμπελ, 1969
 
image

Ο Τζόνι και ο ηθοποιός Τζακ Πάλανς, 1969
 
image

Ο Τζόνι Κας στο Τενεσί, 1969

Ο «Άνδρας με τα Μαύρα» πέθανε σε ηλικία 73 ετών λόγω επιπλοκών που προκλήθηκαν από το διαβήτη στις 12 Σεπτεμβρίου 2003, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Baptist στο Νάσβιλ. Μετά το θάνατό του διατυπώθηκε η άποψη ότι η υγεία του είχε επιδεινωθεί από την απώλεια της συζύγου του Τζουν, που είχε προηγηθεί τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου.
 
Ο Τζώνυ Kας θάφτηκε δίπλα στη γυναίκα του στο Hendersonville Memory Gardens κοντά στο σπίτι του στο Hendersonville του Τενεσί.

image

Ο Ρόι Όρμπινσον παίζει για φίλους στο σπίτι του Κας, 1969
 
image

Ο Τζόνι Κας στο Τενεσί, 1969

* Κεντρική Φωτογραφία: Πρωτοσέλιδο του περιοδικού «Life», 21 Νοεμβρίου 1969