Έντονες είναι οι πιέσεις που ασκούνται στην Ιρλανδία να υπογράψει το μνημόνιο με την τρόικα μέχρι την Κυριακή, με την κρίση να εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Νέα εκτόξευση των spreads της Ιρλανδίας και της Ισπανίας.
Με φόντο την εκτόξευση των spreads σε Ιρλανδία και Ισπανία την Παρασκευή και το ευρώ να υποχωρεί, θα συνεδριάσουν οι 27 υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup την Κυριακή στις Βρυξέλλες, προκειμένουνα συζητήσουν για το σχέδιο βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ιρλανδία. Η συμφωνία της τελευταίας με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ περιλαμβάνει δάνειο ύψους 85 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπράιαν Κόουεν, αλλά το τελικό ποσό και οι όροι του δανείου είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση. Ωστόσο, τα ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης τοποθετούν το επιτόκιο για την οικονομική βοήθεια στο 6,7%, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το 4,7% με το οποίο δανειζόταν η χώρα τα τελευταία δύο χρόνια.
Παράλληλα, οι πιέσεις των αγορών έχουν προκαλέσει αντιφατικές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, εντείνοντας ακόμα περισσότερο τη νευρικότητα στις αγορές. Ταυτόχρονα, αντιδράσεις προκαλεί η στάση της Γερμανίας, με τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, να επιτίθεται στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι οι δηλώσεις της «δεν βοηθάνε… Δίνουν την αίσθηση ότι οι Γερμανοί είναι τα θύματα ή οι μάρτυρες του ευρώ και αυτό δεν είναι αλήθεια».
Οι Μέρκελ και Σαρκοζί τάχθηκαν, το βράδυ της Πέμπτης, υπέρ μιας ταχείας συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή του σχεδίου οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ιρλανδία. Επιπλέον, τόνισαν ότι ο μηχανισμός στήριξης των χωρών της ΕΕ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, θα παραμείνει σε ισχύ «χωρίς τροποποίηση μέχρι το 2013» αλλά ότι οι δύο κυβερνήσεις «εργάζονται εντατικά πάνω σε μια κοινή πρόταση για ένα μόνιμο μηχανισμό διευθέτησης κρίσεων, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον νυν μηχανισμό στήριξης μετά το 2013». Σημειώνεται ότι η Άνγκελα Μέρκελ έχει προτείνει τη συμμετοχή ιδιωτών στο «μηχανισμό στήριξης».
Στο μεταξύ, Πορτογάλοι πολιτικοί αναλυτές αρνούνται κατηγορηματικά τις πιέσεις – που σύμφωνα με δημοσιεύματα δεν ασκούνται μόνο από τις αγορές αλλά επίσης από την ΕΚΤ και ορισμένα κράτη- για προσφυγή της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης. Ωστόσο, την Παρασκευή το Κοινοβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό λιτότητας του 2011.
Στους δρόμους οι Ιρλανδοί για τη λιτότητα
Δεκάδες χιλιάδες Ιρλανδοί διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο του Δουβλίνου ενάντια στο πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης, με την ICTU, την πρώτη συνομοσπονδία Συνδικάτων στη χώρα, να ανακοινώνει πως περίπου 150.000 συμμετείχαν στην πορεία.
Ωστόσο, για μία ακόμη φορά, η αστυνομία δίνει μικρότερο αριθμό υποστηρίζοντας πως οι συμμετέχοντες ήταν περίπου 50.000.
Στο τετραετές πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Κόουεν περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, «μαχαίρι» σε 24.750 θέσεις στο Δημόσιο, νέο φόρο στην ακίνητη περιουσία, μείωση του κατώτερου μισθού και αύξηση του ΦΠΑ από το 2013.
«Οι περικοπές του προϋπολογισμού δεν είναι απαραίτητες. Σώζουμε τις τράπεζες, όχι την Ιρλανδία. Οι τράπεζες είναι που πρέπει να υποφέρουν» δήλωσε η 57χρονη Μάριαν Χάμιλτον, που φοβάται την μείωση του επιδόματος που λαμβάνει ως άτομο με ειδικές ανάγκες.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >