Πρόγραμμα λιτότητας 15 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011 – 2014 εξήγγειλε η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, με στόχο να μειώσει το έλλειμμα στο 3% έως το 2014, από το 32% που βρίσκεται σήμερα, λόγω της κυβερνητικής χρηματοδότησης, ύψους δεκάδων δισ, στον τραπεζικό τομέα για τη στήριξή του. Χωρίς αυτό το ποσό το έλλειμμα εκτιμάται στο 12% για το 2010.

Ads

Σύμφωνα με το πρόγραμμα λιτότητας το 2011 θα παρθούν μέτρα ύψους 6 δισ.ευρώ, μέσω της περικοπής δαπανών κατά 2/3 και τις αύξησης εσόδων κατά 1/3. Τα εν λόγω μέτρα στοχεύουν στη μείωση του ελλείμματος στο 9,2% το 2011. Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ θα κορυφωθεί στο επίπεδο του 102% το 2013 και θα μειωθεί στο επίπεδο του 100% το 2014. Παράλληλα, οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης κάνουν λόγο για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,75% την περίοδο 2011-2014.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα λιτότητας είναι προαπαιτούμενο για την εξασφάλιση πακέτου δανείων που από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται ότι θα είναι 85 δισ.ευρώ.

Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα λιτότητας προβλέπει την κατάργηση 24.750 θέσεων εργασίας στο Δημόσιο, νέο φόρο στην ακίνητη περιουσία, μείωση του κατώτερου μισθού και αύξηση του ΦΠΑ από το 2013. Από την αύξηση των φορολογικών εσόδων εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθούν 1,9 δισ. ευρώ.

Ads

Ειδικότερα, ο ΦΠΑ θα αυξηθεί από 21% σε 22% το 2013 και σε 23% το 2014. Από την αύξηση του ΦΠΑ, η Ιρλανδική κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει έσοδα ύψους 640 εκ.ευρώ.

Παράλληλα, προβλέπεται σταδιακή αύξηση της τιμής των λιγνιτανθράκων από 15 ευρώ σε 30 ευρώ με όφελος 330 εκ.ευρώ και αναμόρφωση της φορολογίας κεφαλαιακών κερδών με όφελος 140 εκ.ευρώ.

Ο βασικός πρώτος μισθός των δημοσίων υπαλλήλων μειώνεται κατά 10%, ενώ το ελάχιστο ωρομίσθιο μειώνεται κατά 1 ευρώ στα 7,65 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ιρλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει στο 12,5% τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν δήλωσε πως ελπίζει το νέο σχέδιο περικοπών «θα φέρει το αίσθημα ασφάλειας στον λαό, ώστε να διασφαλιστεί ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Μπορούμε και θα προχωρήσουμε μπροστά, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν. Αγαπάμε τη χώρα μας και θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας θα έχουν μέλλον». Πρόσθεσε ότι το σχέδιο έχει, επίσης, ως στόχο «την ανάπτυξη της οικονομίας και την ταυτοποίηση των τομέων εκείνων που αποδεικνύονται επιτυχημένοι».

Ωστόσο, η κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις ότι επικεντρώνεται υπερβολικά στο πρόγραμμα περικοπών σε αντίθεση με μια προσπάθεια ώθησης της οικονομικής ανάπτυξης.

Με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Δουβλίνο απαντούν το ερχόμενο Σάββατο συνδικαλιστικές οργανώσεις, ομάδες φοιτητών και συνταξιούχων. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής των συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας, «δεν αναμένεται η δημόσια οργή να οδηγήσει σε βίαιες κοινωνικές αναταραχές».

Διαβάστε επίσης: Προς εθνικοποίηση η Τράπεζα της Ιρλανδίας